Šport > Košarka
15275 ogledov

Paralizirani NBA velikan po hudi nesreči razmišlja o samomoru

Shawn Bradley Osebni arhiv
Nekdanji NBA center je bil pred letom dni vpleten v nesrečo, po kateri je ostal prikovan na invalidski voziček.

Mineva leto dni od hude prometne nesreče, v kateri se je hudo poškodoval nekdanji dolgoletni član košarkarske ekipe Dallas Mavericks Shawn Bradley.

Ameriškega centra nemških korenin, ki v višini meri kar 229 centimetrov, je med kolesarjenjem v bližni njegovega doma od zadaj zadel avtomobil, pri čemer je utrpel tako hude poškodbe, da je ostal paraliziran od prsnega koša navzdol. 

Eno leto po tragični kolesarski nesreči je nekdanji elitni košarkar v pogovoru za Sports Illustrated odkrito priznal, da so samomorilne misli postale del njegovega vsakdana.

"Morda bi bilo za vse bolje, če bi bilo vsega konec. Ja, takšne misli se mi prikradejo in so še kako resnične. Ne predsavljam si, da bi karkoli naredil v tej smeri, vendar me zagotovo spremljajo," je povedal 49-letnik, drugi izbor drafta 1993, ki je v 12-letni NBA karieri igral za Philadelphio 76ers, New Jersey Nets in Dallas Mavericks.

shawn bradley | Avtor: Epa Epa

Najtežji trenutki so snidenja z nekdanjimi soigralci, ob katerih mu na dan privrejo spomini na preteklost. Med njegovimi rednimi obiskovalci je še en legendarni član Mavsov, Michael Finley.

"Težko mi je, ko me vidijo takšnega," je priznal Bradley in pri tem komaj zadrževal solze. "Spominjam se, kako je bilo nekoč in se obenem zavedam, da nikoli več ne bo tako. Prva snidenja z ljudmi, ki mi veliko pomenijo, so zelo čustvena. To je zame izjemno izčrpljujoče," je dodal.

Usodna nesreča se je zgodila 20. januarja 2021, čeprav je družina javnost o usodi košarkarja obvestila šele dva meseca kasneje. Bradleyja je med kolesarjenjem v domačem mestu St. George, zvezni državi Utah, od zadaj zadela voznica enoprostorca, nakar je zletel čez parkirani avtomobil in pristal na pločniku. Voznica enoprostrca, ki je Bradley ni imenoval, saj noče ogrožati njene varnosti, se je sprva odpeljala s kraja nesreče, a se je kmalu zatem vrnila.

Bradleyju je ob pristanku na glavo razpolovilo čelado. Zaradi težav z dihanjem in oteženega premikanja udov ga je preplavil občutek panike. "Ali se bom zadušil?" je spraševal samega sebe. "Ali bom umrl počasne smrti?"

Shawn Bradley | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Njegova višina (229 cm) je predstavljala velik izziv za reševalce, saj so se bali, da ga ne bodo mogli namestiti v reševalno vozilo. S kraja nesreče so ga prepeljali v bolnišnico, kjer je prestal nujno operacijo. Naslednje tri tedne je preživel na intenzivnem oddelku, kjer se mu je postopoma povrnila delna sposobnost premikanja rok in prstov.

Shawn Bradley | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kljub napredku in optimizmu, s katerim zre v prihodnost, pa narava same poškodbe, njegova starost in fizične karakteristike predstavljajo veliko tveganje za nadaljnje življenje.

Kot poroča SI, je pri tovrstnih specifičnih poškodbah hrbrtenjače povečano tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj in pljučnice, pojav krvnih strdkov in številnih drugih zdravstvenih težav.

"Zaradi njegove izredne višine so stvari še bolj komplicirane," pojasnjuje terapevt Philip Lamoreaxu. "Z leti bo to vplivalo na njegovo sposobnost vključevanja v življenjske aktivnosti," je dodal.

Nekdanji NBA-jevec, ki je v karieri zaslužil slabih 70 milijonov dolarjev, je danes deležen 24-urne oskrbe, naokrog pa se prevaža s posebej zanj prirejenim motoriziranim vozičkom. Rehabilitacijo nadaljuje v Dallasu, kjer mu ob strani stoji soproga Carrie Cannon in njegovi trije posvojeni otroci. Bradley ima sicer tudi šest bioloških otrok iz prvega zakona z Annette Evertson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice