Šport > Košarka
2586 ogledov

Pri 21 pokazal, da sodi zraven: Ogromno bi mi pomenilo, če bi šel na SP

Gregor Glas KZS/Aleš Fevžer
"SP je želja vsakega posameznika in cilj. Vedno so bile sanje, da bi bil zraven."

Slovenska košarkarska reprezentanca je v ponedeljek sklenila kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Izbranci Aleksandra Sekulića so si nastop na turnirju, ki ga bodo gostili Filipini, Indonezija in Japonska, zagotovili že prej, zato so na zadnjih dveh tekmah priložnost dobili predvsem mlajši košarkarji. Med njimi je izstopal Gregor Glas, ki je proti Estoniji dosegel 18 točk, proti Izraelu pa 26, oba dvoboja je sicer Slovenija izgubila.

"Grega je eden izmed mladih slovenskih košarkarjev, ki ima pred sabo lepo prihodnost. Na teh dveh tekmah je bil zelo razpoložen, to smo poizkusili izkoristiti. Imeli smo nekaj težav in iskali smo igralca, ki bi za sabo potegnil ekipo, da bi dosegla kakšen koš več. Pokazal je, da ni bil zastonj pri najboljšem trenerju v Evropi, morda celo na svetu (Željko Obradović; op.p.). O Gregorju lahko govorim le pozitivno," je na novinarski konferenci po dvoboju z Izraelom dejal selektor Sekulić.

Glas, ki bo čez dva meseca dopolnil 22 let, je v izbrani vrsti sicer debitiral že septembra 2018, ko je postal tudi najmlajši slovenski košarkar z nastopom za člansko reprezentanco. Tokrat je imel v njej prvič glavno vlogo.

Gregor Glas Mladi up Šport Pri 12-ih še treniral nogomet, pri 17-ih že v reprezentanci proti NBA igralcem

"Lahko povem, da smo dali vse od sebe. Res smo želeli pokazati čim več, kaj znamo, poizkušali smo igrati z veliko energije. Mislim, da nismo imeli v glavah to, da tekmi rezultatsko ne pomenita več veliko. Povprečna starost v reprezentanci je bila 22 let, zagotavljam vam, da je bila želja po dokazovanju pri vseh ogromna. Morda pri nekaterih še prevelika, zato je tudi prihajalo do nekaterih napak, ki se drugače ne bi zgodile. Mi smo šli na zmago, ampak se žal ni izšlo," je po dvoboju z Izraelom dejal košarkar iz Krškega. 

Gregor Glas | Avtor: KZS/Aleš Fevžer KZS/Aleš Fevžer

Mladeniči so sicer imeli v zadnjih dneh zdravstvene težave, saj se jih je kar nekaj v Estoniji zastrupilo s hrano. "Morda nam je na koncu res zmanjkalo nekaj energije, a ne želimo, da bi to bil izgovor. To smo dejali tudi v garderobi, nismo želeli, da bi bilo to neko opravičilo. Naš cilj je bila zmaga. Delali smo tudi veliko rotacij, prav zato, da bi vsi zdržali do konca. Ne bom dejal, da smo izgubili zaradi viroze, ni pa bilo najlažje."

In kaj lahko mladi košarkarji potegnejo iz dveh porazov, ki sta prišla v zadnjih minutah dvobojev? "V najbolj ključnih trenutkih bi morali biti bolj zbrani. Nekoliko bi se morali ustaviti in bolj zbrano igrati v napadu, poiskati bi morali svoje prednosti in njihove luknje v obrambi. V obrambi pa boljše izkoriščati 'male' prekrške (tekmec po njih ne izvaja prostih metov; op.p.) in boljše zapirati pod košem, saj so nam pobrali preveč žog. S skoki so prišli do preveč drugih priložnosti."

Slovenija je na dvoboju sicer zaostajala, nato pa je Glas v obdobju tretje četrtine dosegel 14 od 15 točk svoje ekipe in prišlo je do preobrata. Kasneje je ta sicer uspel tudi Izraelcem. "Začutil sem se in iskal možnost, da pridem do žoge in jo vržem na koš. Odprlo se mi je, a bi vseeno moral kasneje v nekaterih sutuacijah boljše prebrati obrambo, podati navzven, kjer so bili odprti soigralci. Vse skupaj me je malce preveč poneslo, želel sem sam zaključiti. To moram popraviti. Želja pa je bila ogromna," je povedal Glas.

Strokovni štab je sicer med tekmo pripravil kar nekaj akcij zanj: "Selektor v takšnih situacijah išče igralca, ki je v dobrem ritmu. Verjetno je bilo zato nekaj več akcij odigranih zame."

Gregor Glas | Avtor: KZS/Aleš Fevžer KZS/Aleš Fevžer

Tako je strnil svoji predstavi na obeh tekmah, ko je v povprečju dosegel 22 točk: "Še vedno so neke rezerve. Kot sem dejal, včasih me vse skupaj preveč ponese. Moral bi imeti kakšno podajo več, s tem pa morda v naslednji akciji tudi nekaj več prostora za met. To moram popraviti. Kaj naj rečem? Škoda, ker nismo zmagali. Zmagi bi bili več vredni kot moje točke."

Je bilo vse skupaj dovolj, da zdaj pričakuje uvrstitev v moštvo za SP? Pred zadnjim evropskim prvenstvom ga je sicer ustavila tudi poškodba. "Ne bom dejal, kaj pričakujem. Ko bodo na vrsti priprave, se bom pač potrudil po najboljših močeh. Če bo selektor videl, da lahko pomagam ekipi, upam, da bom zraven. Moštvu bom pomagal na kakršenkoli način. Zdaj o tem še ne bomo razmišljali, prednost imajo zdaj klubi. Menim, da imamo še vsi nekaj pomembnih mesecev pred sabo, fokus bo prvo na tem, nato pa pride na vrsto reprezentanca in boj za mesto v ekipi za svetovno prvenstvo."

"SP je želja vsakega posameznika in cilj. Vedno so bile sanje, da bi bil zraven. To je nekaj najlepšega. Vedno je drugačna energija, vzdušje, ko si del reprezentance. Ko prideš na priprave, veš po kaj si prišel. Cilj je, da se naredi lep rezultat na svetovnem prvenstvu. Če bi bil zraven, bi mi ogromno pomenilo in naredil bom vse, da bi mi to uspelo."

Pred kratkim je Glas zapustil Partizan, kjer ni dobil prvae priložnosti za igro, in sklenil dogovor z Olimpijo, ki pa ga je posodila Mornarju iz Bara. Pri slednjem mu je že uspelo postati igralec kroga v ligi ABA. "Počasi se dvigujem. Hvaležen sem Mornarju, da so mi dali to priložnost. Dali so mi odprte roke in iščem svoj pravi ritem. Upam, da bom svojo formo samo še stopnjeval."

Gregor Glas | Avtor: KZS/Aleš Fevžer KZS/Aleš Fevžer

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice