Šport > Košarka
1837 ogledov

Dončić do pomembne zmage nad velikim tekmecem

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so premagali New Orleans Pelicans s 127:117.

Košarkarji Dallasa so se po porazu proti Bostonu doma pomerili z ekipo, ki se je z dvema zmagama nahajala tik nad njimi na lestvici zahodne konference. New Orleans je zbral 24 zmag in 15 porazov, Luka Dončić in kolegi so bili pri razmerju 22-17. Pelikani so tretji na Zahodu, Mavericks četrti.

New Orleans je na drugi tekmi v dveh dneh sicer nastopil brez treh največjih zvezdnikov, že prej sta bila poškodovana Zion Williamson in Brandon Ingram, tokrat se jima je pridružil še CJ McCollum, manjkal pa je tudi dokaj pomembni Larry Nance Jr. Na drugi strani pri Dallasu že dlje časa pogrešajo Josha Greena, Doriana Finney-Smitha in Maxija Kleberja. Dončić, ki je zaradi težav z levim gležnjem nekoliko šepal na dvoboju s Celtics, je bil nared za igro.

Slovenski as je v prvih minutah sicer prišel le do ene točke ob polovični uspešnosti s črte prostih metov, igra v napadu je bila pri Mavericks tokrat usmerjena preko Christiana Wooda, ki je bil tudi najzaslužnejši za vodstvo gostiteljev s 13:8, dosegel je že devet točk. Edini preostali koš iz igre je ob asistenci Dončića s trojko prispeval Tim Hardaway Jr.

Ko sta slednja vse skupaj z enakim izkupičkom ponovila na polovici četrtine, se je na semaforju izpisalo 18:9, v naslednjem napadu pa je Luka poskrbel že za +11. Pelicans so sicer v nekaj več kot šestih minutah dosegli le dve točki, pri domačih pa se je na njihovo smolo razigral tudi Slovenec. Dončić je dvoboj odprl z metom iz igre 1/5, nato pa je zadel tri naslednje poizkuse, od tega dve trojki.

Do konca četrtine je prišel do 14 točk, pet skokov in dveh asistenc. Dallas je po prvih 12 minutah vodil s 34:15.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Redko težavo za domače je predstavljala tretja osebna napaka Wooda na začetku druge četrtine, ki jo je Luka po tradiciji presedel na klopi. Njegovi soigralci so brez težav ohranjali prednost, na polovici četrine so vodili z 49:29. Največja razlika je bila sicer pri metih za tri točke, pri Dallasu so bili v tem elementu kar 58.3-odstotni (7/12), pri New Orleansu pa so bili na ničli (0/13).

Dončić je prvi točki v drugi četrtini dosegel dobre štiri minute pred koncem prvega polčasa, nato je v naslednjem napadu po prekršku nad njim zgrešil oba prosta meta. Ti mu sprva niso šli od rok, bil je le polovično uspešen (4/8). A še slabše so se odrezali Pelikani, ki so do takrat s črte prostih metov metali le 3/13.

Gostje so se vseeno uspeli približati na 14 točk zaostanka, tudi ob dvomljivi osebni napaki Ljubljančana, ki je ob tem poskočil in se prijel za glavo, za to svojo potezo pa je brez usmiljenja hitro dobil že deveto tehnično napako v sezoni. Pri New Orleansu so imali tako na voljo tri proste mete, tokrat so vse uspešno izvedli za 43:58.

Ob 16. tehnični napaki v sezoni sicer sledi suspenz za eno tekmo, do konca sezone jih bo Dallas odigral še 42. Ob v zadnjem času 'revolveraško' razpoloženih sodnikih bo Dončić težko odigral prav vse.

A v zadnjem napadu je Luka na 'finto' vrgel Jaxsona Hayesa, ta je skočil v zrak, pri padanju na tla pa priletel v Dončića, ki je hitro poskušal vreči trojko. Sledili so tako trije prosti meti, vsi so bili uspešno izvedeni, na polčas pa je tako Dallas odšel s +17 pri 63:47. Prvi mož Dallasa je zbral natanko tretjino točk svojega moštva, 21. točkam je Luka dodal še šest ulovljenih žog in dve podaji.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino so gostitelji odprli nekoliko slabše in tekmecu v treh minutah in pol znova dovolili do po dotlej prikazanem zelo sprejemljivega zaostanka pri -14. Nato je Dončić zadel dva prosta meta, v naslednji akciji pa je na noge dvignil celotno dvorano z izjemno podajo z eno roko do Wooda, ki je z zabijanjem zaključil 'alley-oop'. Na semaforju se je ob tem izpisal izid 76:58. Pri New Orleansu so vzeli minuto odmora.

Posvet na klopi je bil uspešen, sledil je delni rezultat 9:2 v korist gostov, tokrat se je za 'timeout' hitro moral odločiti Jason Kidd. Razlika je znašala 11 točk.

Po vrnitvi na parket sta znova udarila Dončić in Wood, prvi s peto asistenco, drugi z zabijanjem. Oba sta bila nato po dvakrat natančna še s prostih metov za 84:69. Pelikani so sicer začeli zadevati mete izza črte za tri točke, vendar so bili še naprej neuspešni pri zaustavljanju tekmečevih napadov.

Minuto in pol pred koncem tretje četrtine je Luka že presegel mejo tridesetih doseženih točk. V zadnjih 12 minut, ki so se začele z rezultatom 97:81, je vstopil z naslednjo statistiko: 31 točk, 8 skokov in 8 podaj.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem, da bo Dallas že čez manj kot 24 ur odigral naslednji dvoboj, tokrat pri Oklahoma Cityju, je bilo za pričakovati, da bodo pri teksaški ekipi odpočili Dončića in Wooda, ki sta tako sprva obsedela na klopi, vendar se je Luka dokaj presenetljivo v igro vrnil že po minuti in pol. Plan je bil morda, da bi z zadnjim jurišem s soigralci na hitro odločil tekmo.

A to se ni zgodilo, po izgubljenih žogah in dveh hitrih protinapadih New Orlansa je bilo le še 104:92. Ostalo je še osem minut in pol časa, dovolj za preobrat. Po Kiddovi minuti odmora je nato Slovenec prišel do devete asistence ob trojki Hardawayja Jr., ki je v naslednjem napadu 'ponovil vajo' in poskrbel za 110:94.

Na polovici četrtine je met za tri točke zadel tudi Dončić za +19 (115:96). S tem je prišel do svojega povprečja v tej sezoni, ki znaša natanko 34 točk. Do trojnega dvojčka sta mu manjkala skok in podaja.

Deseto asistenco je vpisal slabe tri minute pred zadnjim piskom sirene, tokrat je 'alley-oop' zaključil JaVale McGee.

Minuto kasneje je sledila še deseta ulovljena žoga in z njo 55. 'triple-double' v NBA karieri, deveti v tej sezoni. Kmalu zatem je sedel na klop. 

Pelicans so se nato približali na osem točk zaostanka, ostala je še minuta igre. Dallas je še naprej po nepotrebnem zapletal tekmo, dobre pol minute pred koncem je bilo le še +6. A Theo Pinson je nato zadel prosta meta, po neuspešnem napadu gostov pa je to ponovil tudi McKinley Wright IV. za končnih 127:117.

Dallas zdaj čaka pet tekem v gosteh, kjer se doslej niso ravno izkazali. Luka je na novinarski konferenci po tekmi sicer povedal, da je igral z načetim gležnjem, zato je njegov nastop proti Oklahoma Cityju še precej vprašljiv. V tej sezoni je tudi že dvakrat izpustil drugo tekmo v dveh dneh (back to back games; op.p).

Dončić je tokrat sicer odigral kar 39 minut in pol, kar prav tako nakazuje, da bo dobil počitek, ob metu 10/23 (3/6 za tri točke, 11/15 prosti meti) pa je dosegel omenjenih 34 točk. Wood je k zmagi dodal 28 točk, Hardaway mlajši 18, znova pa se je v napadu izkazal tudi novinec Jaden Hardy, zbral je 15 točk. 

Pri New Orleansu je Litovec Jonas Valenčiunas vknjižil 25 točk in 10 skokov, Naji Marshall pa 24.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice