Šport > Košarka
368 ogledov

Še en udarec za Slovenijo - deželo evropskih prvakov

Finale Eurobasket, Slavje Epa
Evropska košarkarska zveza je izbrala gostitelje evropskega prvenstva leta 2021.karska zveza je izbrala gostitelje evropskega prvenstva leta 2021.

Sloveniji ni uspelo s kandidaturo za organizacijo ene od skupin evropskega prvenstva v košarki za moške leta 2021.

Keifer Sykes Tržnica Šport V Cedevito Olimpijo odlični Slovenec in obetavni Američan?

Ob glavni gostiteljici Nemčiji, ki bo gostila predtekmovalno skupino in zaključne boje, je evropska košarkarska zveza Fiba Europe danes za gostiteljice uvodnega dela izbrala še Češko, Gruzijo in Italijo.

Že vnaprej je bilo jasno, da bo Nemčija z njenim glavnim mestom Berlinom gostiteljica zaključnih bojev, saj je bila za ta del tekmovanja edina kandidatka. Glavni odbor Fibe Europe pa je potrdil celotno kandidaturo Nemčije, ki predvideva še Köln za prizorišče predtekmovalne skupine.

Ob Kölnu pa bodo uvodni boji 41. izvedbe celinskega prvenstva potekali še v Pragi, Tbilisiju in Milanu. Praznih rok pa so poleg Slovenije, ki je kandidirala z Ljubljano, ostale še Estonija s Talinom in Madžarska z Budimpešto.

Štiri soorganizatorke turnirja, ki bo v naslednji izvedbi potekal tri tedne prej kot doslej, in sicer v drugi polovici avgusta, je na današnjem slavnostnem dogodku v Münchnu sporočil predsednik Fibe Europe Turgay Demirel. Ta se je zahvalil vsem kandidatkam, ob tem pa pripomnil: "Izbrali smo najboljše, a vse so bile zelo izenačene."

luka dončić Ni prvi Šport Legendarni Hrvat svari Dončića: "Zelo dobra sezona, toda ..."

Poleg bolj zgodnjega termina bo Eurobasket čez dve leti tudi prvič potekal po novem štiriletnem ciklu. Prvenstva stare celine so namreč doslej potekale vsaki dve leti, a so v Fiba Europe želeli igralcem med olimpijskimi igrami in svetovnim prvenstvom nameniti vsaj eno prosto poletno sezono.

Žreb skupin za prvenstvo bo opravljen prihodnji ponedeljek. Takrat bodo izžrebane skupine tudi za evropsko prvenstvo za ženske, ki ga bosta gostili Francija in Španija. Slednji sta s skupno kandidaturo danes premagali Ukrajino in Švedsko.

Slovensko delegacijo v Münchnu je vodil generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Radoslav Nesterović, medtem ko je predsednik zveze Matej Erjavec sodeloval na seji glavnega odbora FIBA Europe, ki je odločala o prirediteljih.

Če bi Sloveniji uspelo s kandidaturo, bi drugič od leta 1991 nastopila v vlogi gostiteljice prvenstva stare celine. Prvič je turnir samostojno organizirala leta 2013.

S tem pa bi branilka naslova evropske prvakinje iz leta 2017 imela tudi zagotovljen nastop na prvenstvu in bi se izognila kvalifikacijam, kar je bilo po besedah vodstva KZS eden od dveh glavnih razlogov za kandidaturo. Drugi je bil želja, da bi slovenski košarkarski as Luka Dončić lahko nastopil pred domačo publiko.

KZS je kandidaturo za organizacijo ene od skupin evropskega prvenstva 2021 oddala sredi marca. Erjavec je takrat pojasnil, da je predvideni proračun organizacije ene od predtekmovalnih skupin 4,5 milijona evrov. Od tega je bilo predvideno, da bo država zagotovila 2,5 milijona evrov za pristojbino in fiksne stroške izvedbe organizacije, ta znesek pa naj bi se ji povrnil s prihodki, ustvarjeni v času prvenstva.

Luka Dončić Prijatelja Šport Dončić z ganljivim sporočilom za nesrečnega Srba
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.