Šport > Košarka
10552 ogledov

Neverjeten preobrat Dallasa v režiji Luke in Spencerja

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so po velikem preobratu dobili dvoboj proti Golden State Warriors. Zmagali so s 107:101.

Po porazu proti Utahu je Dallas na lestvici zahodne konference ujel Denver pri 35 zmagah in 25 porazih. V boju za mesta v končnici bodo tako očitno pomembne prav vse preostale tekme v rednem delu sezone. Tokrat je Luko Dončića in soigralce čakal dvoboj z drugim moštvom zahoda, Golden State Warriors so v domači obračun z Mavericks krenili z razmerjem 43-17 med zmagami in porazi.

Gostje so za svoj prvi koš na tekmi potrebovali dve minuti in pol, met za tri točke je zadel Reggie Bullock po podaji Dončića. Ta je tokrat slabše odprl prvo četrtino, v prvih štirih minutah je izgubil že tri žoge ob metu 0/2 iz igre. Warriors so povedlli s 15:5, Jason Kidd je nalet gostiteljev prekinil z minuto odmora.

Po njej je slovenski zvezdnik dosegel prvi točki s črte prostih metov, kasneje je dodal še trojko. Vendar je bil to njegov edini uspešen met iz igre v prvih osmih minutah, izgubil je še eno žogo, domači pa so povedli že s 27:12.

Kasneje je prednost domačih narastla že na +18, Luka je odgovoril z novima prostima metoma in drugo trojko.

Ko je izza črte zadel še Davis Bertans, se je zasedba iz Teksasa približala na ducat točk zaostanka, nato pa imela še kar štiri napade za manjšo razliko, a so bili vsi neuspešni. Prva četrtina se je kasneje končala s 37:24, drugo je Dončić začel na klopi.

Izkazala sta se novinca Dallasa - Spencer Dinwiddie in Bertans, prvi je hitro zbral štiri točke in dve asistenci, drugi pa je z metom za tri točke poskrbel za 36:44. Luka se je vrnil sedem minut pred koncem četrtine pri -12, dve minuti kasneje pa ga je ob prodoru na koš s komolcem v obraz zadel Andrew Wiggins. Namesto, da bi sodniki dosodili prekršek v napadu, so priznali koš. To je bila prva situacija, ki je ujezila Slovenca.

Ta je Mavericks s svojim edinim košem v drugi četrtini približal na 46:52, nato pa dobil tehnično napako, že 13. v sezoni, ko sodniki pri njegovem metu za tri točke znova niso dosodili prekrška nad njim. Dallas, ki bi pred tem lahko prišel bližje, če bi soigralci zadevali odprte mete po Dončićevih podajah, je v zadnjih sekundah prvega polčasa že prišel do žoge, a jo pod svojim košem izgubil, Kevon Looney pa je dve sekundi pred zadnjim piskom sirene zadel za 60:48.

Luka je ob metu 3/10 (2/6 za trojke, 4/4 prosti meti) zbral 12 točk, k temu pa dodal tri skoke, podajo in ukradeno žogo. Izgubil jih je šest.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Warriors so na začetku tretje četrtine z dobro obrambo goste prisilili v nove 'turnoverje', na drugi strani pa so zlahka zaključevali. V minuti in pol so dosegli že šest točk in drugič na tekmi prišli do +18. Kidd je vzel nov 'time-out'.

A po njem se je ponovila stara zgodba. Luka je izgubil že svojo osmo žogo, sledil je koš za 68:48. Razlika se v naslednjih minutah ni veliko spreminjala, Mavericks so že izgledali kot ekipa, ki je vrgla puško v koruzo. Pet minut pred koncem četrtine je Dončić sicer pobral žogo v napadu in s košem prišel do 16 doseženih točk. Na semaforju je bil izpisan izid 78:61.

Po odmoru, ki so ga zahtevali Warriors, je Luka zadel met za tri točke, naposled se je razigral.

Dosegel je namreč tudi šest od naslednjih osem točk gostov za 72:81. Kasneje so mu sodniki dosodili osebno napako, takšno, ki jo sam na drugi strani zelo redko dobi. Golden State je spet zaigral nekoliko boljše in hitro povečal razliko. V zadnjo četrtino se je krenilo pri 88:74.

Predvsem po zaslugi Josha Greena, Avstralec je dosegel tri koše zapored, se je Dallas po -19 znova uspel približati, nato je pet točk nanizal še Dinwiddie. Dallas je z delnim izidom 16:0 prišel do 90:93.

Luka se je na parket vrnil pet minut in pol pred koncem rednega dela pri -4, sledila je trojka Doriana Finney-Smitha za 93:94. Dončić je hitro pobral tri žoge pod svojim obročem, priložnost za vodstvo pa je z dvema zgrešenima metoma za tri točke zamudil Bertans.

Po minuti odmora pa je Dallas vseeno prvič na tekmi povedel po košu Finney-Smitha, nato sta zadela še Dončić in po podaji slednjega v zadnji sekundi napada Dinwiddie za 100:94. Delni izid je narastel že na 26:1.

Luka je minuto pred koncem nato zadel za 102:96. Naslednja napada, po eden na vsaki strani, sta bila neuspešna, sledil je koš Stepha Curryja. Dvaindvajset sekund pred zaključkom je Luka izvajal prosta meta, zadel je oba za 104:98.

Curry je z metom iz velike razdalje Warriors približal na tri točke zaostanke. Ostalo je še 9.9 sekunde časa. Po minuti odmora sta minili dve sekundi za prekršek nad Dončićem. V svojo statistiko je vpisal še dve točki, proste mete je izvajal 10:10. Bilo je 106:101. Sledila je še dobra obramba, domači v petih sekundah niso uspeli podati iz avta in žoga jim je bila odvzeta.

Luka je bil hitro znova na črti prostih metov, zgrešil je svoj 12. poizkus s tega mesta. Curry je na drugi strani še poizkusil z metom, vendar zgrešil. Končalo se je tako s 107:101.

Dončić je na zadnji večer pred svojim 23. rojstnim dnevom zbral 34 točk ob metu iz igre 10/21 (3/9 za tri točke, 11/12 prosti meti). K temu je dodal 11 skokov ter po dve asistenci in ukradeni žogi, ob zmagi pa bo pozabljenih tudi 9 izgubljenih žog. Dinwiddie je dodal 24 točk, Finney-Smith 14.

Pri Warriors sta bila prva strelca All-Star igralca Curry (27 točk) in Wiggins (18). Slednji je v drugem polčasu dosegel le pet točk. Zadnjo četrtino so Mavericks dobili s 33:13.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice