Šport > Košarka
761 ogledov

Takšna je matematika, Dallas nujno potrebuje pomoč

Luka Dončić Profimedia
Dončićev Dallas ob koncu rednega dela upa na pomoč Memphisa.

V ligi NBA sta na sporedu le še dva dneva tekem v rednem delu tekmovanja. Medtem ko sta si ekipi slovenskih košarkarjev Vlatka Čančarja (Denver Nuggets) in Gorana Dragića (Milwaukee Bucks), ki na parketu dobivata le drobtinice, že zagotovili prednost domačega igrišča v končnici, se za 'play-in' bori Luka Dončić z Dallas Mavericks.

Matematika je za na zahodu enajstouvrščeni Dallas in Dončića jasna, zadnji tekmi rednega dela morajo Mavericks (38-42) dobiti in obenem računati na pomoč Memphis Grizzlies v dvoboju z Oklahoma City Thunder (39-42).

Oklahoma je ena od dveh ekip, ki je že odigrala 81 tekem in jo posledično čaka le še en dvoboj. Ta bo proti Memphisu v nedeljo ob 21.30 po slovenskem času. Košarkarji Thunder imajo boljši medsebojni izkupiček na tekmah proti Dallasu in bi ob enakem razmerju zmag in porazov namreč zasedli deseto mesto na zahodu. 

Istočasno bo na delu tudi Dallas, ki se bo za konec rednega dela pomeril s San Antonio Spurs. Ti so že nekaj časa brez možnosti za končnico oziroma vsaj play-in turnir ekip med sedmim in desetim mestom. Še pred tem bo moral Dallas premagati Chicago Bulls in odločitev prestaviti na nedeljo. 

Sedmi in osmi iz vsake konference se bosta po koncu rednega dela sicer najprej pomerila za sedmo pozicijo v končnici, poraženec pa bo nato dobil še eno priložnost za osmo mesto, saj se bo pomeril z zmagovalcem obračuna med devetim in desetim. Če bi Dallas uspel prehiteti Thunder, bi se tako po trenutnih izkupičkih pomeril najprej z Minnesoto, v primeru zmage pa bi za osmo mesto v končnici, višje ne more, še odigral dvoboj s poražencem 'play-in' dvoboja med sedmimi LA Lakers in osmimi New Orleans Pelicans. Če bi bila zasedba iz Teksasa znova uspešna, bi jo nato v prvem krogu končnice čakalo najboljše moštvo Zahoda - Denver Nuggets.

Dallas je v tej sezoni le bleda senca ekipe, ki se je preteklo sezono uvrstila v finale zahodne konference. Po številnih menjavah v ekipi prave kemije ni, mnogi strokovnjaki v ZDA pa so prepričani, da so krivci prav v vodilnih pisarnah kluba zaradi kadrovanja in zaupanja v glavnega trenerja Jasona Kidda.

Mavericks in njihov prvi zvezdnik Luka Dončić bi sezono rešili zgolj z uvrstitvijo v končnico najboljše osmerice, play-in pa bi bila zgolj grenka tolažba za moštvo z dinamičnim dvojcem Dončić-Kyrie Irving.

Na zahodu so si najboljši položaj pred končnico že zagotovili košarkarji Denverja (52-28), za katere igra tudi Čančar. Ti bodo imeli vse do morebitnega finala prednost domačega igrišča.

Drugo mesto na zahodu še ni oddano, a je bližje temu Memphis (50-30) kot Sacramentko Kings (48-32). Sacramento ima boljši medsebojni izkupiček, kar bi lahko v zadnjem krogu v nedeljo vplivalo tudi na končni izkupiček Dallasa. Memphis bi ob morebitnem porazu v soboto proti Milwaukee Bucks potreboval zmago proti Oklahomi za zagotovitev drugega mesta. Marsikaj bo sicer odvisno že od nocojšnjega svoboja Sacramenta z Golden State Warriors. Če bodo slavili slednji, Kings nimajo več možnosti za drugo mesto, posledično pa bi znal tudi Memphis zaigrati ležerno in brez prvih zvezdnikov proti Oklahomi, ki bi tako imela precej olajšano delo.

Shai Gilgeous-Alexander | Avtor: Profimedia Profimedia

Četrto mesto so si že zagotovili Phoenix Suns (45-35), medtem ko boj od petega do devetega mesta še poteka. Po vrsti se za čim boljše izhodišče borijo Golden State Warriors (42-38), Los Angeles Clippers (42-38), New Orleans Pelicans (41-39), Los Angeles Lakers (41-39) in Minnesota Timberwolves (40-40).

Na vzhodu je prvih pet mest oddanih. Milwaukee (58-32) bo imel kot najboljša ekipa celotne lige prednost domačega igrišča tudi v finalu, sledijo pa Boston Celtics (55-25), Philadelphia 76ers (52-28), Cleveland (51-30) in New York Knicks (47-33).

Boj za šesto mesto poteka med Brooklyn Nets (44-36) in Miami Heat (43-37), za čim boljše izhodišče za dodatne tekme pa med Atlanta Hawks (41-39) in Toronto Raptors (40-40). Chicago Bulls (38-42) pa bodo zagotovo bodisi deveti bodisi deseti in bodo morali za napredovanje v klasični del končnice nato dobiti dve tekmi v play-inu.

Vse slabše ekipe trenutno bolj skrbijo odstotki možnosti za prvi izbor na naboru za sezono 2023/24. Takrat bo namreč v ligo NBA vstopil Francoz Victor Wembanyama, eden najbolj edinstvenih mladih košarkarjev v zadnjih letih in bržčas številka ena na naboru. Največje možnosti zanj bo imelo moštvo Detroit Pistons, ki je doslej dobilo 16 od 80 tekem.

Preostale tekme rednega dela (slovenski čas):

Sobota, 8. april:
01.00 Charlotte Hornets - Houston Rockets
01.00 Indiana Pacers - Detroit Pistons
01.00 Washington Wizards - Miami Heat
01.30 Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers
01.30 Boston Celtics - Toronto Raptors
01.30 Brooklyn Nets - Orlando Magic
02.00 Milwaukee Bucks - Memphis Grizzlies
02.00 New Orleans Pelicans - New York Knicks
02.30 Dallas Mavericks - Chicago Bulls
04.00 Sacramento Kings - Golden State Warriors
04.30 Los Angeles Lakers - Phoenix Suns
21.30 Utah Jazz - Denver Nuggets
22.00 Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers
22.00 San Antonio Spurs - Minnesota Timberwolves

Nedelja, 9. april:
19.00 Boston Celtics - Atlanta Hawks
19.00 Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers
19.00 Chicago Bulls - Detroit Pistons
19.00 Cleveland Cavaliers - Charlotte Hornets
19.00 Miami Heat - Orlando Magic
19.00 New York Knicks - Indiana Pacers
19.00 Toronto Raptors - Milwaukee Bucks
19.00 Washington Wizards - Houston Rockets
21.30 Dallas Mavericks - San Antonio Spurs
21.30 Denver Nuggets - Sacramento Kings
21.30 Los Angeles Lakers - Utah Jazz
21.30 Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans
21.30 Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies
21.30 Phoenix Suns - Los Angeles Clippers
21.30 Portland Trail Blazers - Golden State Warriors

Komentarjev 1
  • Ender3 16:30 07.april 2023.

    A koga ta matematika med slovenceljni posebno zanima..?

Sorodne novice