Šport > Košarka
2630 ogledov

Luka nadigral Younga, Dallas končal niz, ki je trajal skoraj osem let

Luka Dončić Profimedia
Dallas po šestih porazih le prišel do zmage. Na gostovanju pri Atlanti je slavil s 122:116.

Košarkarji Dallasa so pred dvobojem z Atlanto nanizali že šest porazov, tokrat pa je sledil dvoboj Luke Dončića in Treyja Younga. Prvega je na naboru leta 2018 sicer izbrala Atlanta, a ga nato za Younga in bodoči nabor poslala v Teksas. Zvezdnika sta doslej odigrala le dve tekmi eden proti drugemu, izid je bil izenačen na 1:1.

Luka je odlično odprl dvoboj. Z dvema točkama, tremi asistencami in ukradeno žogo je bil najzaslužnejši za hitro vodstvo gostov z 11:4.

Po minuti odmora so se gostitelji hitro približali na tri točke zaostanka predvsem po zaslugi Kevina Huerterja, Young je moral sesti na klop, saj si je prislužil že dve osebni napaki. Obe moštvi sta bili sicer bolj razpoloženi v obrambnih akcijah.

Po trojki Danila Gallinarija se je v zadnje tri minute vstopilo z rezultatom 15:15. Italijan je bil do konca prve četrtine prva opcija domačih v napadu, dosegel je zadnjih deset točk Hawks v prvih 12 minutah, s petim zadetim prostim metom iz prav toliko poizkusov je v zadnji minuti Atlanto približal na 22:23. A sledil je še zadnji napad Dallasa, Tim Hardaway Jr. je zadel met za tri točke za 26:22.

Dončić je na začetku druge četrtine dobil počitek, Atlanta pa je ob asistencah Younga prevzela vodstvo. Njegove lob podaje sta pod košem izkoriščala Clint Capela in John Collins. Prvi je proti šele 28. moštvu po povprečju skokov zabeležil že devet ulovljenih žog. Luka se je vrnil na polovici četrtine pri izidu 37:37.

Po štirih Dončićevih točkah je bil izid izenačen tudi tri minute pred koncem polčasa, a je nato tehtnico z dvema blokadama v obrambi na domačo stran nagnil Capela.

Po novem košu Gallinarija je tik pred odhodom na glavni odmor Atlanta povedla za šest točk, vendar je nato slovenski zvezdnik v zadnji sekundi druge četrtine zadel trojko za 53:56.

Tri minute so minile v tretji četrtini, ko je domača klop zahtevala minuto odmora. Pred njo je Dončić Dallas najprej približal na dve točki zaostanka, v naslednjem napadu pa je s svojo šesto asistenco našel Kristapsa Porzingisa, Latvijec je žogo zabil skozi obroč za 59:59.

Posvet na klopi ni spremenil naleta gostov. Luka je najprej zadel za vodstvo Mavericks, v naslednjem napadu pa je na trojki našel Maxija Kleberja.

Znervirani Young, ki so ga pri Dallasu vseskozi pokrivali z dvema igralcema, je dobil tehnično napako, Mavs so to izkoristili za vodstvo 66:61. Hawks so se hitro vrnili v igro, celo povedli, vendar so gostje predvsem po zaslugi Hardawayja dobili zaključek četrtine in v zadnjo vstopili z 88:83.

Po dobrih dveh minutah zadnjega dela igre je Dallas prišel do največje prednosti na tekmi, povedel je za deset točk. V igro se je vrnil Dončić, najprej dobil skok v napadu in zadel, nato pa ob prodoru našel Porzingisa, ki je močno zabil za +12. To je bila že 11. asistenca Slovenca. Na semaforju je ostalo še nekaj več kot šest minut.

Tri minute kasneje je posvet na klopi zahteval Rick Carlisle, njegovi izbranci so kljub štirim zaporednim točkam domačih še vedno vodili za deset. Pri Atlanti so nato začeli 'podvajati' Dončića, ki se je vselej uspešno znebil žoge, njegovi soigralci so ostajali sami pri metih, a so bili nenatančni. Po trojki Younga so se Hawks 42 sekund pred koncem približali na 112:115.

Luka je po minuti odmora prodrl pod koš, sicer zgrešil, a je po skoku v napadu za +5 poskrbel Porzingis. Young je znova svoje moštvo približal na tri točke zaostanka, po hitrem prekršku je na drugi strani dva prosta meta izvajal Josh Richardson. Zadel je oba. Young je vse skupaj ponovil, ducat sekund pred zadnjim piskom sirene je imel prosta meta Hardaway. Bil je polovično uspešen.

Young je poizkusil s trojko, zgrešil, skok pa je ujel Dončić. Nad njim je bil storjen prekršek, s prostima metoma je poskrbel za 122:116. To je bila prva zmaga Dallasa v olimpijskem mestu po 18. marcu 2013.

Luka je tekmo končal s 27. točkami, osmimi ulovljenimi žogami in 14. asistencami. Štiriindvajset točk in 11 skokov je zbral Porzingis, 22 jih je k zmagi prispeval Hardaway. Collins je zbral 35 točk, 12 skokov, Huerter 21 točk in 10 asistenc, enako število točk pa je ob devetih asistencah zbral tudi Young. 

 

Komentarjev 1
  • bozo666 08:55 04.februar 2021.

    In kateri niz je trajal skoraj 8 let. Sami profiji ane @Ig. K.

Sorodne novice