Šport > Košarka
7275 ogledov

Luka še naprej nezaustavljiv, nov trojni dvojček

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so prišli še do tretje zmage v novi sezoni. Stoodstotni izkupiček so ohranili z zmago v Memphisu, bilo je 125:110.

Dallas Mavericks so po dveh zmagah tokrat gostovali pri ekipi Memphis Grizzlies. Ta je na začetku sezone precej oslabljena, pod obročem sta zaradi poškodb odsotna Novozelandec Steven Adams in Brandon Clarke, manjka tudi Španec Santi Aldama, prvi zvezdnik Ja Morant pa bo zaradi suspenza, ki ga je dobil zaradi mahanja s pištolo in objav na socialnih omrežjih, izpustl prvih 25 tekem Grizlijev. V tem obdobju se bo Dallas z njimi pomeril kar trikrat.

Pri zasedbi iz Teksasa je sicer tokrat manjkal Kyrie Irving zaradi lažje poškodbe leve noge.

Proti ekipi, ki ima v svojih vrstah zadnja dva najboljša obrambna igralca lige, Jaren Jackson Jr. je omenjeno nagrado prejel v minuli sezoni, Marcus Smart pa v sezoni 2021/2022, je Luka Dončić tekmo odprl z zgrešenima metoma, nato pa po prodoru žogo položil skozi obroč za 5:3. Razigran je bil sicer Grant Williams, ki je v prvih treh minutah zadel tri trojke, dvakrat mu je pri tem podal slovenski as.

Ko je tudi ta zadel prvi met izza črte, Dallas je dvoboj odprl z metom 5/7 za tri točke, se je na semaforju izpisal rezultat 17:9.

A nato se je zasedbi iz Teksasa ustavilo v napadu, tekmec pa se je štiri minute pred koncem četrtine približal na točko zaostanka. Sledilo je kar nekaj menjav v vodstvu, ob koncu četrtine pa je Dončić s trojko poizkušal vrniti Dallas v vodstvo, a je zgrešil. Na drugi strani je zadel Desmond Bane, ob izvajanju žoge izpod avta pa je Smart Slovencu ukradel žogo, podal na trojko, Bane pa je dodal še tri točke za vodstvo s 36:30.

Dončić je presedel prvi del druge četrtine. Memphis je že povedel za osem točk, vendar se je pri Mavericks razigral Derrick Jones Jr., ki je dosegel vseh deset točk Dallasa ob delnem izidu 10:1. Gostje so tako povedli za točko, domača klop pa je vzela minuto odmora.

Na polovici četrtine je po dveh blokadah Dwighta Powella, ki je zaustavil v tem elementu že tri sezone najboljšega košarkarja lige Jacksona Jr., in košu Danteja Exuma Dallas povedel s 45:41.

Luka se je vrnil v igro, Williams pa zadel novo trojko za +6.

Dončić je dosegel štiri naslednje točke gostov, vendar pri tem zgrešil dva prosta meta. Sledila je 'alley-oop' podaja za zabijanje Derecka Livelyja II, nato pa se je začela njegova serija trojk. Če je ob koncu dvoboja z Brooklynom v treh minutah zadel štiri mete za tri točke, je tokrat v dveh minutah tri, ki pa jim je dodal še en koš za dve točki. Skupno je dosegel 11 zadnjih točk Dallasa v prvem polčasu. Ta se je končal z vodstvom gostov s 67:61. 

Luka je v prvih dveh četrtinah zbral 22 točk ter k temu dodal po tri skoke in asistence.

Tudi drugi polčas se je začel s košem Slovenca, po njegovih treh podajah, dvakrat je bil natančen Jones Jr., enkrat Josh Green, pa so Mavericks povedli s 75:68. 

Kasneje so gostje izgubili nekaj žog, Dončić kar tri, skupaj že pet, Grizzlies pa so imeli priložnost za izenačenje, vendar je Xavier Tillman zgrešil met za tri točke. Dallas je njegov zgrešeni met znal kaznovati, po košu Tima Hardawayja Jr. se je na semaforju izpisal izid 85:80.

Dončić je sedel na klop, a se na parket vrnil že po nekaj sekundah. Njegova zamenjava Exum je namreč dobil udarec v obraz in okrvavljen odšel v garderobo. Smartu so ob tej akciji vseeno priznali koš. Memphis se je nato ob novem košu nekdanjega člana Bostona približal le na točko zaostanka.

Gostje so znali odgovoriti. Hardaway in Maxi Kleber sta zadela trojki, ob Nemčevi je Luka vpisal svojo deveto asistenco, ob tem je imel na svojem računu tudi osem skokov. Na klop je Ljubljančan, ki je v tretji četrtini dosegel le dve točki, znova sedel minuto in 45 sekund pred koncem četrtine ob vodstvu devetih točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih 12 minut ige je Dallas krenil s prednostjo 97:86, Dončić pa se je vrnil na parket. V naslednji minuti in pol je vknjižil deveto ulovljeno žogo ter 10. (zabijanje Kleberja) in 11. podajo (trojka Hardawayja). Grizzlies so vzeli minuto odmora ob zaostanku 88:102.

Devet minut pred koncem tekme je Luka prišel do svojega drugega trojnega dvojčka v sezoni, takoj zatem je zadel met za tri točke. Mavericks so povedli za 17 točk.

Po šesti izgubljeni žogi slovenskega zvezdnika je Memphisov napad na polovici četrtine s trojko zaključil Jackson Jr. za 100:110. Tudi posvet na klopi ni streznil že preveč sproščenih gostov, v naslednji minuti sta sledila še dva uspešna meta domačih za tri točke, Grizzlies pa so tako zaostajali le še štiri točke (106:110). Jason Kidd je bil prisiljen vzeti še eno minuto odmora.

Po njej je najprej koš dosegel Green, nato trojko dodal Dončić, dva prosta meta pa je za delni izid 7:0 prispeval Kleber. Bilo je 117:106.

Slovenec je naslednjič žogo poslal skozi obroč dve minuti in pol pred koncem četrtine (119:108). Kasneje so gostje mirno ohranili prednost, Luka je tri točke dodal še s prostih metov. Končalo se je s 125:110.

Dončić je ob metu iz igre 11/22 (6/12 trojke, 7/10 prosti meti) zbral 35 točk, 12 skokov, 12 podaj, blokado in ukradeno žogo. Mejo desetih točk so presegli še Jones Jr. (22), Hardaway (21), Williams (15) in Green (12). Powell je sicer ostal brez točke, na koš niti ni vrgel, a zbral 4 blokade.

Pri Memphisu sta 30 točk dosegla Jackson Jr. in Bane, 23 pa Smart. 

NBA, izidi:

Charlotte Hornets - Brooklyn Nets 121:133
Indiana Pacers - Chicago Bulls 105:112
Washington Wizards - Boston Celtics 107:126
Atlanta Hawks - Minnesota Timberwolves 127:113
Toronto Raptors - Portland Trail Blazers 91:99
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 110:125
Milwaukee Bucks - Miami Heat 122:114
New Orleans Pelicans - Golden State Warriors 102:130
Oklahoma City Thunder - Detroit Pistons 124:112
Denver Nuggets - Utah Jazz 110:102
Los Angeles Lakers - Orlando Magic 106:103

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice