Šport > Košarka
28057 ogledov

Dvorana vzklikala MVP, MVP, ko je Luka izvajal zadnje proste mete

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so s 117:112 premagali v zadnjem času odlični Portland. Dončić je prišel do svojega 49. trojnega dvojčka v NBA karieri, četrtega, ko je dosegel 40+ točk.

Košarkarji iz Dallasa so na zadnjih dveh gostovanjih doživeli dva nepričakovana poraza proti na papirju nekoliko lažjima tekmecema, ki sta zaigrala tudi brez svojih zvezd, pri Orlandu sta tako manjkala prvi pick Paolo Banchero in Cole Anthony, pri Washingtonu pa Kristaps Porzingis in Bradley Beal. Na obeh tekmah je precej manj točk od svojega povprečja dosegel tudi Luka Dončić (24 in 22 točk), ki mu met ni in ni stekel, brez njegovega običajnega učinka v napadu pa so Mavericks ostali nekoliko prekratki.

Tokrat so se vrnili domov, kjer igrajo precej uspešneje, dobili so pet od  šestih tekem, zaporedoma pa jih zdaj čaka kar pet domačih dvobojev. Prvi nasprotnik so bili Portland Trail Blazers, ki so na dosedanjih 12 tekmah zabeležili kar 9 zmag.

Začetek je bil znova slab za zasedbo iz Teksasa. Gostje so v prvih treh napadih sicer vselej zgrešili, a prav vsakič ulovili odbito žogo in zadeli iz drugega poizkusa. Na drugi strani je Dončić najprej zgrešil met, v drugo pa Dwight Powell ni uspel ujeti njegove dobre podaje. Na semaforju se je izpisalo 7:0, Jason Kidd pa je natanko po dveh minutah že vzel minuto odmora.

Po posvetu na klopi je Luka prodrl pod koš, žogo poslal skozi obroč, nato pa še uspešno izvedel dodaten prosti met, saj je bil nad njim storjen prekršek. V naslednjih dveh napadih Dallasa je nato podal za trojki Spencerja Dinwiddieja in Doriana Finney-Smitha za delni izid 9:0, po skoku v napadu in košu pa je Slovenec poskrbel za vodstvo z 11:10.

Sledilo je nekaj izenačenih minut, ekipi sta se večkrat zamenjali v vodstvu, pri gostiteljih je bil Dončić še naprej uspešen, zbiral je točke, skoke in podaje, pa tudi ukradeno žogo in blokado. Po njegovi trojki je tri minute pred koncem četrtine domača zasedba prvič povedla za štiri točke. Sledila sta še dva prosta meta Christiana Wooda za 29:23.

Isti igralec je z zabijanji izkoristil še dve izjemni podaji Ljubljančana, ki je nato tudi postavil izid po prvih 12 minutah, ko je zadel za 35:25. Vknjižil je že 14 točk, 5 skokov in 6 asistenc, s koši ali podajami pa je sodeloval pri kar 30 od 35 točk gostiteljev. Drugo četrtino je nato začel na klopi.

Po dveh zaporednih trojkah Tima Hardawayja Jr. in eni Dinwiddieja so Mavericks povedli že za 16 točk, a je nato Portland le zaigral nekoliko boljše in se tik pred polovico četrtine približal na 39:49. Takrat se je na parket vrnil tudi Dončić. Dve minuti kasneje se je lepo otresel branilca in akcijo zaključil z zabijanjem. "Povzpel se je kot Tadej Pogačar na goro," je njegovo potezo pospremil komentator Dallasovih tekem Mark Followill. 

A nato je v zaključku prvega polčasa sledil delni izid Portlanda 12:2, za povrh vsega pa je Luka nato izgubil žogo, dosodili so mu 'take foul' (prekršek, ko igralec tekmeca zaustavlja brez namena, da bi igral na žogo; op.p) ter mu po pritožbi zelo na hitro dodali še tehnično napako, njegobo četrto v sezoni. Portland je tako dobil na voljo dva prosta meta in še žogo s strani. Kar naenkrat so gostje povedli s 57:55.

Dončić je s črte prostih metov izenačil z 19. in 20. točko, deset sekund pred odhodom na glavni odmor pa je dodal še dve za vodstvo 59:57. Na drugi strani je Damian Lillard zgrešil met za izenačenje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V tretji četrtini so najprej štiri točke dosegli gostje, s šestimi zaporednimi je odgovoril Dončić. A kmalu je prišlo do 16. zamenjave v vodstvu na tekmi, Portland pa je na polovici četrtine vodil s 73:68. Kasneje se je prednost gostov dvakrat povzpela na +7. Luka je medtem že prišel do dvojnega dvojčka s 30. točkami in desetimi skoki. Do trojnega so mu manjkale še tri asistence.

Z dvema prostima metoma je slovenski as tri minute in pol pred koncem četrtine Dallas približal na 76:78. Dve točki razlike sta bili tudi tri minute kasneje, ko so sodniki dosodili sumljiv prekršek nad Lillardom, Josh Green pa je dobil še tehnično zaradi ugovarjanja. S tremi prostimi meti je Lillard poskrbel za +5.

Na črto prostih metov je nato na drugi strani stopil Dončić, v zadnjih 12 minut pa se je krenilo s 85:88. Luka je zbral že 34 točk, 11 skokov, 9 podaj, blokado in dve ukradeni žogi. Prvi del zadnje četrtine je presedel na klopi.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po minuti igre je Green izenačil s trojko, v naslednjih dveh minutah pa je imel nekaj napadov za prevzem vodstva, a jih ni izkoristil.

Sedem minut in pol pred koncem se je pri zaostanku 92:96 na parket vrnil Dončić, s štirimi zaporednimi točkami pa je poskrbel za 17. menjavo v vodstvu. Dallas je popeljal do prednosti 101:98. Na semaforju je ostalo še 4:46 časa, ko je trener Portlanda Chauncey Billups zahteval minuto odmora.

Wood je dobil šesto osebno napako in zaključil s tekmo, Josh Hart je zgrešil drugi prosti met, vendar so žogo pobrali gostje, po novem prekršku pa je Jerami Grant izenačil.

Svoje je dodal še Lillard in Trail Blazers popeljal do prednosti 106:103.

A sledila je eksplozija Dinwiddieja, ki je zadel tri trojke zapored, ob eni je Dončić s podajo prišel do trojnega dvojčka, na začetku zadnje minute pa je izza črte zadel še Finney-Smith za 115:108.

Dvajset sekund pred koncem je Lillard razliko zmanjšal le za eno točko ob polovičnem izkupičku s črte prostih metov.

Luka je bil uspešnejši in ob vzklikih MVP, MVP Dallas popeljal na +8, v zadnji sekundi pa je s trojko končni izid na drugi strani postavil Anfernee Simmons. Končalo se je s 117:112.

Dončić je v svojo osebno statistiko vpisal 42 točk, 13 ulovljenih žog, 10 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi. Iz igre je tokrat metal 59.1-odstotno (13/22, za tri točke 1/5, prosti meti 15/18). Dinwiddie je k zmagi dodal 20 točk, Wood 19, Hardaway Jr. pa 16.

Pri Portlandu je Grant dosegel 37, Lillard 29, Simons 24 točk, nihče od njihovih soigralcev pa ni presegel meje petih točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice