Šport > Košarka
887 ogledov

Lukov nov soigralec zasenčil Wembanyamo in spisal zgodovino

Dereck Lively III Epa
Na tekmi med San Antoniem in Dallasom je Victorja Wembanyamo povsem zasenčil Dallasov novinec Dereck Lively II.

Celotni košarkarski svet je z nestrpnostjo pričakoval današnji obračun med San Antonio Spurs in Dallas Mavericks, saj je bil veliki teksaški derbi prva uradna tekma Victorja Wembanyame v ligi NBA. Gre namreč za igralca, katerega mnogi označujejo za največjega talenta po LeBronu Jamesu in zadnje dni se je v ligi NBA vse vrtelo okoli njegovega debija.

Luka Dončić Zasenčil Wembyja Šport Izjemni Dončić: trojni dvojček in odločilni koš

Toda izjemnega Francoza, pred katerim je nedvomno fantastična kariera, je kar nekoliko nepričakovano zasenčil drug novinec. Junak tekme je sicer bil naš Luka Dončić, ki je kljub poškodbi ob zmagi s 126:119 dosegel nov trojni dvojček s 33 točkami, 13 skoki in 10 asistencami, prav tako pa je naravnost navdušil Dallasov novinec na poziciji centra, Dereck Lively II.

Potem ko vodstvo Dallasa že leta neuspešno gradi ekipo okoli svojega prvega zvezdnika Dončića, se zdi, da so se stvari letos poleti le začele odvojati v pravi smeri, pomembno vlogo pri tem pa je imel letošnji nabor, po katerem se je nemudoma vedelo, da so Mavs zadeli s svojo izbiro. Čeprav so po menjavi izborov na koncu izbirali šele kot dvanajsti, so izbrali ob Wembyju verjetno kar daleč najboljšega centra na naboru in tako odlično pokrpali eno največjih lukenj v moštvu.

In vsaj po prvi tekmi sezone izgleda Lively kot resničen zadetek v polno. Komaj 19-letni center, ki je že ob svojem debiju dobil kar 30 minut za dokazovanje, je namreč povsem zasenčil francoskega čudežnega dečka na drugi strani igrišča in tekmo končal z dvojnim dvojčkom, s 16 točkami in 10 skoki. Še več, Lively je spisal klubsko zgodovino, saj je postal šele prvi novinec v zgodovini franšize, ki je ob svojem debiju vstopil s klopi in dosegel dvojni dvojček, prav tako pa je s 16 točkami postavil rekord po številu točk ob debiju novinca, ki je vstopil v igro s klopi.

Iz igre je metal z neverjetno 87-odstotno uspešnostjo, v času, ki ga je preživel na igrišču, pa so Mavs nadigrali nasprotnika za kar 20 točk, tako da je imel daleč najboljši statistični plus/minus izmed vseh košarkarjev, še najbolj se mu je približal Tim Hardaway jr. s +9, medtem ko je bil Lukov plus/minus tokrat +4, Wemby pa je tekmo končal z 0.

A to ni bila edina prvina, v kateri je Lively zasenčil svojega francoskega nasprotnika, s katerim je imel na centrski poziciji številne neposredne dvoboje. Lively je tekmo končal z več točkami (16>15), skoki (10>5), boljšim metom iz igre (7/8>6/9) in manj izgubljenimi žogami, saj je izgubil le eno v primerjavi z Wembyjevimi petimi.

Lively je celo tako nadigral Wembanyamo, da je lastnik kluba Mark Cuban, medtem ko je zapuščal igrišče, na ves glas med smehom vzkliknil: "Predstavljam vam prvi izbor na naboru ... Derecka Livelyja!"

O svojem novem varovancu je po koncu tekme spregovoril tudi glavni trener ekipe Jason Kidd, ki je hkrati tudi pojasnil, zakaj Lively ni začel v prvi postavi: "To je bilo zgolj zaradi današnje tekme. Odločili smo se za obrambni pristop, obenem pa si nisem želel, da bi se prehitro znašel v težavah z osebnimi napakami. Želel sem ga obvarovati, ker sem vedel, da ga bomo potrebovali. Kar pa se tiče prihodnosti, se zavedamo, da bo Lively slej kot prej začenjal tekme v prvi postavi. Tudi njemu je na prvem mestu ekipa in zato je tako poseben," je s pohvalami na račun svojega varovanca zaključil Kidd.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice