Šport > Košarka
5995 ogledov

Dallas splezal iz brezna, ob zvoku sirene prišel do podaljška in ...

Luka Dončić Profimedia
Luka Dončić in kolegi so zabeležili težko zmago proti Houstonu. Po podaljšku so bili boljši s 147:136.

Dallas Mavericks so nadaljevali z lovom na končnico. Pred zadnjimi petimi tekmami v rednem delu sezone so bili na petem mestu zahodne konference. Četrto mesto, ki ga zasedajo LA Clippers, je bilo oddaljeno dve zmagi, na šestem mestu pa so za zmago zaostajali Phoenix Suns, ki imajo tudi slabše medsebojno razmerje. Dallas lahko tako do konca rednega dela izgubi tudi tekmo več od Sonc in bo ostal na peti poziciji. Zaenkrat kaže, da se bodo Luka Dončić in soigralci v prvem krogu končnice pomerili prav s Clippers.

Tokratni tekmec Dallasa je bil sicer Houston, ta je proti Mavericks že klonil natanko pred tednom dni, ko je slovenski zvezdnik Raketam nasul 47 točk. Ljubljančan se je na parket vrnil po tekmi premora zaradi težav s kolenom.

Gostje so boljše odprli tekmo in povedli s 14:5, ko je met za tri točke zadel Fred VanVleet. Ob tem izidu je trener Dallasa Jason Kidd po vsega treh minutah in pol že zahteval minuto odmora. Dončić je v tem obdobju sicer zadel svoj edini met iz igre, a je imel na svojem računu že dve izgubljeni žogi.

Po vrnitvi na parket je razlika še narastla. Na polovici četrtine je bilo kar 24:5. Svojo drugo trojko je ob metu 5/5 iz igre zadel Jalen Green.

Pred zadnjimi štirimi minutami prve četrtine so gostje še naprej vodili za 19 točk, ko je Amen Thompson močno v vrat udaril Maxija Kleberja in si prislužil izključitev. Nemec je imel na voljo dva prosta meta, oba je zadel, Dallas pa je dobil na voljo še žogo s strani. Znova je dve točki prispeval Kleber za 13:28.

Nato je Houston izgubil svojo prvo žogo, Dallas jih je pred tem že sedem. Derrick Jones Jr. je Mavericks približal na 13 točk zaostanka. Sledili sta po dve trojki na vsaki strani, eno od njih je prispeval Dončić. Ta je tako prišel do petih točk, ob tem je zbral še tri skoke in asistenco.

Naslednji dve točki je dosegel v zadnji minuti, a nato dobil tudi tehnično napako, ko je zmagovalno in predvsem sarkastično dvignil pesti ob dosojenem prekršku nad njim. Do takrat mu žvižgi sodnikov sicer znova niso bili pretirano naklonjeni. Osebno napako je sicer dobil njegov 'stari prijatelj' Dillon Brooks, ki je po tehnični napaki tudi 'zafrkantsko' zaploskal Slovencu. Dvojec je bil na primer izključen tudi na tekmi svetovnega prvenstva, ko je Kanada v četrtfinalu premagala Slovenijo.

S prostima metoma je sicer Dončić postavil izid 27:42.

S tem rezultatom se je vstopilo v drugih 12 minut, ki jih je Luka začel na klopi. Po treh minutah in pol je Houston prvič na tekmi prišel do prednosti več kot 20 točk.

Dončić se je na parket vrnil pri izidu 34:56. V naslednjih dveh minutah je zbral dve asistenci, izsilil osebno napako Jocka Landala v napadu in zadel trojko. Dallas bi se lahko dvakrat približal na 13 točk zaostanka, vendar sta po njegovih podajah odprta meta za tri točke zgrešila Jones Jr. in Dante Exum.

Slabe tri minute in pol pred koncem polčasa je bil še enkrat uspešen v obrambi, tokrat je nad njim osebno napako v napadu storil Green, na drugi strani pa je bil storjen prekršek nad Kyriejem Irvingom pri metu za tri točke. Slednji je zadel vse tri proste mete, Mavericks so se približali na 53:65.

Dončić se je naposled razigral, z asistenco za atraktivno zabijanje P. J. Washingtona in šestimi točkami, pri tem je zadel štiri proste mete, je Dallas po prikazanem popeljal do zelo sprejemljivih 61:68. Ostala je še minuta in pol časa v drugi četrtini.

Irving je v naslednji minuti najprej dosegel koš za dve točki, s trojko pa je nato poskrbel za -5. Zadnji napad Houstona je bil kasneje neuspešen. Na glavni odmor se je tako odšlo ob rezultatu 66:71. 

Irving in Dončić sta zbrala vsak po 18 točk, slednji je v svojo statistiko vpisal še po štiri skoke in podaje.  

Brooks je na začetku tretje četrtine dosegel kar osem točk, nihče drug pri Houstonu se ni vpisal med strelce, na drugi strani pa je Dončić zbral tri asistence in dva skoka, nato pa dosegel še koš za dve točki za 76:81. 

Na polovici četrtine so Rockets sicer še vodili za osem točk, a je nato koš dosegel Exum, v naslednjih dveh napadih pa je bil natančen še Slovenec. Ta je v prvo zadel izjemno težek met iz obrata, ko je že padal proti tlem, v drugo pa se je prerinil skozi gostujočo obrambo in žogo položil skozi obroč. Ob tem je neuspešno zahteval še dodaten prosti met, ki bi ga najverjetneje tudi moral dobiti. Na semaforju se je izpisal izid 87:89.

Po minuti odmora je za Houston najprej trojko zadel nekdanji član Dallasa Reggie Bullock, nato pa si je Luka 'privoščil' Brooksa, ga postavil na kotalke in tudi sam zadel met za tri točke.

Ko je dve minuti in pol pred koncem četrtine Dončić dobil še en dvoboj s Kanadčanom, pri tem je dosegel koš in si izboril dodaten prosti met, ki ga je nato tudi zadel, je bil rezultat izenačen na 96:96. Ob izvajanju prostega meta je slovenski zvezdnik lahko poslušal klice MVP, MVP (najkoristnejši igralec lige; op.p.).

Sodniki so nato naredili kar nekaj napak, ob čisti blokadi Dončića so mu dosodili osebno napako, a je bila ta po pregledu posnetka, ki ga je zahteval Kidd, razveljavljena, nato pa so delilci pravice 'spregledali' še očitno odrivanje Landala, njegova žrtev je bil Daniel Gafford, po tej potezi pa je Avstralec zlahka pobral žogo pod košem in zaključil. Nato je Luka še enkrat več zahteval prekršek ob svoji napadalni akciji, a ga ni dobil.

Houston je 'dokaj prijazen' sodniški kriterij izkoristil in se znova oddaljil. V zadnjo četrtino je vstopil s prednostjo 106:98.

Dončić, ki je imel v svoji statistiki 32 točk, šest skokov in osem asistenc, je obsedel na klopi. A prednost gostov je narastla na deset točk, Luka pa se je tako na parket vrnil že po dobrih dveh minutah.

Najprej je podal za koš Washingtona, sledil je še težek met Irvinga iz obrata, nato pa je slednji zadel še po deseti podaji Dončića. Dallas se je s šestimi zaporednimi točkami približal na 106:110. Trener Houstona Ime Udoka je vzel minuto odmora. Do konca tekme je ostalo še nekaj manj kot osem minut in pol.

Po vrnitvi na parket je Kleber ukradel žogo, Dončić v enem napadu zbral dva napadalna skoka, akcijo pa je s trojko za le točko zaostanka zaključil Irving.

Isti igralec je 4:40 pred koncem poskrbel za izenačenje na 115:115, vendar je s trojko preko Dončića odgovoril Brooks.

Jones Jr. je zadel dva prosta meta, nato pa je Kidd na klop potegnil Irvinga in Dončića, slednji je imel namreč že pet osebnih napak, z naslednjo pa bi tako že končal tekmo. A dvojec je zunaj igrišča ostal le za eno obrambno akcijo, ki pa ni bila uspešna. S prostima metoma je Green namreč poskrbel za 120:117. S črte prostih metov je enako uspešno odgovoril Irving.

Naslednji napad Houstona je bil neuspešen,  gostje pa so nato storili še eno osebno napako nad Irvingom. Ta je s prostima metoma popeljal Dallas do prvega vodstva na tekmi (121:120), ob tem je zvezdnik prišel do 40 doseženih točk. 

Brooks je znova odgovoril s trojko, ob vračanju v obrambo pa je imel marsikaj za povedati Dončiću, ki ga ni uspel zaustaviti.

A slednji se ni zmedel, tudi sam je bil natančen z metom izza črte. Ekipi sta se še dvakrat izmenjali v vodstvu, nato pa je Bullock zadel trojko za 128:126.

Po neuspešnem metu Kleberja, je sledil napad gostov. Pri tem se je zdelo, da je VanVleet v obraz udaril Exuma, a so sodniki prekršek dosodili Avstralcu. Svoje odločitve niso spremenili niti po ogledu posnetka, ki ga je zahtevala domača klop.

Van Vleet je zadel le enega od dveh prostih metov. Dallas je po ulovljeni žogi zahteval minuto odmora. Po vrnitvi na parket je do odprtega meta za izenačenje prišel Irving, vendar se je žoga odbila od obroča. Do nje so prišli gostje.

Domači so nato nekajkrat poizkusili ukrasti žogo, potem pa so naposled storili prekršek osem sekund pred koncem rednega dela. A Jabari Smith je zgrešil oba prosta meta, Mavericks so krenili v napad, Dončić pa je našel Exuma, ki mu je ob zvoku sirene uspelo zadeti za 129:129. Sledil je podaljšek.

S štirimi točkami Irvinga in dvema Exuma je Dallas povedel za štiri točke, na drugi strani je trojko zadel Brooks.

V zadnji dve minuti je Dallas vstopil s prednostjo ene točke, nato je Irving zadel za +3. Brooks je po prodoru skušal zadeti preko Dončića, vendar mu ni uspelo. Ostala je še minuta časa, ko je Washington s trojko poskrbel za 142:136.

Tudi napad, ki je sledil minuti odmora Houstona, je bil za goste neuspešen, na drugi strani pa je Dončić našel Washingtona za novo trojko. Rockets so bili potolčeni, Luka je prišel do svoje druge blokade na tekmi, nato pa je še postavil končnih 147:136.

Dončić je tokrat z metom 12/21 (4/10 trojke, 9/9 prosti meti) zbral 37 točk. Sprva so mu sicer že pripisali deseti skok ob zaključku podaljška, a mu ga nato izbrisali in ulovljeno žogo pripisali Kleberju, Slovenec pa je tako ostal brez trojnega dvojčka. Vknjižil je devet skokov, 12 asistenc in dve blokadi. Izgubil je kar sedem žog, štiri že v prvi četrtini.

Irving je z metom 15/25 (60 odstotkov) zabeležil 48 točk, po 14 pa Exum in Washington. Prva zvezdnika sta zadnje sekunde napornega dvoboja sicer spremljala v objemu. Dvojec je skupaj dosegel 85 od 147 točk Dallasa. 

Pri Houstonu je Brooks zbral 29, VanVleet 24, Green pa 21 točk.

Cleveland Cavaliers bi lahko še dodatno pomagali Dallasu, a so zapravili visoko prednost, na koncu pa za dve točki izgubili proti LA Clippers. Dvoboj je sedem sekund pred koncem odločil Paul George.

Ta je s soigralci tako vse bližje četrtemu mestu in prednosti domačega igrišča v končnici proti Mavericks.

Tudi Phoenix bo zelo težko ujel Dallas, saj je klonil poti neposrednemu tekmecu za šesto mesto New Orleansu. Obe ekipi imata zdaj razmerje 46-32. Mavericks so pri 48-30, Clippers pa pri 50-28.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Ender3 12:39 08.april 2024.

    Ta obsedenost domačih medijev z NBA in Dončićem je presegla vse razumne meje..

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:53 08.april 2024.

    Vau ful dobra tekma,Irwing in luka sta zmagala,čeprav je luka kar veliko trojk zgrešil se je na koncu izšlo.Moram pa pohvalit tudi Booksa 9 od roketsov,neverjeten košarkar,če bi bil v dalasu,jih ne premaga nihče.

  • BenX 07:45 08.april 2024.

    Nora tekma. Malo košarke, malo ragbija...

Sorodne novice