Šport > Košarka
6871 ogledov

Luka že v prvem polčasu z 32 točkami razbil najbolj vročo ekipo lige

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks nadaljujejo uspešen niz, za sedmo zaporedno zmago so s 125:107 premagali Houston.

V Houstonu sta se tokrat pomerili najbolj vroči zasedbi lige. Rockets so namreč zabeležili 11 zaporednih zmag, Mavericks pa so na zadnjih enajstih dvobojih slavili desetkrat, edini poraz so doživeli na tekmi, ki jo je Luka Dončić izpustil zaradi lažje poškodbe.

Uspešna serija je Houston sicer pripeljala do 11. pozicije na Zahodu, s tem pa tudi do možnosti, da se prebije v play-in. V njem se bodo moštva, ki bodo po rednem delu sezone uvrščena od sedmega do desetega mesta, pomerila za zadnji dve poziciji v končnici. Dallas je trenutno šesti ter se tako nahaja na mestu, ki še zadnje zagotavlja neposreden preboj v play-off. 

Gostitelji so dvoboj odprli s petimi zaporednimi točkami, a je nato na drugi strani štiri točke dosegel Dončić. Dallas je prvič povedel po slabih petih minutah igre, ko je Luka zadel po prodoru, v naslednjem napadu pa je dodal še trojko za 15:10. Poleg devetih točk je do polovice prve četrtine vpisal že tudi pet skokov in dve asistenci.

Slovenski zvezdnik je bil nezaustavljiv tudi v nadaljevanju četrtine. Najprej je podelil dve podaji ob trojkah Avstralca Danteja Exuma, nato pa je izza črte še enkrat zadel tudi sam. Na semaforju se je takrat izpisal izid 27:17, domači trener Ime Udoka je bil prisiljen vzeti minuto odmora.

Tudi posvet na klopi domačim ni pomagal. Po vrnitvi na parket je Dončić zadel še tri mete za tri točke, zadnjega 24 sekund pred iztekom četrtine, ko je postavil rezultat 36:24. Luka je odigral vseh 12 minut in zbral že 22 točk, 8 skokov in štiri asistence.

Na začetku druge četrtine je prvi mož Dallasa seveda obsedel na klopi. Ob njegovem počitku so soigralci sicer mirno ohranjali priigrano prednost, po trojki P. J. Washingtona pa je ta drugič na tekmi narastla na 13 točk. Bilo je 45:32.

Dončić se je na parket vrnil za zadnjih šest minut prvega polčasa. Takoj je vpisal svojo peto podajo ob novem uspešnem metu Exuma izza črte, po trojki Washingtona, ki je sledila, pa je Dallas prišel do +16. To razliko je kasneje Dončić z uspešnima metoma potrdil še dvakrat, z naslednjo trojko pa je izpisal izid 60:43.

A tu se Slovenec ni ustavil. Dvajset sekund pred zadnjim piskom sirene v prvem polčasu je zadel težek met preko svojega 'starega  prijatelja' Dillona Brooksa, košarkarja sta bila med drugim izključena v četrtfinalu svetovnega prvenstva na dvoboju med Slovenijo in Kanado, košarkar Houstona pa je ob tem storil še prekršek.

Z dodatnim prostim metom je Luka poskrbel za 66:45, s tem rezultatom sta obe ekipi tudi odšli na glavni odmor.

Dončić je z metom 12/18 iz igre (6/10 trojke, 2/5 prosti meti) zbral že 32 točk. K temu je dodal še 8 ulovljenih žog in 5 podaj. Izgubil je le eno žogo.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino je Luka odprl z novo trojko, nato pa dosegel še koš po katerem so mu zaploskali tudi najzvestejši navijači domačega moštva. Ob izteku napada se je blizu črte za tri točke odločil za met z eno roko in ga na začudenje polne dvorane tudi zadel. Dončić se je ob vračanju v obrambo prešerno nasmehnil.

Ko je Dončić po slabih treh minutah uspešno dokončal protinapad, je prišel že do 39 doseženih točk. Sledila je še trojka Kyrieja Irvinga za 77:53.

Že pred polovico četrtine je Luka z novo trojko poskrbel za +29. Na svojem računu je imel tudi 11 skokov.

Tri minute in pol pred koncem četrtine je Ljubljančan zadel še svoj deveti met za tri točke na tekmi ter že 257. v sezoni. S tem je izenačil rekord franšize iz Dallasa, 257 trojk je v eni sezoni zbral tudi George McCloud.

Houston je v zaključku četrtine zaigral precej boljše in zaostanek zmanjšal na 18 točk. V zadnjo četrtino se je tako krenilo z izidom 91:73. Luka, ki je na začetku zadnjih 12 minut obsedel na klopi, je vknjižil 47 točk, 12 skokov in 6 asistenc.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Po minuti in pol je Tim Hardaway Jr. s trojko, to so bile njegove prve točke na tekmi, poskrbel za +23, nato pa je štiri točke za 103:76 prispeval še Irving. Ta je ob odsotnosti Dončića začel polniti koš tekmeca. V dobrih dveh minutah zadnje četrtine je dosegel že 9 točk, Dallas pa je četrtino odprl z metom 7/7. Vse je bilo pod kontrolo.

Luka se je na parket vrnil sedem minut in pol pred koncem pri rezultatu 111:88.

Še pred polovico četrtine se je Houston po trojki Cama Whitmora znova približal na 18 točk zaostanka, trener gostov Jason Kidd se je odločil za 'timeout'.

Pet minut pred koncem je Dončić ukradel žogo, nato pa zabeležil sedmo podajo ob trojki Hardawayja za 116:95.

Domači so se kasneje trikrat približali na 15 točk zaostanka, bližje pa ni šlo. Zadnji dve minuti so odigrali Dallasovi rezervisti, končalo se je s 125:107.

S 60-odstotnim metom (18/30, 9/16 trojke, 2/5 prosti meti) je Luka vknjižil 47 točk, ob tem je imel še 12 skokov, 7 asistenc in dve ukradeni žogi. Irving je zbral 24 točk, od tega kar 15 v zadnji četrtini, ko se Dončić ni vpisal med strelce. Exum je dosegel 13, Washington 12 točk. Edina slaba novica je bila poškodba noge Derecka Livelyja II., ki je predčasno končal dvoboj.

Pri Houstonu je Jabari Smith Jr. vpisal 28 točk, Aaron Holiday pa 16. Jalen Green, ki je ob Dončiću resen kandidat za igralca meseca v zahodni konferenci, je tokrat zabeležil 'le' 12 točk.

Dallas je skočil na peto mesto Zahoda, ima enak izkupiček (45-29) kot šesti New Orleans Pelicans.

Komentarjev 1
  • Ender3 04:09 01.april 2024.

    To je bil njegov večer..Noro !

Sorodne novice