Šport > Košarka
3139 ogledov

Dončić že na pravih obratih ob zmagi

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so s 116:106 premagali Houston Rockets.

Mavericks so odigrali prvo domačo tekmo v sezoni, v teksaškem derbiju so gostili mlado moštvo iz Houstona. Če je Luka Dončić na prvih dveh tekmah nekoliko sramežljivo igral v prvih četrtinah in le redko pogledal proti košu, je bilo na domačem parketu precej drugače. V prvih sedmih minutah je proti obroču usmeril prav toliko metov iz igre, a bil uspešen le enkrat.

Ko je dobre tri minute pred koncem prve četrtine zadel ob prekršku in nato uspešno izvedel še dodaten prosti met, je zaostanek petih točk svojega moštva spremenil v -2. A publiko v dvorani je nato na noge spravil s potezo v obrambi, ko je z blokado preprečil zabijanje turškega novinca Alperena Şengüna, na drugi stran pa je zenačil Boban Marjanović. 

Pri izidu 22:22 je slovenski zvezdnik z doseženimi osmimi točkami, štirimi skoki in dvema podajama prvič sedel na klop.

Po njegovem odhodu je gostom hitro uspel niz z 8:0. Domači so pred koncem četrtine še nekako uspeli ujeti priključek, po 12 minutah je bilo 27:31. Ob zvoku sirene je koš sicer zadel Jalen Brunson, gostje so žogo zbili z obroča, a sodniki začuda niso priznali koša domačih. Njihovo odločitev ni spremenil niti ogled posnetka.

Dallas je hitro izenačil, a sta že drugič na tekmi po izenačenju sledili zaporedni trojki Houstona. Luka se je na parket vrnil pri 39:43, v prvi napadalni akciji pa s podajo na trojki našel samega Maxija Kleberja, ki je poskrbel, da so domači zaostajali le še za točko. Pet minut pred koncem polčasa je Dončić z novim košem in dodatnim prostim metom Dallas vrnil v vodstvo.

Prednost domačih je nato že narastla na pet točk, a so gostje še naprej dobro metali za tri točke, do polčasa 11/24 (Dallas 6/21), s trojko Daniela Theisa so povedli, po izgubljen žogi Dončića, pa je omenjeni Nemec še atraktivno zabil dve sekundi pred zadnjim piskom sirene v drugi četrtini. Thies je s petimi zaporednmi točkami tako poskrbel za vodstvo gostov s 60:57.

Luka je do glavnega odmora zbral 13 točk (met iz igre 4/12), osem skokov, štri asistence, blokado in dve ukradeni žogi.

Dallas je odlično odprl tretjo četrtino, v obrambi v dveh minutah in pol ni dobil koša, tekmecu je ob štirih izgubljenih žogah le enkrat uspelo vreči na koš, v napadu pa je dosegel 12 točk, od tega pet tudi Dončić. Pri Houstonu so ob zaostanku 60:69 zahtevali minuto odmora.

Prednost je kasneje poskočila že na +11, a je po trojki Erica Gordona za 69:73 posvet na klopi sklical Jason Kidd. Niz osmih zaporednih točk gostov je prekinil Dončić. Po njegovem naslednjem košu, ob tem je še naprej uspešno zbiral odbite žoge, se je na semaforju izpisalo 84:75. Kmalu zatem je sedel na klop, v statistiko je po treh četrtinah vpisal 22 točk, 11 skokov, 7 asistenc.

V zadnjo četrtino se je vstopilo z rezultatom 91:88, po zaslugi Marjanovića in novinca v ekipi Dallasa Reggieja Bullocka pa so domači ostajali korak pred tekmecem. Luka se je v igro vrnl slabih osem minut pred koncem pri izidu 103:97, svoj prvi koš pa je dosegel šele dobri dve minut pred koncem, ko je poskrbel za 112:101. Pred tem je soigralce nekajkrat našel same na trojki, a ti niso zadeli.

Ko je Luka žogo naslednjič poslal skozi mrežico, je bil dvoboj pri 116:104 odločen. Do konca je ostalo le še 52 sekund, Houstom je kasneje s košem le malce omilil poraz.

Dončić je zbral 26 točk, 14 ulovljenih žog, 7 podaj, blokado in dve ukradeni žogi. Bullock in Tim Hardaway Jr. sta k zmagi dodala po 16 točk, Marjanović in Brunson po 11. Slednji je imel tudi enako število asistenc. Kleber in Kristaps Porzingis, ki je zaradi poškodbe izpustil večji del drugega polčasa, sta se ustavila pri devetih točkah.

Na drugi strani je 22 točk zabeležil Gordon, 16 pa Christian Wood, ta je imel še 17 skokov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice