Šport > Košarka
1823 ogledov

V zadnjih 30 letih Ljubljančani drugi med tujci po plačah v NBA

dončić dragić Reševalni pas/Twitter
Presenetljivo visoka pozicija košarkarjev iz Ljubljane.

V analizi plač lige NBA v letih 1991 do 2019, ki jo je dva meseca opravljal srbski športni analitik Dimitrije Ćurčić, so se košarkarji iz Ljubljane povzpeli na drugo mesto med igralci, ki ne prihajajo iz Združenih držav Amerike. Na prvem mestu so se znašli košarkarji iz Melbourna, ki so v povprečju zaslužili 6.23 milijona dolarjev, na drugem pa je s povprečjem 6.21 milijona moč zaslediti peterico, ki jo sestavljajo Radoslav Nesterović, Uroš Slokar, Goran Dragić, Zoran Dragić in Luka Dončić.

"Lahko rečem, da sem presenečen. Vsi vemo, da se je košarka na visoki ravni igrala v celotni bivši Jugoslaviji, a ljudje kot najvplivnejše v ligi NBA vedno omenjajo srbske in hrvaške košarkarje. Tako, da sem iskreno pričakoval, da se bo visoko na lestvici znašlo katero od srbskih ali hrvaških mest, o Ljubljani pa nisem razmišljal," nam je povedal avtor analize.

V naslednjih letih bi sicer Ljubljana lahko skočila še pred avstralsko velemesto. "Luki Dončiću predvidevajo sijajno kariero in glede na to, da je v ligi NBA vse več denarja, bo njegova plača čez tri, štiri leta, ko bo podpisal novo pogodbo, verjetno nekje okoli 30 milijonov na sezono," meni Ćurčić.

Celotno analizo si lahko ogledate na tej POVEZAVI.

Plače NBA | Avtor: runrepeat.com runrepeat.com

Ćurčić je analizo izdeloval dva meseca. "Velik del posla je bilo samo zbiranje podatkov, moral sem imeti vsaj dva vira, da bi potrdil številke. Potem je sledila obdelava podatkov, iskanje najzanimivejših reči, dizajn grafike, obrazložitev opravljenega. Če gledam na ligo od leta 1990 do danes, me najbolj preseneča dejstvo, koliko denarja je zdaj v ligi NBA. Povprečna plača košarkarjev je skočila za sedemkrat od sezone 1990/91 in temu trendu ni videti konca. Že danes so igralci lige NBA med najboljše plačanimi športniki na svetu."

luka dončić Ni prvi Šport Legendarni Hrvat svari Dončića: "Zelo dobra sezona, toda ..."

Kako vidite salary cap (omejitev financ, ki so namenjene za plače košarkarjev) skozi leta? "Težko je predvidevati.Vsekakor mislim, da salary cup ne bo padel, kako hitro ali počasi pa bo rastel, je odvisno od pogodb, ki jih bo sklenila liga, še zlasti glede televizijskih pravic, in kako hitro hitro bo osvajala svetovne trge, predvsem Azijo. Struktura salary capa pa bo po mojem mnenju doživela spremembe. Moje raziskovanje je pokazalo, da se v zadnih letih pojavlja trend 'razslojevanja' plač v ligi NBA, vse večja je razlika med prejemki največjih zvezdnikov in ostalimi. Če je to upravičeno ali ne, je tema zase, a mislim, da se bo sindikat NBA igralcev kmalu poglobil v ta problem."

LeBron James | Avtor: Epa Epa

Po mestih v ZDA so najboljše plačani košarkarji iz Akrona, seveda po zaslugi LeBrona Jamesa in Stepha Curryja, po ameriških zveznih državah igralci iz Indiane (Larry Bird, Victor Oladipo, Isiah Thomas, Eric Gordon, Cody Zeller ...), med košarkarji tisti, ki igrajo na poziciji centrov, med univerzami so najbolje v povprečju zaslužili igralci, ki so šolske dni prebili na Wake Forrestu (Tim Duncan, Chris Paul, John Collins, Muggsy Bogues, Al-Farouq Aminu ...), po državah so najvišje plače imeli Španci, Italijani, Nemci in Turki, najbolj pa se je izplačalo nositi številko 0.

Plače NBA, Akron | Avtor: runrepeat.com runrepeat.com

Številka 7, ki jo nosi Goran Dragić pri Miamiju, je po višini plač tretja najbolj ugodna številka.

In kaj v Srbiji menijo o Dagiću in Dončiću, ki sta Slovenijo popeljala do naslova evropskih prvakov, v finalu je padla prav srbska reprezentanca? "V današnjem času komentarjev na internetu se je lahko izgubiti in si ustvariti napačno sliko. Srbi si radi prisvajajo najboljše, tako boste velikokrat slišali, da imajo radi Gorana in Luko, ker imata delno tudi srbsko poreklo. Če ne bi bila dobra košarkarja, bi Srbi hitro zamolčali ta del. Ampak šalo na stran, Srbija je košarkarska država in zna ceniti dobro košarko. Kot vsepovsod v svetu so tudi tu ljudje preprosto ponoreli za Dončićem. Povsem zasluženo. Čeprav nas še vedno boli poraz v finalu EuroBasketa 2017, se tu slovenska košarka zelo ceni. Stil igre, poln improvizacij, tempa, lucidnih potez, je nekaj, kar je tudi odlika srbske košarke, to pa prepoznavamo tudi v igri vaše reprezentance. Zaradi tega rad spremljam Slovenijo. Mislim, da je vsem tu žal, da evropski prvaki ne bodo zaigrali na svetovnem prvenstvu," pravi Ćurčić.

Slovenija je sicer do naslova prišla tudi z naturaliziranim košarkarjem Anthonyjem Randolphom. Kako na to gledajo v Srbiji? "Ljudje, ki pri nas vodijo reprezentanco so 'preponosni' na našo šolo košarke. Zaradi tega možnost za naturalizacijo pri nas ni opcija, saj bi kazala na pomanjkanje domačih talentov. Iskreno povedano, razumem takšno logiko. Kot država, ki je osvajala kolajne v preteklosti, naša zveza sestavlja izbrano vrsto le iz domačih igralcev. Vendar je naša ženska reprezentanca imela naturalizirano Američanko, javnost do tega ni bila negativno nastrojena. Mislim, da je bil v primeru Slovenije naturalizacija Randolpha zadetek v polno. Dal je velik delež k naslovu vropskih prvakov, zlata kolajna ima velik vpliv na otroke, ki se še odločajo za košarko. Vse kar pripomore k populizaciji košarke v Sloveniji, je dobra stvar, sam nimam težav z Randolphovo naturalizacijo."

Luka Dončić Lestvica Šport Tako visoko je Dončić v lovu na nagrado MVP lige NBA

V ligi NBA bo sicer v novi sezoni zaigral tudi Vlatko Čančar. Kot Koperčan ne bo vplival na pozicijo Ljubljane na lestvici mest z najvišjimi plačami, ga bodo pa v Srbiji z zanimanjem spremljali, saj si je kruh služil tudi pri ekipi Mega Basket, zdaj pa bo soigralec trenutno največjega srbskega zvezdnika Nikole Jokića pri Denverju. "Vlatko je izjemen talent, osebno so mi zelo všeč visoki igralci, ki so spretni z žogo, ki igrajo z obrazom proti košu in znajo zadevati. Prihaja v ekipo, ki je igrala v polfinalu Zahoda in je imela drugo najboljše razmerje med zmagami in porazi v rednem delu zahodne konference. Denver je ohranil okostje ekipe in težko je pričakovati, da bodo novi košarkarji dobili na voljo veliko minut. Tudi prihod Jeremyja Granta ne govori v prid Čančarju. Ta bo dobil nekaj priložnosti, predvsem pa si bo lahko nabiral izkušnje." 

Vlatko Čančar | Avtor: Profimedia Profimedia

Srbski ljubitelji košarke zdaj sicer nestrpno pričakujejo začetek svetovnega prvenstva. Američani bi bili nesporni favoriti, a je veliko ameriških zvezdnikov odpovedalo nastop v reprezentanci, večina verjetno zardi tega, ker namerava naslednje leto nastopiti na olimpijskih igrah v Tokiu. So oslabljene ZDA priložnost za Srbijo? "Tako kot naš selektor Djordjević, imam najvišja pričakovanja. Ne glede na število odpovedi, so Američani še vedno tisti, ki jih je treba premagati. a glede na seznam naših igralcev in na sezone, ki so jih imeli, je moj 'mindset' ta, da lahko premagamo vsakogar. Mislim, da ni tekmeca, ki bi se ga morala Srbija bati, odlično smo zapolnjeni na vseh položajih. Z nestrpnostjo čakam na začetek. V Srbiji, tako kot vedno, ko se gre za košarkarsko reprezentanco, nič razen zlata ne šteje kot uspeh."

Za konec smo sogovorniku postavili vprašanje še glede ABA lige. Je jadransko tekmovanje dobro za klube v regiji? "To je tema o kateri bi se lahko pogovarjali do jura. Če povzamem, sem mnenja, da stvar ni črno-bela. To vprašanje je podobno tistemu o naturalizaciji košarkarjev, ima dobre in slabe strani. ABA je slaba, ker domače lige večji del sezone izgubijo tekmovalni smisel, kar s seboj potegne tudi to, da niso zanimive za finančne interese. Po drugi strani pa je vedno dobro, ko igraš proti močnejši konkurenci in s tega vidika je ABA liga najmočnejša na Balkanu. Gre za kompleksno in pomembno vprašanje, zahteva pa daljšo analizo," je zaključil Ćurčić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice