Šport > Košarka
17769 ogledov

Nenadoma umrl igralec, ki ima dres pod stropom NBA dvorane

Mark Eaton Profimedia Mark Eaton v družbi Lindsey Vonn.
Umrl nekdanji zvezdnik Utah Jazz.

Ameriško košarkarsko moštvo Utah Jazz je objavilo novico, da je pri 64 letih umrl njihov nekdanji zvezdnik Mark Eaton. Dvakratnega najboljšega obrambnega igralca lige NBA so očividci v petek videli na kolesu v okrožju Summit v Utahu, preden se je zgrudil ali padel, ugotavlja tamkajšnji šerifov urad..

Eatona so v petek zvečer odpeljali v bolnišnico, kjer je kasneje umrl. Organi pregona so ob tem sporočili, da ni dokazov, da je bilo v nesrečo vpleteno še kakšno vozilo.

Visokorasli (224 cm) Američan je bil izbran v četrtem krogu nabora leta 1982, v ligi NBA pa je igral 11 sezon, vse v dresu Utaha. Veljal je za enega najboljših obrambnih igralcev na centrski poziciji.

V karieri je zbral 3064 blokad, s čimer je na večni lestvici četrti. Še vedno drži rekord po število blokad v eni sezoni (456), kar mu je uspelo v sezoni 1984/85. Tisto sezono in štiri leta kasneje je bil izbran za najboljšega obrambnega igralca lige NBA.

Njegovo številko so Utah Jazz upokojili in dvignili prapor z njegovim imenom in s številko 53 pod strop dvorane Vivint v Salt Lake Cityju. Po upokojitvi leta 1993 je odprl restavracijo, kasneje pa je postal motivacijski govorec.

Le malo je sicer manjkalo in Eaton ne bi nikoli zaigral v NBA, opravljal je namreč delo mehanka, ko ga je opazil eden izmed trenerjev s kolidža Cypress. "Zaslužil sem 20.000 dolarjev na leto in nisem videl smisla, da bi se temu odpovedal zaradi igranja košarke na univerzi," je nekoč izjavil Eaton.

A so ga le prepričali, da je poizkusil. Že leta 1979 so ga kot 107. na naboru izbrali Phoenix Suns, a je imel Eaton še pravico nastopanja v univerzitetni košarki.

Kasneje se je preselil na prestižno univerzo UCLA, kjer pa ni veliko igral. V svoji zadnji sezoni je imel povprečje 1.3 točke in 2.0 skoka. Na naboru leta 1982 je bil vseeno izbran v četrtem krogu, kot 72. so ga izbrali pri Utahu.

Nato pa je sledila dobra rookie sezona, v svojem tretjem letu igranja med elito pa je že postavil še sedaj veljavni rekord v blokadah na tekmo v eni sezoni. V povprečju jh je zbral 5.6 na tekmo, skozi kariero pa 3.5, tudi to je rekord lige.

Njegova najboljša sezona je bila prav v obdobju 1984/85, ko je poleg rekordnega števila blokad zbral še po 9.7 točke in 11.3 skoka na dvoboj. V karieri je bil enkrat izbran tudi na tekmo vseh zvezd v ligi NBA (1989). V zadnjih letih NBA kariere je imel precejšnje težave s koleni in hrbtom.

Tako pa je zabeležil trojnega dvojčka proti Chicago Bulls in mlademu Michaelu Jordanu:

Komentarjev 1
  • Richard_Mason 16:41 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških d0larjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice