Šport > Košarka
3397 ogledov

Sodniki so Dončića spravili ob živce, na koncu je vseeno slavil

Luka Dončić Epa
Košarkarji Dallasa so na dvoboju z Minnesoto zabeležili četrto zaporedno zmago.

Dallas je tokrat gostil Minnesoto z izjemnim dvojcem, ki ga sestavljata Andrew Wiggins in Karl-Anthony Towns. Slednja s soigralci nista dobro odprla dvoboja, na drugi strani pa sta Luka Dončić s štirimi točkami in dvema asistencama ter Dwight Powell s sedmimi točkami poskrbela za vodstvo z 11:3, gostje pa so bili prisiljeni v minuto odmora.

Ta je pomagala, predvsem z uspešnim skokom v napadu in posledično drugimi akcijami, pa so se Volkovi vrnili v igro, nekajkrat so zaostajali le za točko, a je ob koncu prve četrtine s štirimi točkami za prednost 30:25 poskrbel Dallasov Nemec Maxi Kleber. Dončić je v prvih 12 minutah ob tokrat nekoliko slabšem metu (3/8 iz igre, od tega 0/4 za tri točke, 0/2 iz prostih metov) zbral šest točk, dva skoka in štiri asistence.

Druga peterka Teličkov je znova nakazala moč Dallasove klopi in po dobrih treh minutah druge četrtine po košu Setha Curryja povedla za 11 točk. Dončić in Kristaps Porzingis sta se na parket vrnila ob rezultatu 43:32. Minnesota ni popuščala, z dvema hitrima trojkama Roberta Covingtona in košu ter dodatnem prostem metu Wiggins se je znova približala le na točko zaostanka, po novem Covingtonovem uspešnem metu za tri točke pa je celo povedla in na glavni odmor odšla s prednostjo 56:53. 

Dončić in kolegi so v zaključku prvega polčasa večkrat negodovali nad odločitvami sodnikov. Slovencu so tako naprimer razveljavili koš in mu dosodili osebno napako, na drugi strani pa je Minnesota zadela 17 od 19 prostih metov. Dallas se je v prvem polčasu znašel le sedemkrat na črti za proste mete. Ljubljančan je zbral 11 točk, tri skoke in štiri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Epa Epa

Takoj na začetku drugega polčasa je prednost gostov po dveh trojkah zrasla na devet točk, ob razpoloženem Townsu, ki ga domači niso uspeli ustaviti, pa kasneje tudi na 11. Dončiću sodniki še vedno niso želeli piskati osebnih napak nad njim, so se pa domači po njegovem prodoru, obratu in košu približali na 68:73. Po minuti odmora je dvakrat zabil še Powell za minus 1.

A nato je znova zadel Towns, Dončić pa si je ob novem nepiskanem prekršku zaradi ugovarjanja prislužil tehnično napako, pred drugo pa ga je zaščitil trener Rick Carlisle, ki je znerviranega zvezdnika preventivno poklical na klop. A na srečo je imel Dallas tokrat na voljo odličnega Powella. Ta je do konca tretje četrtine, ki se je končala s 84:80 v korist gostov, držal korak z Minnesoto. Z metom iz igre 9/9 je imel pred zadnjo četrtino, v njej se je sicer poškodoval, na kontu 24 točk.

Potem ko je Wiggins prejel četrto osebno napako, dosodili so mu jo v napadu, ko je podrl Klebra, so Volkovi na klopi imeli oba največja zvezdnika, to pa so Telički hitro izkoristili. Jalen Brunson je zadel za 86:86. Takoj je v igro vstopil Towns, kar pa ni zaustavilo naleta gostiteljev. Slednji je sicer hitro zbral štiri točke in asistenco, a so vsak s po eno trojko odgovorili Kleber, Brunson in Justin Jackson, rezervisti pa so tako Dallas popeljali do 97:93. 

Dončić se je v igro vrnil pet minut pred koncem ob izidu 103:98. Dobre pol minute kasneje je Dončić zadel svojo prvo trojko na tekmi, v naslednjem napadu pa je izboril še tri proste mete. Vse tri je tudi zadel za 109:101. Sledil je še sedmi uspešen met Dallasa iz devetih poizkusov za tri točke v četrti četrtini, Porzingis je takrat poskrbel za +10 (114:104).

A vsega še ni bilo konec. Minnesota je odgovorila s petimi zaporednimi točkami, po uspešnih napadih na obeh straneh, pa je Brunson 40 sekund pred koncem poskrbel za 118:111. Omenjeni košarkar je v zadnjem delu igre dosegel 14 od svojih 16 točk. Naslednji napad gostov je bil neuspešen in sledili so prekrški, ki bi morda prinesli preobrat. To se ni zgodilo, Dončić je z enim zadetim prostim metom postavil končni izid 121:114.

Luka je zbral 22 točk, sedem skokov, šest podaj. Iz igre je sicer zadel le enega od osmih metov za tri točke, njegov skupni met pa je bil tokrat 8/22. Powell je zbral 24 točk, pri tekmecih pa Towns in Wiggins oba po 26.

Dončić je sicer še 17. zapored v svojo statistiko vpisal po vsaj 20 točk ter pet skokov in podaj, od rekorda, ki ga drži Michael Jordan, pa ga zdaj loči le še ena tekma. Gospod 'Air' je namreč nanizal 18 takšnih tekem.

Komentarjev 6
  • znan 07:11 05.december 2019.

    Saj je na Siolu isto...od kje "telički"?!

  • znan 07:10 05.december 2019.

    Mogoče bo tole pomagalo: https://sportslogohistory.com/dallas-mavericks-primary-logo https://en.wikipedia.org/wiki/Stallion

  • SamoResnica 07:07 05.december 2019.

    Popolnoma to isto, sem se že večkrat spraševal, pa sem tudi želel sedaj komentirat, a sdi me prehitel. WTF imajo telički veze s konji oz. žrebeti, kot prevod maverickov, kar so mladi konji?

Sorodne novice