Šport > Košarka
9588 ogledov

To je dokaz, kako pomemben je Luka za Dallas

luka dončić Profimedia
Izjemen učinek slovenskega zvezdnika.

Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers bodo nocoj odigrali še odločilno tekmo, ura začetka tekme bo precej 'prijaznejša' za slovenske ljubitelje košarke, saj se bo sedmi dvoboj med teksaško in kalifornijsko ekipo začel nekoliko po 21.30 po srednjeevropskem času.

Luka Dončić se bo na četrto gostujočo tekmo, prav vseh šest medsebojnih tekem so doslej dobili gostje, podal s povprečjem 34.0 točke, 8.0 skoka in 9.7 podaje. Na dosedanjih tekmah je v povprečju odigral več kot 39 minut, kar se je v zadnjih minutah dvobojev že nekajkrat poznalo. Slovenec je v seriji sicer precej bolj učinkovit, ko ima na voljo dva dni počitka in ne samo enega.

Pri Dallasu imajo precej več možnosti za uspeh, ko trojke zadeva Tim Hardaway Jr., dragoceni so lahko tudi meti za tri točke Doriana Finney-Smitha in Maxija Kleberja, povsem pa je zatajila na papirju 'druga violina' teksaške zasedbe Kristaps Porzingis in si med drugim nakopal kar nekaj besa pristašev Mavericksov. Latvijec je v rednem delu sezone zbral po 20.1 točke in 8.9 skoka na tekmo, v končnici pa so te številke padle na 12.7 in 4.5. Na parketu sicer prebije celo nekaj več časa kot v rednem delu sezone.

Če ima Kawhi Leonard zelo solidno pomoč v Paulu Georgu in tudi Reggieju Jacksonu, pa mora Dončić večino bremena nositi kar sam. Še več, njegovi soigralci se brez njega v napadu enostavno ne znajdejo. Številke, ki govorijo o tem, so zelo zgovorne. Igra Dallasa je celo preveč odvisna od razpoloženosti slovenskega zvezdnika.

Luka je v seriji prebil kar 196 minut na parketu, le 44 jih je presedel na klopi. Z njim v peterki so Mavs na šestih tekmah zbrali 24 točk več od tekmeca, ko je počival, je ta številka kar -38. Ob njegovi prisotnosti odstotek celotnega meta znaša 48%, ko ga ni, mizernih 33%. Podobno je pri trojkah, kjer je razmerje v odstotkih 44:36.

Zaradi takšnih številk je Dončić na parketu precej časa, njegova učinkovitos pa pade ob vse 'težjih nogah in rokah' v zaključku tekme.

Na šestih tekmah je zako 66 točk dosegel v prvih četrtinah (povprečno 11), 61 v drugih, 48 v tretjih, le še 29 (povprečno manj kot 5) pa v zadnjih četrtinah. Ob vsem tem njegov odstotek zadetih metov med tekmami običajno precej pade. Potrebno je sicer dodati, da po pravilu sicer presedi začetek druge in četrte četrtine.

Dovolj spočiti Dončić je tako lahko ključ do uspeha, a med šesto in sedmo tekmo tokrat ni preteklo veliko časa. Idealno za Mavericks bi na odločilnem dvoboju bilo, če bi se nekoliko prebudil Porzingis, na zadnjih dveh tekmah je popustil tudi sicer zelo solidni Jalen Brunson, poniknil pa je tudi med sezono redni član prve peterke Josh Richardson. Za nekaj energije s klopi sicer v zadnjem času poskrbi Dwight Powell. Trener Dallasa Rick Carlisle bo moral danes sestaviti kar nekaj kamenčkov mozaiku, če bodo želeli košarkarji iz Teksasa napredovati v drugi krog končnice.

Komentarjev 1
  • Eddie 12:46 06.junij 2021.

    Luka ne more sam. Še 6. tekma, ki jo je odigral zelo slabo je pokazala to. Za njega bo bolje, da si poišče bolj resno franšizo. Cuban se naj pa slika s KP na njegovi pogodbi.

Sorodne novice