Šport > Košarka
12177 ogledov

Dončić po tekmi tudi o sodnikih: To ni pravično

Luka Dončić Epa
V slovenski reprezentanci kljub porazu ponosni.

Košarkarji Slovenije so izgubili v četrtfinalu svetovnega prvenstva v Manili proti Kanadi z 89:100. Po izenačenem prvem polčasu so Kandčani v drugem prišli hitro do vodstva in ga nato uspeli zadržati do konca.

Slovenija je tretjič zaporedoma na svetovnih prvenstvih pokleknila v četrtfinalu. Leta 2010 je izgubila s Turčijo, 2014 pa z ZDA. Njena najvišja uvrstitev na SP je sedmo mesto iz Barcelone pred devetimi leti, kar bi sicer tokrat lahko izboljšala, a brez tako želenega boja za medalje.

Zadnji četrtfinalni dvoboj je med košarkarskimi navdušenci na Filipinih pritegnil največ pozornosti. Luka Dončić, ki ima v Aziji neverjetno število oboževalcev, je poskrbel, da je bila dvorana Mall of Asia prvič v četrtfinalih razprodana, hkrati pa odkrito na strani Slovenije. Gledalci so se razživeli praktično vsakič, ko je slovenski superzvezdnik dobil žogo v roke, če je zadel koš, pa so skočili v zrak od navdušenja.

Slovenska odprava se je že v predtekmovanju na Japonskem pritoževala nad sodniških kriterijem in številnimi udarci ter prekrški, ki jih je prejel glavni zvezdnik prvenstva, žal se na Filipinih to ni spremenilo. Trojka delivcev pravice iz Portorika, Italije in Latvije je Kanadčanom - sedem jih igra v ligi NBA, spregledala marsikaj, na drugi strani pa je Sloveniji neusmiljeno piskala osebne napake. Dončić je dobil dve tehnični napaki in moral šest minut pred koncem tekme v slačilnico.

Na novinarski konferenci je tako prvi zvezdnik tekmovanja nekaj besed pričakovano namenil tudi sodnikom. "Čestitke Kanadi za zmago. Igrala je zelo fizično tekmo, ima v svojih vrstah enega najboljših igralcev na svetu, a kljub porazu sem ponosen na soigralce, saj so dali vse od sebe. V hotel gremo lahko z dvignjenimi glavami. Zavedam se, da na trenutke reagiram preveč čustveno, saj za reprezentanco igram s srcem, vendar se je treba zavedati, da igralci proti meni igrajo zelo fizično obrambo in sodniki tega enostavno ne kaznujejo. To ni pravično. Zadovoljen sem, da smo prišli v četrtfinale, a hoteli smo še stopničko višje. Za to smo garali celo poletje, se odrekli počitnicam in družinam, zato boli, ko izpadeš na tak način," je dejal Dončić.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Podobnega mnenja je bil tudi selektor Aleksander Sekulić: "Kanada ima izjemno ekipo, odlične igralce in strokovni štab. Vedno sem govoril, da je kandidat za najvišja mesta. Mislim, da se lahko enakovredno kosa tudi z ZDA. Po odličnem prvem polčasu nam je v tretji četrtini popustila zbranost, dovolili smo tekmecu preveč lahkih košev iz protinapadov in nato se nismo mogli več vrniti v igro za zmago. Ne glede na poraz sem ponosen in več kot zadovoljen z našimi predstavami na tem prvenstvu. Imeli smo veliko težav s poškodbami, tudi med samim prvenstvom, manjkajo nam ključni igralci, vendar smo prikazali igro, ki je mnogi vključno z mano nismo pričakovali. Povsem razumem hudovanje Dončića nad sodniki, saj se ga od prve tekme dalje lotevajo zelo fizično, grobo, sodniki pa nimajo znanja in izkušenj, da bi ga zaščitili."

  dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Basko 08:01 07.september 2023.

    Joj pa te izjave premagali smo se sami. Premagali so nas Kanadcani. Zakaj? Ker so bili boljsi. Ni problem cela zgodba. Problem so naši novinarji ki najprej pumpajo kot da bomo osvojili svet, nato se pa spet vrtimo okoli zgod ...prikaži več kolk smo majhni, kako Grcija, Avstralija in Francijs niti vidle polfinala. To ponavljanje je ze malo dolgocasno.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:27 07.september 2023.

    Dončić ima problem, ker brez osebne ga težko ustavijo, sodnikom pa se zdi bedasto piskati vsakič, ko je Luka v napadu...Ampak, če so pravila za vse enaka, bi to morali...Ali pa VSEM pustiti bolj grobo igro..Tokrat so jo samo Kanadi...Kdor ...prikaži več tega ni uvidel naj ne pametuje pod temi članki...

  • pofukanavlada22 07:26 07.september 2023.

    NAIVNI IDIJOTI OD LJUDI..... ne razumete da je vse zrežirano.... sodniki so sodili 100% pravilno za to kot so jim naročili....slovenija ni pomembna država...vi pa še kr mislite da je vse pošteno...

Sorodne novice