Šport > Košarka
2267 ogledov

Dončić v zbirko dodal še evropski klubski naslov

Luka Dončić Epa
Za evropski naslov sta se potegovala Real Madrid in Fenerbahče. Luka Dončić in kolegi so slavili s 85:80. Slovenec je bil najkoristnejši igralec zaključnega turnirja.

Luka Dončić je imel priložnost, da nazivu za najboljšega mladega košarkarja in najkoristnejšega igralca evrolige doda še naslov evropskega prvaka. Mladi Slovenec, ki je bil na zaklučnem turnirju v Beogradu najbolj oblegan košarkar, ob temu pa so vsako njegovo potezo spremljali tudi številni predstavniki NBA moštev, je tako moral še enkrat odgovarjati na vprašanje, ali lahko vzdrži pritisk, ko so v njegove poteze uprte oči ljubiteljev košarke iz celotnega sveta. Real Madrid, ki je do tokratnega finala osvojil devet evropskih naslovov, se je pomeril z branilcem lovorike Fenerbahčejem.

Dončić, ki se bo po koncu sezone najverjetneje preselil v ligo NBA ter je tako vsaj za nekaj časa odigral svoj zadnji evroligaški dvoboj, je po pričakovanjih tekmo začel v prvi peterki Špancev. Pred polno dvorano, v veliki večini so bili turški navijači, so Istanbulčani odprli s petimi točkami v prvih dveh napadih, nato pa je s štirimi odgovoril mladi slovenski košarkar. Dončić je v prvih petih minutah dosegel vseh šest točk za Real, Fenerbahče pa je bil precej uspešnejši, zbral je 11 točk.

Slovenski najstnik je po sedmih minutah sedel na klop, naposled pa so se razigrali tudi njegovi soigralci, s trojko Rudyja Fernandeza pa so najprej izenačili na 15:15, z naslednjim uspešnim metom za tri točke Sergia Llulla pa povedli z 18:15. Z uspešnim metom Špancev se je končala tudi prva četrtina, za 21:17 je iz kota zadel slovenski reprezentant Anthony Randolph.

Po minuti in pol igre v drugi četrtini je prednost kraljevega kluba narastla na osem točk (25:17), a je s sedmimi zaporednimi točkami Turke v igri obdržal Italijan Nicolo Melli. Ob izidu 29:26 za Real se je na parket vrnil Dončić, ki so mu sodniki hitro dosodili drugo osebno napako. Fenerbahče je zaigral boljše v obrambi, v zadnjo minuto prvega polčasa pa je vstopil s prednostjo 37:35. Po asistenci Dončića je nato trojko zadel Jaycee Carroll, a je z enako mero na drugi strani odgovoril Kostas Sloukas.

Slovenec je bil s šestimi točkami prvi strelec Reala v prvem polčasu, v svojo statistiko pa je vpisal še dva skoka, tri asistence in eno ukradeno žogo. Pri Fenerju je Melli zbral 11 točk.

Španci so dobro odprli tretjo četrtino, z delnim izidom 7:0 so povedli s 45:40. Kljub dobri igri Mellija, je razlika ostajala pet točk, Dončić je s trojko poskrbel za 55:50. Razlika je nato še narastla, slovenski najstnik je sedel na klop, po dveh prostih metih v drugem polčasu odličnega Fabiena Causeurja pa je Real vodil s 63:55. S tem izidom se je tudi vstopilo v zadnjo četrtino, tretjo je kraljevi klub dobil s kar 25:15.

Turke je v igri še vedno držal Melli, po slabih štirih minutah  v zadnjem delupa je pri izidu 66:61 Dončić izsilil nešportno napako Jana Veselyja. Devetnajstletnik je zadel oba prosta meta, nespametno potezo Čeha pa je nato s trojko izkoristil še Carroll za najvišje vodstvo Reala na tekmi pri 71:61. Četi Pabla Lasa se je kasneje pri metih zatresla roka, a so nenatančnost popravljali z izjemnim skokom v napadu.

Ob peti osebni napaki Llulla je 2:40 pred koncem Fener še zaostajal za osem točk, a se hitro prebližal na 69:74. Odgovoril je Walter Tavares z dvema zadetima prostima metoma, minuto in 50 sekund pred koncem pa je sledila minuta odmora. Po njej je Dončić z blokado zaustavil napad Turkov, po hitri osebni napaki pa je še dve točki dodal Trey Thompkins (78:69). Razliko je na enak način ohranil Dončić, ki je na tekmi proste mete metal 8/10, nato pa dobil dve osebni napaki in predčasno zaključil dvoboj 39 sekund pred koncem. V to obdobje je Real vstopil s prednostjo 80:75.

Minilo je šest sekund, Carroll pa je zadel enega od dveh prostih metov. A sledila je trojka Bobbyja Dixona. Ameriški veteran je 22 sekund pred koncem evroligaške sezone poskrbel za 78:81. Causeur je zgrešil oba prosta meta, a je za odločilno potezo poskrbel Thompkins, ki je po skoku v napadu zadel za 83:78. Melli je dosegel svojo 28 točko (80:83), Causeur pa je bil natančen z linije prostih metov (85:80). Francoz je nato z blokado zaustavil še prodor Sloukasa.

Dončić je zbral 15 točk, tri skoke, štiri podaje, blokado in ukradeno žogo. Razglasili so ga za najkoristnejšega igralca zaključnega turnirja.

Udrih z Litovci tretji v Evropi

Košarkarji Žalgirisa so v tekmi za tretje mesto na zaključnem turnirju evrolige v Beogradu premagali CSKA Moskvo z 79:77 (22:19, 41:35, 69:48). Beno Udrih je za zmagovalce igral enajst minut in zbral po dve točki, skoka in podaji.

Rusi so doživeli še eno veliko razočaranje na zaključnih turnirjih. Potem ko so redni del evrolige, se pravi trideset krogov, končali na prvem mestu s tremi zmagami naskoka pred drugouvrščenim Fenerbahčejem, so v polfinalu izgubili z Real Madridom, v tekmi za tretje mesto pa še z Žalgirisom, čeprav so skoraj nadoknadili 23 točk zaostanka (71:48) iz začetka zadnje četrtine. CSKA je v tem stoletju šestnajstkrat nastopil na zaključnih turnirjih, le petkrat prišel do finala in trikrat postal evropski prvak.

Najboljša strelca pri Žalgirisu sta bila Paulius Jankunas in Vasilije Micić s po 15 točkami, za CSKA pa sta po 14 točk dosegla Othello Hunter in Mihajil Kulagin.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice