Šport > Košarka
5679 ogledov

Luka nadigral Antetokounmpa, pomembna zmaga Dallasa

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji iz Teksasa so gostovali v Milwaukeeju in zmagali s 118:112.

Dallas Mavericks so po prepričljivem porazu proti sicer skromnemu Washingtonu izgubili tretje mesto v zahodni konferenci, štiri tekme pred koncem rednega dela sezone pa jih je čakal dvoboj z na papirju precej močnejšimi Milwaukee Bucks. Aktualni prvaki so se v tekmo podali z drugega mesta na Vzhodu, v sezoni so zabeležili 48 zmag in 29 porazov. Isto število zmag je imel sicer tudi Dallas, a en poraz več. Pri domačih je zaigral prvi zvezdnik Giannis Antetokounmpo, ki je bil sicer vprašljiv zaradi težav z gležnjem.

Gostitelji so v prvih dveh minutah že zadeli tri mete za tri točke in povedli z 9:4. A za razliko od dvoboja proti Washingtonu, ko Mavericks po podobnem zaostanku nikoli več niso prišli v vodstvo, se je razigral Luka Dončić in najprej dosegel koš, v naslednjih treh napadih pa podal soigralcem, ki so uspešno poslali žogo skozi mrežico. Gostje so slabo minuto pred polovico četrtine tako povedli s 15:13, Dwight Powell je dosegel že osem točk, trener Milwaukeeja Mike Budenholzer je zahteval minuto odmora. 

Zasedba iz Teksasa je nato v kratkem času izgubila tri žoge, Bucks pa so z delnim izidom 8:0 povedli s 24:19. Niz domačih je s polovičnim izkupičkom na črti prostih metov prekinil Dončić. Dallas je bil v napadu sicer soliden, a je Milwaukee izjemno zadeval izza črte za tri točke. V prvi četrtini, ki se je končala z rezultatom 33:25, so zadeli 8 od 16 trojk, odstotek so si nekoliko pokvarili z zadnjima metoma. Luka je zbral 5 točk ter po tri skoke in asistence.

Na začetku druge četrtine je Slovenec s klopi spremljal nekoliko boljšo igro soigralcev, ki so se v treh minutah približali le na dve točki zaostanka. Na parket se je vrnil pet minut in pol pred koncem prvega polčasa pri zaostanku s 37:44. Znova je hitro zbral tri podaje, po tretji je Spencer Dinwiddie s trojko izenačil, nato pa je isti igralec vse skupaj še ponovil za +3 Dallasa. Sledil je še Dončićev prodor in koš za vodstvo 53:48.

Luka je nato dosegel še preostale štiri točke gostov, ob tem zahteval tudi dva prekrška, a ju ni dobil, in popeljal svoje moštvo do vodstva ob polčasu. Po dveh četrtinah je bilo 57:55. Dončić je v svojo statistiko vpisal šest asistenc, tri ulovljene žoge in 11 točk. Na drugi strani je eno več zbral Antetokounmpo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s petimi zaporednimi točkami Powella, ob tem je Luka zbral sedmo asistenco. Osmo je dodal kmalu zatem, znova je bil uspešen kanadski center, vmes pa je slovenski zvezdnik zadel tudi sam. Milwaukee je pri zaostanku 57:66 klical timeout.

Kljub prvi Dončićevi trojki so Mavericks malce pred polovico četrtine znova vodili le za eno točko. Delni izid 8:0 je z zabijanjem dokončal Antetokounmpo, pred tem je v enem napadu Pat Connaughton dosegel štiri točke s trojko in po prekršku Powella še z dodatnim prostim metom.

Niz domačih ni prekinila niti Dallasova minuta odmora, še po šestih točkah so Bucks vodili s 77:72. A igralo se je v valovih, sledili sta dve trojki gostov, pri obeh je podal Luka, in Dallas se je tri minute pred koncem tretje četrtine znova vrnil v vodstvo. Sledila je že njegova 12. podaja ob trojki Reggieja Bullocka, nato pa je izza črte zadel še sam. Na semaforju se je izpisalo 88:83.

Pred koncem četrtine je Luka zadel še dva prosta meta, nato pa so domači krenili v svoj zadnji napad, ki ga je zaključil Bobby Portis. Malce pred zvokom sirene je Dončić na trojki še našel Josha Greena. Ta je zadel, a so sodniki ocenili, da se je čas že iztekel. Ogledali so si posnetek in ostalo je pri 90:87. Luka je zbral 21 točk, tri skoke, 12 asistenc in dve ukradeni žogi.

Zadnjo četrtino je tradicionalno začel ob parketu, vendar se nanj vrnil že po dveh minutah in pol pri točki zaostanka. Takoj je zadel trojko preko Antetokounmpa za 93:91.

Sledila sta še dva zadeta prosta meta, nato pa je v kotu najprej našel samega Doriana Finney-Smitha, v naslednjem napadu pa še Bullocka. Oba sta zadela meta za tri točke, Mavs so povedli s 101:93. Ostalo je še sedem minut.

Bucks so potrebovali le eno, da so se približali le na tri točke zaostanka, vendar je s petimi točkami še enkrat več odgovoril Powell. Dončić je zbral še 15. podajo, kasneje je bila nad njim storjena osebna napaka pri metu za tri točke. Luka je zadel vse tri proste mete za 109:101.

Po neuspešnem metu Connaughtona je na drugi strani za +10 zadel Bullock. Kasneje je za enako razliko s prostima metoma poskrbel še Dončić. Do konca sta ostali še dve minuti.

Antetokounmpo je 41 sekund pred koncem Milwaukee približal na 105:113. Dallas je vzel minuto odmora. Po njej je Finney-Smith dvakrat zadel s prostih metov.

Antetokounmpo je znižal razliko, za novih +10 je poskrbel Jalen Brunson. Sedemnajst sekund pred koncem je Portis zadel trojko. Luka je bil polovično natančen s prostih metov za 118:110. Giannis je še enkrat zadel, a za kaj več je gostiteljem zmanjkalo časa.

Slovenski as je z metom iz igre 9/22 (3/9 trojke, 11/14 prosti meti) zbral 32 točk. K temu je dodal še 8 skokov, 15 asistenc in tri ukradene žoge. Zelo se je izkazal tudi Powell, vknjižil je 22 točk (met 8/10) in 13 ulovljenih žog. Antetokounmpo je dosegel 28 točk ob desetih skokih.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:31 04.april 2022.

    Tamau je norc,bravo Luka.

Sorodne novice