Šport > Košarka
15086 ogledov

Minuto in pol pred koncem je imel Dallas met za vodstvo

Jalen Brunson Profimedia
Na prvi tekmi končnice je Dallas Mavericks gostil Utah Jazz. Ob izostanku Luke Dončića so gostje slavili z 99:93.

Dallas je v zadnjem delu rednega dela sezone z dobrimi predstavami prehitel Utah Jazz in ga potisnil na peto mesto zahodne konference ter si s tem v seriji priigral prednost domačega parketa. Košarkarji iz Salt Lake Cityja so ob koncu sezone sicer precej padli v formi, precejšen del pa so k temu pripomogle tudi poškodbe. Zaradi slednje, staknil jo je na zadnji dan rednega dela, je sicer tokrat manjkal prvi zvezdnik teksaške zasedbe Luka Dončić.

Mesto Slovenca je v prvi peterki po pričakovanjih zasedel Spencer Dinwiddie, ki se je sicer izkazal po prihodu iz Washingtona. Po All-Star tekmi je v povprečju dosegal 16.7 točke na tekmo ob skoraj polovično uspešnem metu iz igre. V nasprotno smer je odšel Kristaps Porzingis, slednji je v play-offu lani pokazal zanj podpovprečne predstave.

Obe ekipi sta nervozno začeli dvoboj z metom 1/6 iz igre, nato so se gostje odlepili na šest točk prednosti, a je z dvema košema Jalen Brunson poskrbel za 6:8. Takrat se je trener gostov Quin Snyder odločil za prvo minuto odmora.

A tudi po njej se je niz domačih nadaljeval z nizom štirih točk, po trojkah, ki sta jih zadela Dorian Finney-Smith in Reggie Bullock, pa so Mavs v zadnjih pet minut prve četrtine krenili s 16:10.

V nadaljevanju so gostitelji še naprej prihajali do dobrih položajev za met, a niso bili natančni. Pet zaporednih zgrešenih metov so gostje izkoristili in se na začetku zadnje minute približali le na točko zaostanka. Dallas tri minute ni dosegel koša, vendar je dve sekundi pred sireno, ki je označila zaključek prvih 12 minut, dva prosta meta uspešno izvedel Dinwiddie za 23:20.

Isti igralec je nato dosegel prvi koš v drugi četrtini in se pri osmih doseženih točkah izenačil z Brunsonom, nato pa je ob prekršku znova poslal žogo skozi mrežico. Dodatnega prostega meta sicer ni zadel in ostalo je pri 27.22. Ko je v naslednjem napadu met za tri točke zadel še Maxi Kleber, je prednost narastla na +8.

Gostje so dobivali skok, a grešili pri metih. Donovan Mitchell, eden izmed najboljših strelcev v zgodovini končnic s povprečjem 28.9 točk, je tako zgrešil svojih prvih pet metov na tekmi in bil še brez doseženih točk. A ko se je v napadu ustavilo tudi domačim, se je prednost začela topiti. Jordan Clarkson je svojo ekipo približal na dve točki zaostanka, vendar je s trojko odgovoril nekdanji član Olimpije Davis Bertans za 35:30. Takšen je bil tudi izid na polovici četrtine.

Mitchell je nato ob blokadi Dwighta Powella zgrešil še šesti met, v protinapadu pa je Bullock položil za +7.

Nato je prvi zvezdnik Utaha le zadel. Brunson je kasneje s prostima metoma poskrbel za 41:32, vendar je s prvo trojko iz desetih poizkusov gostov odgovoril Bojan Bogdanović, Hrvat pa je nato dosegel še en koš.

Pred zadnjo minuto in pol v prvem polčasu je Dallas vodil le še za točko. Sledili so izgubljene žogi na obeh straneh, Dallasova druga in tretja, vmes pa tudi šesta Utaha. Ta je s prostima metoma Bogdanovića nato povedel. Brunson je zadel 12 sekund pred odhodom na glavni odmor, a je bil malce pred zvokom sirene znova natančen hrvaški reprezentant. Ta je s trojko popeljal Jazz do vodstva s 45:43 ob polčasu, Bogdanović je skupno dosegel že 20 točk in tako nadomestil napadalni izostanek Rudyja Goberta (5 točk) in Mitchella (2). Utah je polčas zaključil z delnim izidom 13:2.

Pri Dallasu, ki je v zaključku polčasa znova ostal slabe tri minute in pol brez dosežene točke, je Brunson v svojo statistiko vpisal 12, Dinwiddie pa 10 točk.

Mitchell je zadel svoja prva meta v tretji četrtini, vendar so gostitelji vseeno hitro izenačili pri svoji 47. in 49. točki. A prvi zvezdnik Utaha se je razigral, svojo osmo točko pa dosegel po dodatnem prostem metu. Ob tem so sodniki na začudenje Dončića in jezo gledalcev dosodili še nešportno osebno napako in Utah je pri 56:51 dobil še žogo s strani.

Na polovici četrtine je Utah vodil z razliko štirih točk, ob razigranem Mitchellu pa se je nato prednost še povečala. Slednji je zaporedoma dosegel šest točk, ob prvem prodoru pod koš je zabil, v drugem je kljub kontaktu žogo uspel položiti skozi obroč, sledila sta še dva prosta meta. Jazz so povedli z 68:56, Mitchell je samo v devetih minutah in pol drugega polčasa dosegel 19 točk, skupno 21.

Po zaostanku -12 je Dallas nekoliko bolje zaigral v obrambi, v napadu pa je bil predvsem uspešen pri prostih metih. Ko je Bullock 42 sekund pred iztekom četrtine zadel trojko, so se Mavericks približali na pet točk zaostanka. Na žalost gledalcev v dvorani je z enako mero odgovoril Danuel House Jr. V zadnjo četrtino se je tako krenilo z izidom 65:73.

Utah je med sezono sicer izgubil kar 13 tekem, ko je v zadnjih 12 minut vstopil s prednostjo. Slabši od Jazz so bili le LA Lakers, ki so bili poraženi na 14 takšnih dvobojih.

Brunson je po minuti in pol Dallas znova približal na -5, s svojima prvima točkama v drugem polčasu je odgovoril Bogdanović. Ko je Brunson zadel trojko, se je na semaforju izpisalo 71:75, ostalo je še devet minut igre.

A bližje ob razigranem dvojcu Mitchell/Bogdanović ni šlo, pred drugo polovico zadnje četrtine je Utah vodil z devetimi točkami naskoka, nato je Hrvat poskrbel še za 86:75. Dinwiddie je imel nato na voljo tri proste mete, zadel je dva. Skupno je bil pri 8/14 s črte prostih metov.

Isti igralec je nato zadel še dva prosta meta, enako pa je storil tudi Kleber za 81:86. Po Mitchellovi izgubljeni žogi je Bullock tri minute in pol pred zadnjim piskom sirene zadel izza črte za tri točke in gostitelje približal na dve točki zaostanka.

Utah je vzel minuto odmora, po njej je bil uspešen Mike Conley, pri zaostanku 86:90 pa je timeot tokrat zahteval prvi mož na klopi Dallasa Jason Kidd.

S trojko Kleberja se je dve minuti pred koncem njegova četa približala le na točko zaostanka, v naslednjem napadu pa bi lahko Nemec Dallas celo popeljal v vodstvo, vendar je bil tokrat nenatančen. Na drugi strani je 56 sekund do konca trojko zadel Royce O'Neale za 95:91. To so bile njegove prve točke na tekmi.

Dallas je naslednja napada zapravil, Bullock je 17 sekund pred koncem zgrešil met za tri točke. Sledila je hitra osebna napaka, Mitchell je bil obakrat natančen za 97:91. Mavericks so vzeli minuto odmora.

Finney-Smith je hitro zadel, a ne bil Mitchell še enkrat več natančen s črte prostih metov za 99:93. Dinwiddie je zgrešil trojko z velike razdalje in vsega je bilo konec, Utah je Dallasu vzel prednost domačega igrišča.

Mitchell se je ustavil pri 32 točkah, 26 jih je dosegel Bogdanović, 10 pa Clarkson. Pri Dallasu je svoj rekord v končnicah zabeležil Brunson, ki je zbral 24 točk, dve manj pa je vknjižil Dinwiddie. Utah je do zmage prišel predvsem z dominacijo v skoku - 53:34. Od tega so gostje 13 ulovljenih žog pobrali v napadu.

Komentarjev 1
  • Robbi_Dingess 10:14 17.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice