Šport > Košarka
1929 ogledov

Odlični Dončić popeljal Dallas do pomembne zmage nad velikimi rivali

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so zabeležili sedmo zaporedno zmago, tokrat so premagali Phoenix Suns s 123:113.

Košarkarji Dallasa so se na več kot enotedenski odmor zaradi All-Star vikenda podali s šestimi zaporednimi zmagami in so bili z Bostonom najbolj vroča ekipa lige. Tokrat je Luko Dončića in kolege čakal izjemno pomemben dvoboj s Phoenix Suns. Ekipi sta bili na lestvici zahodne konference oddaljeni le za eno zmago, peti Suns so doslej zbrali 33 zmag in 22 porazov, sedmi Mavericks pa 32 zmag in 23 porazov. 

Tekmo v Dallasu so precej boljše odprli gostje. Ti so dosegli prvih osem točk na dvoboju, z metom iz igre 5/5 pa so po treh minutah prišli do vodstva s 13:5. S trojko je odgovoril Dončić. Pri domačih se je razigral Dereck Lively II., ki je najprej zabil za pet točk zaostanka, kasneje pa je Maverick približal le na točko minusa.

A ob slabi obrambi gostiteljev in dobrem metu gostov se je razlika nato znova hitro povečala. Luka je s svojim drugim uspešnim metom še enkrat poskrbel za pet točk zaostanka, a so kasneje Suns vseeno povedli z 29:19.

Po minuti odmora je Dončić prodrl pod koš in ob prekršku zadel ter uspešno izvedel še dodaten prosti met. V naslednjem napadu je iz polrazdalje zadel še Tim Hardaway Jr., nato pa je eksplodiral Kyrie Irving. Ta je najprej po prodoru položil žogo skozi obroč, v obrambi ukradel žogo in nato zadel met za tri točke. Sledila je še ena napaka Phoenixa, na drugi polovici pa je bil Irving znova natančen pri metu iiza črte in Mavericks celo popeljal v vodstvo.

V zadnjem napadu prve četrtine je Devin Booker Suns popeljal do 33:32.

Na začetku druge četrtine, ko je Dončić sedel na klopi, sta blestela Kevin Durant in Irving, prvi pa je s košem in dodatnim prostim metom po treh minutah in pol poskrbel za 48:41. Ob tem izidu se je na parket vrnil tudi slovenski zvezdnik.

Eric Gordon je kasneje zadel trojko za +11 Phoenixa, a je s košem iz obrata odgovoril Dončić, ta pa je nato v naslednjem napadu v kotu našel še Josha Greena, ki je s temi točkami Dallas približal na 48:54. 

Tudi 'time-out', ki so ga zahtevali Suns, ni ohladil Slovenca. Ta je dosegel nov koš pod prekrškom, z dodatnim prostim metom, svojo 16. točko, pa Dallas približal na štiri točke zaostanka. Ko je vse skupaj ponovil še tri minute pred koncem polčasa, se je na semaforju izpisal izid 55:58.

Irving je imel priložnost, da Dallas še nekoliko približa, a so mu sodniki pred košem dosodili osebno napako v napadu. S komolcem je v obraz zadel Bookerja. Ta je na drugi strani dobil na voljo dva prosta meta ob že tretji osebni Dončića. Luka je nato zaman zahteval prekršek ob svojem prodoru, ga je pa dobil Durant. Prednost gostov je spet narastla.

A s trojko Derricka Jonesa Jr. in košem Dončića, ki je bil uspešen 17 sekund pred odhodom na glavni odmor, se je prvi polčas končal z rezultatom 60:63.

Prvi strelec lige je z metom 8/14 iz igre (2/4 trojke, 3/3 prosti meti) zbral 21 točk, k temu je dodal še tri skoke in štiri asistence. Irving je dosegel 17 točk, na drugi strani Booker 16, Durant 12, Gordon in Grayson Allen pa 10 točk. Phoenix je proste mete izvajal 13/16, Dallas 4/5.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Gostujoči trener Frank Vogel je po dobri minuti in pol tretje četrtine že zahteval minuto odmora. Dončić je namreč najprej zadel dva meta za tri točke, nato podal še za trojko P. J. Washingtona, Dallas pa je z delnim izidom 9:0 povedel z 69:63.

A po posvetu na klopi se ni nič spremenilo. Pri gostih je dvakrat z metom poizkusil Durant, a bil nenatančen, na drugi strani pa je Luka zadel še eno trojko, nato pa je enako ob Slovenčevi šesti asistenci uspelo še Greenu za 75:63. Vogel je še drugič v drugem polčasu posegel po 'time-outu', minile so slabe tri minute tretje četrtine.

Po vrnitvi na parket, je Dončić prišel do šestega skoka, nato pa je delni izid 16:0 v drugem polčasu s polovičnim izkupičkom s črte prostih metov dokončal Lively II.

A tu se je nalet domačih končal, na drugi strani pa se je razigral Booker. Ta je z nizom šestih točk poskrbel za zaostanek 77:81. Jason Kidd je ob tem izidu iz igre potegnil Dončića. Ostalo je še pet minut in pol časa v tretji četrtini.

Royce O'Neale je nato s trojko Phoenix pripeljal le na točko zaostanka, vendar je z enako mero odgovoril Irving.

Na sceno sta stopila tudi Daniel Gafford, ki je najprej zadel dva prosta meta, nato pa Bookerju podelil 'banano', ter Hardaway Jr., ki je nanizal pet točk, s svojo prvo trojko je poskrbel za 93:83.

Luka se je vrnil na parket za zadnji dve minuti in pol tretje četrtine. Dvakrat je nato zahteval prekršek, a ga ni dobil, na koncu pa je prejel tudi tehnično napako, ker je sodniku v jezi 'premočno' podal žogo.

Suns so to izkoristili, s trojko Nassirja Littla pa so se pred zadnjimi ducat minutami približali na 91:96.

Luka se je pomiril, nato pa zbral dve asistenci in ukradeno žogo, z dvema prostima metoma pa je poskrbel za +9 svojega moštva. Ko je v naslednji obrambni akciji znova prisilil tekmeca v napako, tokrat Josha Okogieja, je sledil uspešen napad Irvinga za 104:93.

Dončića so gostje v obrambi večkrat poizkušali zaustaviti z dvema igralcema, a je pri tem Ljubljančan zlahka zbiral asistence. Po njegovi 11. je Maxi Kleber zadel met za tri točke za 112:101.

Tik pred polovico četrtine je Luka poskrbel za +12, enako pa je ob klicih MVP, MVP storil tudi slabi dve minuti kasneje, ko je zadel dva prosta meta. Ob njegovi 36. točki na tekmi se je na semaforju izpisal izid 118:106.

Sledil je še en odličen prodor slovenskega zvezdnika.

Nato je dobri dve minuti pred koncem dvoboja prejel grd udarec v obraz s strani Allena, ki je vsaj v preteklosti veljal za enega najbolj umazanih igralcev lige. Dončić je imel sicer pred kratkim zlomljen nos, a se ni odločil za igranje z masko.

Luka se je maščeval s trojko, z njo je presegel mejo 40 doseženih točk.

Pri izidu 123:110 je sedel na klop. Gostje so do konca tekme zadeli trojko, končni rezultat pa je bil tako 123:113. Z zmago je Dallas, ki ima na medsebojnih tekmah boljši izkupiček od Phoenixa, na lestvici preskočil svoje velike rivale.

Dončić je z metom 14/27 iz igre (6/11 trojke, 7/7 prosti meti) dosegel 41 točk. Le skok mu je zmanjkal do trojnega dvojčka, pobral je namreč 9 odbitih žog, ob tem pa je imel še 11 asistenc. V svojo statistiko je vpisal tudi tri ukradene žoge, prav vse je zbral v zadnji četrtini. 

Irving je k zmagi dodal 29 točk, Green in Hardaway Jr. pa po 12.

Booker je vknjižil 35 točk, Durant 23, Gordon 16.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice