Šport > Košarka
3369 ogledov

Dončićev zvezdniški soigralec zaključil kariero

J. J. Redick Profimedia
Eden najboljših strelcev za tri točke vseh časov je po 15 letih v ligi NBA naznanil konec kariere.

Ko so pred pol leta pri NBA ekipi Dallas Mavericks naznanili, da so v zameno za Jamesa Johnsona in Wesa Iwunduja iz New Orleansa pripeljali Nicola Mellija ter J.J. Redicka, se je zdelo da so pri Maverickih zadeli v polno.

Redick je namreč eden najboljših strelcev izza črte za tri točke vseh časov in bi se moral odlično vklopiti v igro Dallasa, kjer njihov prvi zvezdnik Luka Dončić s svojo igro in asistencami pripravi veliko odprtih metov svojim soigralcem in le slaba realizacija pri metu za tri točke je mnogokrat Dallas stala zmage. Redick bi tako ob Timu Hardawayu jr. moral poskrbeti prav za takšne koše...

A tako nestrpno pričakovano partnerstvo z Luko Dončićem se je zgodaj končalo, saj je J.J. pred začetkom nove sezone, potem ko je v dresu Dallasa odigral vsega 13 tekem, naznanil konec svoje izjemno bogate kariere.

Svoje slovo je najavil v svojem slovitem podcastu The Old Man and the Three: "Košarko sem začel igrati pred 30 leti na lastnem dvorišču na neravni zaplati zemlje, gramoza in trave. Na tem igrišču so se pričele oblikovati moje sanje. Toda resničnost je daleč presegla vse moje sanje! Sem resnično hvaležen za vseh 15 let v NBA in vse neverjetne odnose in spomine, ki sem jih ustvaril na poti," je bil čustven ob svojem slovesu.

Redick si je svoje ime ustvaril že tekom kolidž kariere, ko je postal najboljši strelec v zgodovini enega največjih košarkarskih kolidžev na svetu, Duka. Tamkajšnji Blue Devils so celo upokojili njegovo številko, še vedno pa drži rekord po številu točk v eni sezoni.

Po izjemni karieri pri Duku je bil tako leta 2006 izbran kot 11. s strani Orlanda, za katerega je nastopal največji del svoje kariere. Po sedmih letih na Floridi se je preselil za kratek čas v Milwaukee, preden je za naslednja štiri leta našel svoj novi dom pri Los Angeles Clippers. Sledili sta dve sezoni pri Philadelphii in dve pri New Orleansu, preden je lansko sezono ter tudi svojo kariero zaključil pri Dallasu.

Redick je svojo celotno kariero slovel predvsem kot izjemen strelec za tri točke in je na izjemnem 15. mestu na večni lestvici zadetih trojk. Prav tako je svojo kariero zaključil z izjemnim odstotkom, saj je izza črte za tri točke metal s kar 41,5-odstotno natančnostjo.

Tekom svoje kariere je povprečno beležil 12,8 točk, 2 skoka in 2 asistenci na tekmo, v svojih najboljših sezonah pa je povprečno dosegal tudi po 18,1 točk, 2,5 skokov in 4,4 asistence na tekmo, sezono 2015/16 pa je končal kot najboljši strelec za tri točke s kar 47,5-odstotnim metom.

Po prihodu v Dallas se je sprva ubadal s poškodbami, a je vseeno za Mavericke odigral 13 tekem, na katerih je povprečno igral dobrih 11 minut. V tem času je povprečno beležil 4,4 točke, 0,9 skoka in 0,8 asistence na tekmo.

Neverjeten pa je podatek, da je J.J. tekom svoje kariere zadel kar 1950 trojk, medtem ko je v vseh petnajstih letih le enkrat zabil žogo skozi obroč. Resnično kariera neverjetnega strelca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice