Šport > Košarka
1654 ogledov

Nora tekma, Dončić po pavzi s trojnim dvojčkom

Luka Dončić Profimedia
Dallas je odigral prvo tekmovalno tekmo po premoru zaradi koronavirusa.

Košarkarji Dallasa so prvo pravo tekmovalno tekmo po premoru zaradi koronavirusa odigrali proti tekmecu iz Teksasa. Houston je bil pred tokratnim obračunom na šestem mestu zahodne konference, Dallas na sedmem. Obe ekipi sta do prekinitve sredi marca zbrali po 40 zmag, Houston je imel tri poraze manj.

Luka Dončić, ki je tokrat na dresu namesto priimka imel izpisano slovensko besedo enakopravnost, je v prvi četrtini najprej odigral pet minut in pol, nato pa moral prvič sesti na klop. Luka, ki je zadel trojko za izenačenje na 11:11, je imel v uvodnih minutah kar precej pripomb zaradi nedosojenih prekrškov, na drugi strani pa je bil v napadu nezaustavljiv James Harden. Ta je bil najzaslužnejši za vodstvo raket z 22:17, pri tem je dosegel kar 15 točk.

Slabe tri minute pred koncem prve četrtine je Harden zadel še svoj šesti met iz igre (23 točk) iz prav toliko poizkusov za 37:31. Čeprav obramba Dallasa ni blestela, so Mavs z napadom le uspeli držati korak s tekmeci, Kristaps Porzingis je s svojimi 15 točkami poskrbal za štiri točke zaostanka. Pri izidu 33:37 se je v igro vrnil tudi Dončić. Z njegovimi tremi točkami in štirimi Bobana Marjanovića je Dallas uspel izenačiti rezultat.

Druga četrtina se je tako začela z izidom 42:42. Rakete so vodile s tremi točkami, ko je Dončić prodrl pod koš, nato zadel še dodatni prosti met, sledili pa sta še dve asistenci za vodstvo s 53:48. Prednost Dallasa, ki je popravil pokrivanje Hardna, ko je ta dobil žogo, sta ga večinoma krila dva igralca, je narastla na sedem točk. Pri rezultatu 65:58 je Luka sedel na klop (14 točk, 6 skokov, 4 podaje).

Harden je svoj prvi met iz igra v drugi četrtini sprožil šele v zadnji minuti, prvi koš pa dosegel šele 14 sekund pred koncem polčasa. Zadnji napad Dallasa se je končal z enim zadetim prostim metom Porzingisa (21 točk) za 85:75. To je bil najučinkovitejši polčas v celotni sezoni lige NBA.

Presenečenje v četi Ricka Carlisla je sicer predstavljal Trey Burke, ki je na glavni odmor krenil z 19 točkami. Igralec, ki se je Dallasu priključil šele pred odhodom v Orlando, je iz igre metal 7/8, za trojko 5/5.

Houston se je v tretji četrtini hitro približal, nekajkrat zaostajal le za točko, a se je njihovim tekmecem z nekaj uspešnimi napadi znova uspelo oddaljiti. Po treh točkah Dončića je svojo šesto trojko zadel Burke za 111:99, Porzingis pa je v zadnjem napadu četrtine poskrbel za 119:108.

Sredi zadnje četrtine, ko je Dončić odšel na počitek, so Mavericks vodili s 131:123, Luka pa je bil s 26 točkami, 11 skoki in osmimi asistencami zelo blizu trojnega dvojčka. Rakete so kasneje uspele razliko znižati le na štiri točke zaostanka, nato pa je Slovenec minuto in pol pred zadnjim piskom sirene zadel za 135:129. Sledila je še asistenca za trojko Maxija Kleberja, a je z enako mero odgovoril Harden.

V naslednjem napadu je Dončić ob izteku napada zgrešil met za tri točke, šest sekund pred koncem pa se je Houston približal na dve točki. Seth Curry, sicer odličen izvajalec prostih metov, je bil s črte natančen enkrat za 139:136. Raketam je na voljo ostalo še pet sekund.

Pri Dallasu so se odločili za prekršek. Harden je zadel prvi prosti met, drugega zgrešil, a je 3,3 sekunde pred koncem po skoku v napadu zadel Robert Covington za 139:139. Dončić je zgrešil, sledil je podaljšek.

Tega je Dallas odprl s 4:0, a je Harden odgovoril in s petimi zaporednimi točkami poskrbel za vodstvo raket s 147:143. Dončić je z asistenco do Porzingisa prišel do trojnega dvojčka, Covington pa je zadel za 150:146. Porzingis je 40 sekund pred koncem zgrešil met za tri točke, deset sekund kasneje pa je prekršek v napadu storil še Luka. S šestimi osebnimi napakami je moral zapustiti igro (28 točk, 13 skokov, 10 podaj).

Po trojki Burka je Dallas 14 sekund pred koncem zaostajal 149:152. Harden je zadel en prosti met (49 točk, 9 skokov, 8 asistenc), zadnji napad Mavsov pa se je končal z zgrešeno trojko.

Porzingis je zbral 39 točk in 16 skokov, Burke se je ustavil pri 31 točkah, Tim Hardawy Jr. pri 24. Na drugi strani je Russell Westbrook dosegel 31 točk.

Komentarjev 1
  • ode 07:27 01.avgust 2020.

    Ko bi vsaj kdaj zadel dvojni trojček.

Sorodne novice