Šport > Košarka
1633 ogledov

Eden najslabših večerov za Dončića, Gogi Miamiju zagotovil končnico

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so visoko izgubili v Memphisu, Miami si je zagotovil končnico z zmago proti neposrednemu tekmecu.

Dallas je tokrat gostoval pri Memphisu, ki je pred tekmo že ostal brez možnosti, da se uvrsti med šest najboljših v zahodni konferenci, a bi si z zmago lahko izboljšal možnosti za osmo mesto, ki prinaša precej drugačno izhodišče pred tako imenovanim play-inom. Sedmi in osmi v konferenci se bosta namreč pomerila med seboj, poraženec tega dvoboja pa bo še imel eno priložnost za končnico, saj bo nato sledil še dvoboj z boljšim iz obračuna med devetim in desetim.

Memphis je pomebno tekmo sicer začel brez pomembnega aduta, manjkal je Litovec Jonas Valančiūnas, pri Dallasu je še enkrat več izostal Latvijec Kristaps Porzingis. To se sicer na zadnjih tekmah ni poznalo, Mavericks so nanizali štiri zmage. Dvoboj se je začel precej izenačeno, po petih minutah igre je Luka Dončić zadel svoj drugi met za zaostanek 10:11.

Gostje so sicer tekmo odprli s šestimi zaporednimi zgrešenimi meti za tri točke, a nato zadeli tri zapored in z delnim izidom 9:1 povedli s 25:17. Met za dve točki je bil sicer stoodstoten (7/7). A po minuti odmora so gostitelji zaigrali precej boljše, Ja Morant pa je 12 sekund pred iztekom četrtine s trojko poskrbel za vodstvo 28:27. Mladi zvezdnik je že napad pred tem zadel za tri točke.

Domači so si na začetku druge četrtine nekajkrat priigrali šest točk prednosti, razlika pa je ostajala podobna do polovice četrtine.

Pri Mavs se je nato znova razigral v zadnjem času odlični Tim Hardaway Jr., po skoku v napadu in zabijanju Willieja Cauley-Steina pa je Dallas štiri minute in pol pred odhodom na glavni odmor povedel za točko. Vendar se prvi polčas vseeno ni končal po željah čete Ricka Carlisla, ob zvoku sirene je pri Memphisu trojko za 60:57 zadel Dillon Brooks. Luka je po dveh četrtinah zbral 8 točk ter po tri skoke in asistence.

Po štirih  minutah tretje četrtine je Memphis prišel do takrat svoje največje prednosti na tekmi, povedel je za 8 točk. Dončić ni zadeval, a je s svojo četrto podajo zaposlil Cauley-Steina, ki je zabil za 69:72 in bil že pri 16. točkah, to je bil njegov rekord sezone. Luka je ob tem rezultatu sedel na klop.

Izostanek Slovenca so gostiteljii izkoristili za +11, zablestel je Kyle Anderson. Dončić se je vrnil pri izidu 71:82, a domači so bili v naletu, tik pred koncem četrtine so povedli že za 16 točk, Luka je z dvema prostima metoma poskrbel za izid 82:94 pred zadnjimi 12 minutami tekme.

Zadnja četrtina se je začela slabo za goste. Dwight Powell je zaradi grobega prekrška moral predčasno v slačilnico, Memphis je s prostima metoma in napadom povedel za 20 točk, kasneje pa brez težav ohranjal visoko vodstvo. Carlisle se je hitro predal in priložnost za igranje ponudil rezervistom. Končalo se je s 133:104 v korist Grizlijev.

Dončić je statistično imel enega najslabših večerov v svoji NBA karieri. Z metom iz igre 4/16 je v 25 minutah in pol dosegel 12 točk, zbral je še pet skokov in podaj, a tudi toliko izgubljenih žog. Hardaway je dosegel 19 točk, pri Memphisu je 24 točk, sedem skokov in osem asistenc vknjižil Morant.

Dallas je s porazom padel na šesto mesto Zahoda, z enakim izkupičkom (40-29), a boljšim medsebojnim razmerjem, je zdaj peti Portland. Obe franšizi bosta do konca rednega dela odigrali še tri tekme.

Miami že v končnici

Vročica Gorana Dragića je v neposrednem boju z Bostonom odločala o neposredni uvrstitvi v končnico, še drugič v nekaj dneh pa je Miami premagal zaradi poškodb zdesetkane Celtics. Ti so se v domači dvorani dolgo uspešno upirali Miamiju, vendar so popustili v zaključku tretje četrtine.

Goran Dragić | Avtor: Epa Epa

Gogi je v igro vstopil štiri minute pred koncem omenjene četrtine pri vodstvu 76:73. V prvem polčasu je nekdanji kapetan slovenske reprezentance ostal brez dosežene točke, a je bilo nadaljevanje povsem drugačno. Že do konca tretjih 12 minut so košarkarji s Floride povedli s 93:79, po dveh zaporednih trojkah Dragića na začetku zadnje četrtine je razlika znašalai že 17 točk, po Slovenčevem naslednjem uspešnem metu za tri točke pa se je devet minut pred koncem tekme na semaforju izpisal rezultat 105:84.

Ljubljančan je dobil na voljo počitek. Boston se je sicer približal na 12 točk zaostanka, vendar je po njegovem povratku na parket tri minute pred koncem sledila še peta Dragićeva trojka za 121:106. Celtics so se deset sekund pred zadnjim piskom sirene še približali na -6, končalo pa se je z zmago Miamija s 129:121.

Dragić je vseh svojih 17 točk dosegel v drugem polčasu, kar 14 od tega v zadnji četrtini, za tri točke je metal 5/7. Zbral je še skok, dve asistenci in ukradeno žogo.

Prvi strelec Vročice je bil sicer s 24. točkami Tyler Herro, na drugi strani je Kemba Walker dosegel 36, Jayson Tatum pa 33 točk. Z zmago si je Miami že zagotovil vsaj šesto mesto na Vzhodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice