Šport > Košarka
6883 ogledov

Dončiću se je 'povsem utrgalo' ob koncu dvoboja, nasmihala se je 50-ica

Luka DOnčić Profimedia
Košarkarji Dallasa so po novi izjemni predstavi Luke Dončića prišli do druge zmage v sezoni. S 125:120 je padel Brooklyn.

Dallas Mavericks so imeli priložnost, da šele drugič v zadnjih 19 letih sezono odprejo z dvema zmagama. V goste so prišli Brooklyn Nets, moštvi sta se pomerili prvič po menjavi igralcev v februarju, ko je v Teksas prišel Kyrie Irving, v New York pa sta se odpravila Spencer Dinwiddie in Dorian Finney-Smith.

Gostje so tokrat že po dobrih dveh minutah vzeli minuto odmora, glavni krivec za to je bil Luka Dončić, ki je v dveh zaporednih napadih uspešno vrgel za tri točke in Dallas popeljal do 7:2.

Posvet na klopi je pomagal, po dveh trojkah Mikala Bridgesa pa so Nets celo povedli z 12:11. Z novim uspešnim metom izza črte je odgovoril slovenski as. Ta je na klop sedel štiri minute pred koncem četrtine, Mavericks so takrat vodili za točko.

Z enako razliko se je prvih 12 minut tudi končalo, 13 sekund pred koncem prve četrtine je Avstralec Dante Exum najprej ukradel žogo pod svojim obročem, nato pa z atraktivnim zabijanjem zaključil napad za vodstvo s 26:25.

Na začetku druge četrtine so gostje nanizali tri trojke in povedli. Dončić, ki se je vrnil na parket, je vpisal asistenco ob košu novinca Derecka Livelyja II, zbral dva skoka v obrambi ter dodal dva uspešna prosta meta. Sodniki bi lahko dosodili še nekaj prekrškov nad njim, a so ob kontaktih piščalke ostale neme, Dončić pa se niti ni pretirano razburjal. V vsakem primeru precej manj kot v minulih sezonah.

Na polovici četrtine je prišel do svoje četrte ulovljene žoge, v napadu pa je s četrto asistenco našel Derricka Jonesa Jr., ki je zaključil za 43:40. Pri Brooklynu so se odločili za novo minuto odmora. Po njej je Dončić s košem poskrbel za +5, nato pa ga je Jason Kidd znova potegnil na klop.

Za nov preobrat je s kar temi zadetimi trojkami poskrbel Dinwiddie, Nets so povedli s 55:50. Tokrat so bili na vrsti za posvet na klopi pri Dallasu.

Dončić je zadel in izsilil prekršek, a bil nato nenatančen pri dodatnem prostem metu. Razlika je vseeno znašala pet točk, ko je Luka svoje moštvo popeljal v zadnji napad prvega polčasa. Zaključil ga je s trojko za 57:59. Na glavni odmor je odšel z doseženimi 20. točkami, ki jim je dodal še po pet skokov in podaj.

Na začetku tretje četrtine je Dallas dvakrat izenačil preko Irvinga, a domači še naprej niso našli odgovora za Dinwiddieja. Ta je z novima trojkama Nets popeljal do 69:63.

Po minuti odmora je Dončić dvakrat v kotu povsem sama našel Tima Hardawayja Jr. in Josha Greena, a ta nista zadela, sam pa je nato prispeval kar sedem točk za -4. Ko je slabe tri minute pred koncem četrtine dosegel koš ob prekršku in nato zadel še prosti met, se je na semaforju izpisal izid 78:81.

Že pred koncem tretje četrtine so se ob njegovih prostih metih oglasili domači navijači, ki so skandirali MVP, MVP. Slovenec je zbral že 35 točk.

Luka DOnčić | Avtor: Profimedia Profimedia

Nets so nato zapravili zadnji napad, Luka je podal do Hardawayja mlajšega, ki je tik pred iztekom časa poskušal z metom za tri točke, Cam Thomas pa je storil nespametno osebno napako. THJ je zadel vse tri proste mete za 88:89.

Dončić, ki je odigral celotno tretjo četrtino, je na začetku zadnje obsedel na klopi. Njegovi soigralci so se hitro znova znašli v zaostanku šestih točk, tudi zaradi 'avto-koša' Hardawayja Jr. Ta je sicer svojo napako popravil s trojko za 95:98.

Na krilih Irvinga in predvsem Dwighta Powella je Dallas tik pred polovico četrtine povedel s 108:106. Kanadčan je zadel vse štiri mete iz igre, ob tem tudi eno trojko, ter tako zbral kar 11 točk.

Luka se je vrnil na parket, še enkrat več v kotu našel soigralce, ki pa so še naprej grešili, na drugi strani sta bila uspešneja Royce O'Neale in Finney-Smith. S trojkama poskrbela za vodstvo Nets s 112:108.

O'Neale je zadel še dve trojki, vendar se je na drugi strani povsem 'utrgalo' Dončiću. Ta je bil natančen pri kar treh metih za tri točke, dodal je še dva prosta meta. Mavs so po njegovi zaslugi povedli s 119:118.

Thomas je izenačil na 120:120. A nato je dvorana še enkrat eksplodirala. Luka se je ob izteku napada znašel v zelo težki situaciji, ob zvoku sirene vrgel na koš, žoga pa se je od 'table' odbila skozi obroč za 123:120.

Nets so po minuti odmora krenili v napad, ki pa se je končal z zgrešenim metom. Bridges je naredil hiter prekršek nad Greenom. Ta je zadel oba prosta meta za +5. Dinwiddie je poizkusil s hitrim metom, v boju za odbito žogo pa je Dončić poletel med gledalce, vendar mu ni uspelo preprečiti avta za goste.

Vendar so ostale le še 4.4 sekunde. Dvoboj je bil odločen.

Luka je ob 64-odstotnem metu iz igre (16/25 - 7/11 za dve točki, 9/14 za tri, 8/10 prosti meti) na koncu zbral 49 točk. Zabeležil je tudi 10 skokov in 7 podaj, ob tem ni izgubil niti ene žoge. Z devetimi trojkami je postavil osebni rekord. 

Hardaway je k zmagi dodal 19 točk, Irving 17.

Pri Nets je Thomas dosegel 30, Dinwiddie pa 23 točk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • T_rex 13:51 28.oktober 2023.

    Ko Luki gre, mu gre kot 'namazano'; ima pa tudi on kakšen slab dan, kot vsi ostali normalni ljudje & takrat...

  • BenX 09:36 28.oktober 2023.

    Vau... Samo da se nebo spet začel znašat nad sodniki in bo vse ok. 👍

Sorodne novice