Šport > Košarka
41795 ogledov

Kako so si Dallas Mavericks z eno potezo (verjetno) uničili prihodnost

Kyrie Irving Dallas Mavericks Reševalni pas/Twitter
Ko vso svojo prihodnost staviš na najbolj muhavega igralca košarke na svetu.

Vodstvo NBA ekipe Dallas Mavericks je po letih in letih čakanja končno "pokazalo jajca" ter bilo agresivno na tržnici igralcev in Luki Dončiću končno pripeljalo pomoč v obliki košarkarskega superzvezdnika. In pri tem najverjetneje zamočilo!

Svet NBA košarke namreč zadnja dva dni pretresa menjava, ki naj bi po mnenju mnogih povzročila pravi potres v ligi ter povsem na novo premešala karte. Dallas Mavericks so namreč v Brooklyn k Netsom poslali Spencerja Dinwiddieja, Doriana Finney-Smitha, izbor v prvem krogu nabora in dva izbora v drugem krogu, v zameno pa sta nova Mavericka postala Markieff Morris ter glavna zvezda omenjene menjave, Kyrie Irving!

Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

Zadeve bi se seveda lahko lotili iz zornega kota obeh ekip, a nas vsekakor bolj zanima Dallas, ki je zastavil sedanjost in tudi prihodnost ekipe ter vse skupaj stavil na najbolj nepredvidljivega igralca v zgodovini NBA. Mavericks so se odrekli dvema igralcema iz prve postave, izboru v prvem krogu nabora in dvema v drugem v zameno za igralca, ki ga pogodba za ekipo veže le še nekaj naslednjih mesecev in je zloglasen po svoji nepredvidljivosti in nestabilnosti. Ne zgolj kar se tiče njegovih potez na in izven igrišč, temveč tudi kar se tiče njegovega nihanja in spreminjanja odločitev. Ni je stvari na svetu, ki bi Dallasu zagotavljala, da bo Kyrie del njihove prihodnosti tudi po koncu sezone, ko mu preteče aktualna pogodba.

In Dallas je v zameno za takšnega igralca ravnokar izgubil dva ključna člena prve postave! Mavericks so tako v primeru Finney-Smitha ostali brez daleč najboljšega obrambnega igralca v ekipi ter enega izmed najboljših "3-and-D" igralcev (izjemno iskani igralci, ki ne veljajo za zvezde, krasi pa jih igra v obrambi in met za tri točke) v celotni ligi. Prav tako so se odrekli Dinwiddieju, ki je bil glavna violina v napadu Dallasa, ko je bil Luka na klopi, ali poškodovan. Obenem pa so ostali brez še enega izbora v prvem in dveh v drugem krogu nabora, čeprav so svojo prihodnost ogrozili že v preteklosti, ko so v menjavah kot za stavo delili svoje "picke" ter si s tem onemogočili, da bi okoli Luke sestavili močno ekipo s pomočjo NBA nabora.

Kyrie Irving Dallas Mavericks | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Kljub vsemu naštetemu ni težko razumeti, zakaj so se Mavericks odločili za to menjavo. Če bi navijačem Dallasa še pred kakšnim tednom omenili, da bodo tik pred iztekom prestopnega roka v klub pripeljali Kyrieja, bi bili zagotovo navdušeni. (V teoriji) gre za točno takšnega igralca, kot ga Dallas potrebuje od trenutka, ko se je Jalen Brunson odpravil v New York. Potrebovali so še enega organizatorja igre, nekoga ki zna kreirati met sebi in soigralcem. Odgovornost, katero je moral letos v napadu prevzemati Luka, je bila nekaj zgodovinskega. Kyrie ga pri tem lahko razbremeni, v letošnji sezoni pa igra morda celo najboljšo košarko svojega življenja. Je nekdo, ki lahko Dallas popelje do novih višav.

A obenem je Dallas v svoje moštvo zvabil igralca, ki velja za pravega raka slačilnice, ki se ni še nikoli s svojo prejšnjo ekipo razšel na lep način, temveč je najpogosteje povzročil razdor v ekipi, nato pa moštvo v najtežjih trenutkih zapustil. Prav tako je pogosto del raznih škandalov, tekom svoje kariere pa si je prislužil že številne suspenze, ki so še dodatno škodili ekipi. Je privrženec številnih teorij zarote in ne verjame, da je zemlja okrogla. Nedavno si je prislužil suspenz, ker je oglaševal film, ki promovira sovraštvo do judov (mimogrede, lastnik ekipe Dallas Mavericks Mark Cuban je židovske vere), še pred tem pa je izpustil praktično celotno sezono, ker se ni želel cepiti. A je imel vsaj zanimivo pojasnilo: "Tajne družbe upravljajo s cepljenjem v zaroti, da bi temnopolte povezali z glavnim računalnikom za Satanov načrt."

Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda glavna težava pri celotni menjavi niti niso Irvingova osebnost in škandali, temveč dejstvo, da Dallas pri menjavi ni zahteval, da Kyrie kot del menjave nemudoma podpiše večletno podaljšanje pogodbe. Kajti vse ekipe, ki se jih je v zadnjih dneh omenjalo kot možne kandidate za Kyriejevo menjavo, so imele nekje pri sebi pripravljeni dve opciji. Kaj so pripravljeni odšteti, če pride Irving v ekipo s trenutno pogodbo in koliko več so pripravljeni odšteti, če se ob sami menjavi Kyrie za njih veže dolgoročno. In ponudba, ki jo je v Brooklyn poslal Dallas, bi bila dosti bolj smiselna, če bi si ob tem zagotovili Irvingovo zvestobo vsaj za nekaj sezon. Če bi bil v ponudbo vključen tudi pogoj, da Kyrie nemudoma podpiše novo pogodbo.

Tako pa so Dallas Mavericks odšteli igralce in izbore na naboru, ki bi bili ključni za njihovo prihodnost, a v zameno morda dobili le nekaj mesecev Kyrieja Irvinga. Če gledamo dolgoročno, je Dallas poleti izgubil Brunsona, ravnokar so izgubili Finney-Smitha in Dinwiddieja ter izbore na naboru, Irving pa bo lahko poleti brezplačno zapustil klub. Dallas bi v tem primeru glede na zaključek lanske sezone ostal brez treh najpomembnejših igralcev, z izjemo Luke. Prav tako v trenutnem moštvu ne moremo najti več niti enega samega igralca, ki bi bil morda zanimiv drugim ekipam in bi ga lahko zamenjali za kakšno kvalitetno okrepitev.

Kar bi moralo Mavericks najbolj skrbeti, je dejstvo, da če se Kyrie čez nekaj mesecev odloči, da zapusti Dallas, jim bo namreč okoli Luke ostala morda celo ena najslabših postav lige NBA vseh časov. Če iz trenutnega moštva vzamemo Irvinga in Luko, ostanejo igralci, ki verjetno ne morejo dobiti tekme proti trenutni Cedeviti Olimpiji, kaj šele NBA ekipam. Gre za moštvo, ki se ne more pohvaliti z dolžino klopi, niti s tem, da bi preostali igralci lepo dopolnjevali igro svojega prvega zvezdnika. Edino, s čimer se lahko pri Dallasu tolažijo, če se Irving odloči, da zapusti ekipo, je njihov "cap space", saj bodo tako v svojem proračunu imeli dovolj prostora, da s podpisom kakšnih prostih igralcev nekoliko zapolnijo mnogo vrzeli v moštvu.

Dončić Irving | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Toda, če imate v ekipi enega najboljših na svetu, kot je Luka, si želite okoli njega igralce, ki komplementirajo njegovo igro in takšne igralce si, če gradite dinastijo, želite za Luko vezati dolgoročno. Eksperiment z Irvingom bo tako težko deloval, saj Dallas s svojim okrnjenim kadrom še vedno ni dovolj močan, da bi lahko letos kandidiral za naslov, obenem pa je težko govoriti o kakšem dolgoročnem partnerstvu, če lahko Kyrie poleti že odide. Menjava za Kyrieja v tem trenutku bi bila smiselna le, če bi Dallas veljal za enega izmed največjih favoritov in bi iskal le še tisti manjkajoči delček v mozaiku za naskok na sam vrh. Tako pa bodo najverjetneje dobili nekaj mesecev Kyrieja, po slovesu v končnici pa bodo na slabšem, kot so bili na začetku.

Kot ste verjetno opazili že v naslovu, sem mnenja, da je Dallas najverjetneje napravil napako, s katero si je uničil prihodnost. A vendarle še dopuščam možnost, da ima celotna zgodba srečen konec. Luka je namreč poseben. Če lahko tudi problematični Irving končno spet najde svojo ljubezen do igre in pozabi na vse težave, ki ga spremljajo izven igrišča, je to zagotovo ob boku Luke Dončića. Vseeno gre v primeru Kyrieja za enega najboljših igralcev lige in če ga Luka ter Mavs uspejo prepričati, da ostane v Dallasu, podpiše novo pogodbo ter se izogiba vsem kontroverznostim, bi lahko bil ravno dvojec Luka-Kyrie tisti, ki bo Dallas popeljal do zvezd. Navsezadnje, sloviti latinski rek pravi "per aspera ad astra" (skozi trnje do zvezd).

Komentarjev 7
  • mihatirs 18:50 07.februar 2023.

    kdorkoli je pisal ta članek nima pojma o košarki! Tadej Mesarič...drži se raje mesarije in reži piščanca, ker tale prepis nima smisla.!!!

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 17:41 07.februar 2023.

    Sicer nisem košarkarski analitik, mislim pa, glede na prebrano tukaj in še kje, da je Dallas storil z nakupom tega igralca napako in da vodstvo kluba ne ve, kaj dela. Morda se pa motim.

  • Eddie 10:45 07.februar 2023.

    "Če iz trenutnega moštva vzamemo Irvinga in Luko, ostanejo igralci, ki verjetno ne morejo dobiti tekme proti trenutni Cedeviti Olimpiji, kaj šele NBA ekipam." Bo treba pogledati današnji rezultat tekme z Utah, ali še bolje kar tekmo - bila je ...prikaži več še pred objavo članka. Olimpija pa letos tudi ni ravno nek pojem visokega standarda, tako da je komentar precej podcenjevalen in senzacionalističen. Nima pa veliko z realnostjo. Sicer se pa z večino zapisanega strinjam.

Sorodne novice