Šport > Košarka
25321 ogledov

"Kako je lahko Luka Slovenec, če je bilo dedku ime Srbobran?"

Luka Dončić Profimedia
Srbskemu mediju se je oglasil sorodnik Luke Dončića.

"V današnjem času komentarjev na internetu se je lahko izgubiti in si ustvariti napačno sliko. Srbi si radi prisvajajo najboljše, tako boste velikokrat slišali, da imajo radi Gorana in Luko, ker imata delno tudi srbsko poreklo. Če ne bi bila dobra košarkarja, bi Srbi hitro zamolčali ta del," nam je pred nekaj meseci dejal srbski košarkarski analitik Dimitrije Ćurčić, ob izjemnih prestavah Luke Dončića čez lužo pa se to v zadnjem času tudi stopnjuje.

Pri srbskem Espresu so zdaj poiskali njegovega sorodnika Dušana Dončića, ki trenutno prebiva v Kragujevcu. "Luka ne poznam, a z njegovim očetom sem na vasi skupaj sadil kropir. Ko je bil Lukov dedek na smrtni postelji, ga je njegov oče Sale še zadnjič prišel obiskati in takrat sem ga spoznal," je dejal srbski mladenič.

dončić dragić Analiza Šport V zadnjih 30 letih Ljubljančani drugi med tujci po plačah v NBA

O NBA zvezdniku je za Espres.rs nato povedal: "Mislim, da še nikoli ni bil na Kosovu v Biči, veliko vprašanje pa je, če obstajajo varnostne razmere za kaj takšnega. Njegov oče je prihal, prihaja še zdaj. Če bi prišel Luka, ne vem, če bi mu lahko zagotovili varnost." 

Je Luka Srb ali Slovenec? "Za nas je Srb. Zelo pomembna reč je ta, da on ne more biti Slovenec, ker je bilo njegovemu dedku ime Srbobran. Tako da, nikakor ne more biti njihov," je zaključil Dušan Dončić.

Srbi so tako malce v ozadje potisnili dejstvo, da ima član Dallasa sorodnike tudi po materini strani. Tudi Saša Dončić se je rodil v Sloveniji, v Šempetru pri Novi Gorici. "Šlo je za izjemen finale med dvema državama, absolutno sem bil v finalu na strani Slovenije: to je normalno, tukaj živimo, tukaj smo se rodili, otroka imam tukaj, ki igra za slovensko reprezentanco – ampak bil sem vesel za vse stvari, ki so se dogajale za reprezentanco Srbije. Tako da je vsaj zame bil idealen finale," je sicer po finalni tekmi na EP 2017 dejal Saša Dončić v pogovoru za nacionalno televizijo in dodal: "S takimi stvarmi se res ne obremenjujem, mi smo športniki, mi smo v duši tako vzgojeni, v športu je pomembno, da si dober človek. Nacionalizmov v športu ni, redko se najde kje kakšen primer nacionalizma."

Komentarjev 13
  • ziga47 14:07 10.december 2019.

    "Tudi Saša Dončić se je rodil v Sloveniji, v Šempetru pri Novi Gorici." Napaka. V Šempetru pri Gorici. Šempeter je obstajal veliko pred Novo Gorico, ki so jo začeli graditi šele leta 1947, zato se v njegovem imenu nahaja "stara" ...prikaži več Gorica (danes žal del Italije).

  • arabo001 08:17 08.december 2019.

    Slovenec si po duši. Tako kot velja za druge narodnosti.

  • ak 19:17 07.december 2019.

    Tole je pa počasi že patetično s strani Srbov...

Sorodne novice