Šport > Košarka
4092 ogledov

Bomba! Superzvezdnik na poti v Dallas, od Luke se poslavlja najljubši soigralec

Kyrie Irving Profimedia
Dallas bo okrepil 8-kratni udeleženec tekme vseh zvezd.

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić bo pri ekipi Dallas Mavericks v severnoameriški ligi NBA dobil soigralca z zvezdniškim statusom. Kot poročajo ameriški mediji na čelu s poznavalcema prestopnih dejavnosti v NBA Adrianom Wojnarowskim iz ESPN in Shamsem Charanio, bo član Dallasa postal Kyrie Irving, doslej član moštva Brooklyn Nets.

Dallas naj bi v zameno za Irvinga k mrežicam poslal velikega Lukovega prijatelja Doriana Finney-Smitha, Dončićevega namestnika na poziciji organizatorja igre Spencerja Dinwiddieja, izbor v prvem krogu nabora 2029 ter izbora v drugem krogu naborov 2027 in 2029. K Dallasu pa prihaja tudi krilni center Markieff Morris, brat Marcusa Morrisa, s katerim je bil sicer Luka v preteklosti že večkrat udeležen v manjše incidente, ko so se Dallas Mavericks merili z Los Angeles Clippers.

Mnogi se seveda sprašujejo v smiselnost menjave, saj Dallas v štirih letih in pol ni uspel Luki pripeljati prave pomoči, zdaj pa so v klub zvabili igralca, ki velja za največjega posebneža in kontroverzneža v ligi, ki je do sedaj v slačilnico vnašal le razdor. Prav tako je zaradi številnih poškodb in suspenzov izpustil ogromno tekem ter le redko bil na voljo svojim soigralcem.

Irving je bil sicer tekom svoje kariere osemkrat izbran za tekmo vseh zvezd, prav tako je bil enkrat izbran v drugo in dvakrat v tretjo najboljšo peterko lige. Leta 2016 je Clevelandu pomagal do naslova, leta 2014 pa je bil izbran za MVP-ja tekme vseh zvezd. Tekom kariere povprečno dosega 23,3 točke, 3,9 skokov in 5,7 asistenc na tekmo.

A po drugi strani bodo Dallas Mavericks njegova četrta ekipa, potem ko je izsilil menjavo iz Clevelanda, ves čas govoril, da bo podaljšal sodelovanje z Bostonom, a ga po koncu sezone zapustil kot prost igralec, ter zdaj še izsilil prestop iz Brooklyna. Je navdušenec nad številnimi teorijami zarote, obenem pa verjame, da je zemlja ploščata. Ker se ni želel cepiti, je izpustil skoraj celotno sezono 2021/22, obenem pa je reklamiral film, ki promovira sovraštvo do judov.

Kyrie Irving | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako je Dallas nase prevzel aktualno Irvingovo pogodbo, ki pa ga za Dallas veže zgolj do poletja. Če ga Mavericks v tem času ne uspejo prepričati v podaljšanje pogodbe, bi lahko kontroverzni zvezdnik že čez pol leta odšel v ekipo bolj po svojem okusu.

A tudi če odštejemo vse težave izven igrišč, ki jih Irving prinaša s sabo, Luka zagotovo ne bo preveč navdušen nad omenjeno menjavo, saj je v njej izgubil svojega najljubšega soigralca. "On je preprosto Doe Doe. On je moj človek. Z njim igram že štiri sezone in želim si, da bi igral z njim do konca svoje kariere, ker je neverjeten igralec ter še pomembneje, resnično skromen človek, ki stalno gara in je odlična oseba," je pred slabim letom, ko je Dorian Finney-Smith podaljšal svojo pogodbo z Dallasom, izjavil Luka.

Dorian Finney-Smith Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Finney-Smith je sicer tekom letošnje sezone povprečno dosegal 9,1 točk, 4,7 skokov in 1,5 asistenc na tekmo, obenem pa je bil daleč najboljši obrambni igralec Dallasa. Mavericks, ki so v času Finney-Smithove odsotnosti zaradi poškodbe imeli morda celo najslabšo obrambo lige, so tako ostali brez edinega igralca, ki se resnično lahko pohvali s svojo igro v obrambi. Poleg tega so Mavs ostali tudi brez Dinwiddieja, drugega najboljšega igralca ekipe. Spencer je letos povprečno dosegal 17,7 točk, 3,1 skokov in 5,3 asistenc na tekmo.

Vprašanje tudi, koliko lahko igri Dallasa doda Markieff Morris, ki je letos povprečno za Brooklyn Nets dosegal 3,6 točk, 2,2 skoka in 0,9 asistenc na tekmo. So Dallas naredili pravo potezo, ali gre za še en strel v prazno?

Komentarjev 2
  • BenX 22:15 05.februar 2023.

    Kyrie je problematičen samo zato, ker razmišlja s svojo glavo in ima jajca raznim gluparijam rečt ne, tudi če ga to stane milijone.

Sorodne novice