Šport > Košarka
12838 ogledov

Dončić blestel proti LeBronu, ta je še kako odgovoril

Luka Dončić Reševalni pas/Twitter
Košarkarji Dallasa so tudi po nekaj slabih odločitvah sodnikov klonili proti Los Angeles Lakers.

Dallas Mavericks so tokrat gostili Los Angeles Lakers, Luka Dončić in Kristaps Porzingis pa sta se tako pomerila še z enim dinamičnim duom, ki ga sestavljata LeBron James in Anthony Davis. Obe moštvi sta v dvoboj krenili po štirih odigranih tekmah, doslej sta zbrali po tri zmage in en poraz.

Če je mladi slovenski zvezdnik še pred letom dni pred garderobo Jezernikov čakal na dres svojega idola Jamesa, pa je tokrat dvoboj proti njemu začel udarno. Telički iz Teksasa so tako goste prisilili v minuto odmora že po slabih treh minutah igre z vodstvom 11:2, Luka pa je zbral že dve toki, štiri skoke in dve asistenci. Tudi odmor moštvu iz Kalifornije ni pomagal, na polovici prve četrtine je bilo že 20:7 za domače. 

Jezerniki so se v igro vrnili predvsem po treh osebnih napakah, ki so jih sodniki dosodili gostiteljem v napadu, eno tudi Dončiću. Ta se ni strenjal z odločitvijo, žogo jezno zalučal ob tla, a jo na srečo odnesel brez tehnične napake. Rick Carlisle ga je sicer takoj po drugi osebni napaki potegnil na klop. V prvi četrtini je dvajsetletnik odigral sedem minut in pol, v tem času pa že bil na dobri poti do trojnega dvojčka, zbral je štiri točke, sedem skokov in pet asistenc. Dobro minuto pred koncem prve četrtine je sicer prvič v dresu Dallasa zaigral tudi srbski orjak Boban Marjanović. Domači, ki so zgrešili zadnjih deset metov iz igre v četrtini, so prvih 12 minut vseeno dobili s 25:20.

Druga enota Teličkov je v prvi polovici druge četrtine goste zadržala na varni razdalji. Dončić je tako lahko na klopi obsedel nekaj več časa, v igro pa je vstopil ob prednosti 41:30. Ta je nato narastla, s trojko Slovenca preko LeBrona je v zadnji minuti že znašala 14 točk, a so nato Lakers dosegli štiri zaporedne točke, Dončiću (13 točk, 8 skokov, 6 asistenc) pa so v zadnjem napadu sodniki znova dosodili osebno napako v napadu. Ob polčasu je bil na semaforju izpisan izid 58:48. 

Drugi polčas se je začel s trojkama nekdanjega člana Olimpije Dannyja Greena in Jamesa, Carlisle pa je le po minuti in 20 sekundah zahteval odmor (58:54). Ta ni zaustavil naleta gostov, ki so izenačili že na 58. točki, nato pa tudi drugič na tekmi, prvič po 2:0, povedli pri 63:61. Razigral se je Kralj James, Dončić je odgovoril s trojkama, uspešnim prodorom pod koš in asistencami. 

Slovenski zvezdnik je bil tako najbolj zaslužen za novo vodstvo Dallasa z 79:72. Dončić je sicer že dve minuti pred koncem tretje četrtine ustavil pri trojnem dvojčku, njegovem desetem v NBA karieri.

S tem je še izboljšal svoj rekordni dosežek. Pred 21. letom starosti sta jih Magic Johnson (7) in LeBron James (5), ki sta drugi in tretji na tej lestvici, skupno zbrala 12. Dončić ima na voljo za izboljšanje tega dosežka še štiri mesece, 21 let bo dopolnil 28. februarja.

V zadnjo četrtino je Dallas vstopil s 85:76, Dončić je na začetku dobil počitek in je tako obsedel na klopi. Jezerniki so se približali le na pet točk zaostanka, Carlisle pa je moral osem minut pred koncem znova vpoklicati Dončića. Pri rezultatu 92:87 je vpisal svojo 13. asistenco na tekmi, to pa je bil tudi osebni rekord Slovenca pri uspešnih podajah na posameznem dvoboju.

Dončić se je kasneje znova razhudil nad sodniško trojko. Ta ni dosodila prekrška ob njegovem prodoru pod obroč, na drugi strani pa je Green s trojko izenačil na 92:92. Na semaforju je ostalo še pet minut. Minuto kasneje je LeBron z norim zabijanjem Jezernike vrnil v vodstvo s 96:94.

Dončić je odgovoril s tremi zadetimi prostimi meti od štirih in asistenco do Dwighta Powella za prednost 99:98. Nato so sodniki spregledali udarec v glavo Dončića, ki je celo zakrvavel. Davis je zadel za 100:99.

Pol minute pred koncem je Dončić v kotu našel Doriana Finney-Smitha, ki je uspešno vrgel za tri točke (102:100). Lakers so vzeli minuto odmora. Njihov napad je bil neuspešen, Slovenec pa je dobil skok. Storjen je bil prekršek nad Powellom, ki je zadel enega od dveh prostih metov (103:100). Sledil je nov odmor za Jezernike, do konca rednega dela pa še 6,4 sekunde. To je zadoščalo, Green je ob izteku časa zadel za podaljšek. Sodniki so pri postavljanju blokade za Greena spregledali očiten prekršek nad Sethom Curryjem, Dwight Howard ga je zadržal celo z rokama.

V podaljšku so hitro zavladali gostje. Ti so povedli s 110:103, Dončić pa je s petimi zaporednimi točkami, zadel je dva prosta meta in trojko, Dallas približal na -2. A bližje ob razigranih Jamesu in Davisu ni šlo, Jezerniki so se odlepili na 117:108 in dvoboj je bil odločen. Končalo se je s 110:119.

Dončić je v svojo statistiko vpisal 31 točk, 13 skokov in 15 asistenc, Porzingis je dodal 16 točk in devet ulovljenih točk. LeBron James je za trojnega dvojčka vknjižil 39 točk, 12 skokov in 16 podaj, Davis pa 31 točk. Dvojec Jezernikov je skupno zabeležil 70 točk, njuni soigralci so jih dodali še 49.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice