Šport > Košarka
4028 ogledov

Luka blestel, nato na zadnji tekmi pred končnico odšepal v garderobo

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so na svoji zadnji tekmi rednega dela premagali San Antonio (130:120). Skrbi navijačem povzroča predčasni konec tekme Luke Dončića. Na voljo ima teden dni za okrevanje.

Z nedeljskimi tekmami po ameriškem času se je končal redni del sezone v ligi NBA. Dallas Luke Dončića je pred zadnjim obračunom s San Antoniom še imel možnosti, da se prebije na tretje mesto zahodne konference, to bi jim uspelo z zmago, hkrati pa Golden State Warriors ne bi smeli premagati New Orleans Pelicans. Že pred dvobojem je bilo znano, da bo zasedba iz Teksasa v prvem krogu končnice imela prednost domačega parketa, njen tekmec pa bo bodisi Utah bodisi Denver. Slednji ekipi so v zadnji dan vstopili z enakim razmerjem v zmagah in porazih (48-33).

Še pred tekmami v zahodni konferenci je bilo že vse odločeno na Vzhodu, kjer so se na prvih šestih mestih, ki neposredno vodijo v končnico zvrstili Miami, Boston, Milwaukee, Philadelphia, Toronto in Chicago.

V play-inu se bosta pomerila sedmi Brooklyn Gorana Dragića, ki zaradi osamitve po koronavirusu še ni na voljo trenerju Stevu Nashu, in osmi Cleveland. Zmagovalec tega dvoboja se bo kot sedmi nosilec v končnici pomeril z Bostonom, ta je bil drugi po rednem delu, poraženec pa bo imel nato še eno priložnost za osmo pozicijo v play-offu, ki za nasprotnika ponuja prvi Miami. V primeru poraza se bo namreč Brooklyn/Cleveland srečal z zmagovalcem obračuna med deveto Atlanto Hawks in desetim Charlotte Hornets. Slednji dve franšizi tako za preboj v končnico potrebujeta dve zmagi, Brooklynu in Clevelandu pa za takšen dosežek zadošča že en uspeh na dveh tekmah.

Mesta za play-in na Zahodu so bila prav tako že znana pred zadnjimi tekmami v tej konferenci. Sedmo mesto je pripadlo Minnesoti, osmo LA Clippers, deveto New Orleansu, deseto pa San Antoniu. Slednji je tako v dvoboj z Dallasom krenil brez rezultatskega pritiska, tekma v tem pogledu za Spurs ni bila pomembna. 

Luka, ki je pravico za nastop dobil šele po odločitvi lige o preklicu njegove 16. tehnične napake v sezoni, je s petimi zaporednimi točkami, pri tem je dosegel svojo 200. trojko v sezoni, postavil izid 11:4, a je bil ob polovici prve četrtine rezultat že izenačen, saj so Spurs odgovorili s sedmimi točkami v nizu. Dallas je tri minute ostal brez doseženega koša.

Moštvi sta se nato kar nekajkrat zamenjali v vodstvu, po tretji Dončićevi asistenci pa je dobri dve minuti pred koncem četrtine za vodstvo z 22:20 z metom za tri točke poskrbel Josh Green. A po že 13. spremembi v vodstvu je 24 sekund pred koncem prvih 12 minut znova povedel San Antonio, zadnji napad domačih pa je bil neuspešen. V drugo četrtino, ki jo je Luka začel na klopi, se je tako krenilo z rezultatom 28:29.

Nadaljeval se je izenačen dvoboj, Dončić se je vrnil pri zaostanku 39:41. Kasneje je po skoku v napadu, zadetem metu in dodatnem prostem metu izenačil na 47:47.

Spurs so še enkrat povedli za štiri točke, vendar je nato sledil delni izid 8:0 v korist gostiteljev. Prvi koš v nizu je dosegel slovenski zvezdnik, nato pa sta trojki iz desnega kota zadela Spencer Dinwiddie in Reggie Bullock.

Po minuti odmora, ki jo je zahteval Gregg Popovich, trener z največjim številom zmag v ligi NBA, se je moštvo iz južnejšega dela Teksasa vrnilo v vodstvo, zadnji koš v prvem polčasu je za 59:59 dosegel Dončić. Ta je zbral 18 točk, 6 skokov in 4 podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Gostitelji so dobro odprli tretjo četrtino, po Dončićevi tretji asistenci v tem obdobju, je Dallas povedel s 74:68. Pred tem je Ljubljančan s košem že dosegel mejo dvajsetih doseženih točk.

Tik pred polovico četrtine je Luka s košem ob prekršku in dodatnim prostim metom poskrbel za +9. S tem si je že zagotovil tretje mesto na seznamu strelcev ob koncu rednega dela sezone, več točk v povprečju sta dosegla le Philadelphijin Joel Embiid in Milwaukeejev Giannis Antetokoumpo. Nadaljeval je z 8. in 9. podajo za trojki Doriana Finney-Smitha in Jalena Brunsona, ko pa je bil izza črte natančen še sam, se je na semaforju izpisal izid 90:74.

Dve minuti in pol pred koncem četrtine se je Luka prijel za mečno mišico, Jason Kidd je takoj zahteval minuto odmora, Slovenec pa je odšel v garderobo.

Zanj je bila tekma končana, zbral je 26 točk, 8 skokov, 9 asistenc, blokado in dve ukradeni žogi.

Zadnja četrtina se je začela z rezultatom 97:82, po slabih treh minutah se je San Antonio približal na devet točk zaostanka, na polovici četrtine pa je bilo le še +6 za domačo zasedbo. A po košu Bobana Marjanovića in trojki Thea Pinsona je bilo znova varnih 118:107.

Slednji je imel izemen strelski večer. Iz igre je metal 5/5, po njegovi četrti trojki v četrti četrtini pa je Dallas slabi dve minuti pred koncem povedel s 130:118. Dvoboj je bil odločen. Pinson je s 16 točkami, vse je dosegel v zadnjih 12 minutah, prišel do osebnega rekorda v ligi NBA. Končalo se je s 130:120, Dallas je prvič dobil vse štiri tekme v sezoni proti San Antoniu. 

Brunson je dosegel 18 točk, 16 pa jih je poleg Pinsona zbral tudi Finney-Smith.

Golden State je premagal New Orleans (128:107), Utah pa Portland (111:80). Četrti Dallas se bo v prvem krogu končnice pomeril z Utahom, Warriors čaka dvoboj z Denver Nuggets.

Pri slednjih je po nekaj mesecih zaradi zloma kosti v stopalu znova nastopil Vlatko Čančar. Dvoboj Denverja in LA Lakers je bil odločen šele po podaljšku, po velikem preobratu so s 146:141 zmagali Jezerniki. Slovenski repreznetant je ob metu iz igre 1/2 (prosti meti 0/2) dosegel dve točki. K temu je dodal še 8 skokov in 4 podaje. Odigral je 24 minut.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice