Šport > Košarka
4299 ogledov

Izjemni Dončić: trojni dvojček in odločilni koš

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so sezono odprli z zmago. S 126:119 so premagali San Antonio. Dončić je blestel v odločilnih trenutkih.

Kljub težavam z mečno mišico na levi nogi je Luka Dončić zaigral na uvodni tekmi sezone, Dallas Mavericks so se odpravili na gostovanje v južnejši del Teksasa, kjer so jih pričakali San Antonio Spurs s prvim izborom na naboru Victorjem Wembanyamo.

Francoz je že v prvi minuti blokiral met Kyrieju Irvingu, hitro pa zbral tudi dva skoka in asistenco. San Antonio je povedel s 6:0, s trojko je odgovoril Dončić. Ta je nato podal še za uspešen met za tri točke Maxija Kleberja, ki mu je Jason Kidd presenetljivo prvemu ponudil nalogo, da zaustavi Wembanyamo.

Ta je svoj prvi koš v ligi NBA prav tako dosegel z metom izza črte, pri Dallasu pa so že po slabih štirih minutah vzeli minuto odmora pri zaostanku 7:16.

Na polovici četrtine je Luka s štirimi zaporednimi točkami Mavericks približal le na dve točki zaostanka. Za razliko od minule sezone, ko je po pravilu odigral celotno prvo četrtino, ga je tokrat Kidd zamenjal že pet minut pred iztekom omenjenega dela igre. 

Dve minuti kasneje so Spurs ob slabi obrambi Dallasa že vodili s 35:24. A pri slednjem je bil izjemno razpoložen Tim Hardaway Jr., ki je dosegel 12 točk s klopi ob metu 4/5, po njegovi zaslugi pa so gostje še držali stik z gostitelji. Dončić se je vrnil za zadnjih 40 sekund četrtine in v tem času zbral še četrti skok in četrto asistenco, po zadnji je zabil novinec Dereck Lively II. Na semaforju se je izpisal izid 36:43.

Druga četrtina se je začela z novo trojko Hardawayja, po Dončićevih dveh točkah in asistenci za koš Danteja Exuma pa se je Dallas približal na 44:47. Po Slovenčevi naslednji uspešni akciji v napadu je posvet na klopi zahteval tudi najuspešnejši trener po številu zmag v ligi NBA Gregg Popovich.

Ni pomagalo, po trojki Granta Williamsa je prišlo do prvega izenačenja na tekmi pri 52:52. Ob tem izidu je na polovici četrtine Dončić znova sedel na klop.

Njegovo odsotnost so domači izkoristili in se v zadnje dve minute in pol prvega polčasa podali s prednostjo petih točk. Luka se je je že pred tem vrnil na parket, vendar naleta San Antonia ni uspel preprečiti. Spurs so z delnim izidom 12:0 povedli z 68:56.

Dončić je v zadnji minuti druge četrtine nato s črte prostih metov v svojo statistiko vpisal še 15. in 16. točko, pobral še dva skoka, v napadu pa je kar šest točk dosegel Williams. Najprej je ob prekršku zadel pod košem in dodal še prosti met, nato pa je s trojko Dallas približal na 64:68.

Poleg 16 točk je Luka zbral še 7 skokov in 6 asistenc. Hardaway je dosegel 15 točk, enako na drugi strani tudi Devin Vassell. Wembanyama je z metom 2/4, vse poizkuse je sprožil izza črte, dosegel 6 točk.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Francoz je v tretji četrtini hitro dobil tretjo in četrto osebno napako ter se preselil na klop, precej uspešnejši je bil Dallasov 'rookie' Liveley. Ta je odlično lovil podaje pod košom tekmeca, ki sta mu jih namenila Luka in Kyrie, ob metu 6/6 pa je poskrbel za prvo vodstvo gostov.

To je po Dončićevi trojki narastlo na 83:80.

A takoj ko je Ljubljančan, ki sta mu do trojnega dvojčka manjkali le še dve podaji (23/11/8), sedel na klop, je San Antonio odgovoril z delnim izidom 7:0.

Po minuti odmora je najprej trojko zadel Josh Green za 86:87, Kleber je na enak način poskrbel za izenačenje na 91. točki, z uspešnim metom Dallasa za tri točke pa se je četrtina tudi končala. Še enkrat je bil natančen Avstralec Green, ki je pred zadnjimi dvanajstimi minutami Mavericks popeljal do vodstva s 96:91.

Luka se je vrnil na parket, Wembanyama je nad njim po pol minute zadnje četrtine storil še svojo peto osebno napako. Spurs so se kasneje vseeno približali na točko, a je s štirimi odgovoril Dončić za 100:95.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Še naprej se je sicer igralo v valovih, Spurs so z naslednjimi šestimi točkami povedli, vendar so gostje pred zadnjimi sedmimi minutami znova bili pri +5 po trojki Williamsa.

A vse se je še enkrat ponovilo. Naposled je pravo priložnost dočakal tudi Wembanyama, v naslednjih minutah je zbral kar devet točk in Spurs popeljal do izenačenja pri 115:115. 

Pri tem izidu se je dve minuti in pol pred koncem Dončić prvič na tekmi razburil na sodnike, ker nad njim niso dosodili prekrška. Delilci pravice so to storili na drugi strani, dva prosta meta je zadel Tre Jones. Luka je odgovoril s košem in dodatnim prostim metom. S svojo 30. točko je Dallas popeljal do 118:117.

San Antonio se je še enkrat vrnil v vodstvo, vendar je nato vajeti v svoje roke prevzel slovenski velezvezdnik. Najprej je vknjižil svojo deveto asistenco, ko je v kotu za trojko našel Irvinga, nato je v obrambi ukradel žogo, jo popeljal v protinapad in še enkrat poiskal Irvinga za koš slednjega. Ob tem je prišel do trojnega dvojčka.

Tudi v naslednjem napadu so domači izgubili žogo, Luka pa je pol minute pred koncem s trojko ob izteku napada dokončno ugasnil upe gostiteljev in postavil končni izid. Na semaforju se je izpisal rezultat 126:119.

Dončić je ob metu 13/25 (3/11 trojke, 4/7 prosti meti) zbral 33 točk. K temu je dodal še 14 ulovljenih žog in 10 asistenc. Irving je zbral 22 točk, po 17 pa Williams in Hardaway Jr. Izjemen NBA debi je imel Liveley II., ki je ob metu iz igre 7/8 dosegel 16 točk, zabeležil pa je tudi 10 skokov, od tega pet v napadu.

Pri San Antoniu je Vassell vknjižil 23 točk, Keldon Johnson 17, Jones 16. Wembanyama je imel po koncu dvoboja v svoji statistiki 15 točk (met iz igre 6/9, od tega trojke 3/6), 5 skokov, dve podaji, blokado in dve ukradeni žogi. Izgubil jih je pet.

 

Fantastičen debi Porzingisa

Na drugih tekmah lige NBA večera je Jayson Tatum dosegel 34 točk in 11 skokov, medtem ko je latvijski košarkar Kristaps Porzingis dodal 30 točk za zmago Bostona proti New York Knicks s 108:104. Porzingis je ob svojem prvencu za Kelte dosegel največ točk od vseh igralcev doslej.

Harrison Barnes je s 33 točkami popeljal Sacramento do zmage s 130:114 pri Utah Jazz. Shai Gilgeous-Alexander je z 31 točkami vodil Oklahoma City do zmage proti Chicagu s 124:104. Donovan Mitchell je s trojko 12,1 sekunde pred koncem popeljal Cleveland do zmage v Brooklynu s 114:113. Mitchell in Max Strus sta zbrala vsak po 27 točk.

Detroit je v zadnjih 64 sekundah zgrešil štiri mete in domači Miami, ki sta ga vodila Bam Adebayo z 22 točkami in 19 Jimmy Butler, je ugnal Pistons s 103:102. C.J. McCollum je dosegel 24 točk, Zion Williamson pa 23, njun New Orleans pa je zmagal na gostovanju v Memphisu s 111:104.

* Izidi:
Charlotte Hornets - Atlanta Hawks         116:110
Indiana Pacers - Washington Wizards       143:120
New York Knicks - Boston Celtics          104:108
Orlando Magic - Houston Rockets           116:86
Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers       113:114
Miami Heat - Detroit Pistons              103:102
Toronto Raptors - Minnesota Timberwolves   97:94
Chicago Bulls - Oklahoma City Thunder     104:124
Memphis Grizzlies - New Orleans Pelicans  104:111
Utah Jazz - Sacramento Kings              114:130
San Antonio Spurs - Dallas Mavericks      119:126
(Luka Dončić: 33 točk, 13 skokov, 10 podaj za Dallas)
LA Clippers - Portland Trail Blazers      123:111
Komentarjev 2
  • www 09:28 26.oktober 2023.

    Zakaj se smesite s tem srbom ki igra v ameriki in neko kvazi statistiko? Enojni sedmercek, dvojni enojcek, lukić bomboncek????

Sorodne novice