Šport > Košarka
14399 ogledov

Zato je sojenje na evropskem prvenstvu tako slabo

EuroBasket 2022 Saša Despot
Eden glavnih razlogov za slabo sojenje na Eurobasketu je spor med Fibo in Ulebom.

Mnogi ljubitelji košarke pa tudi tisti, ki košarke ne spremljajo tako zelo pogosto, so se na letošnjem Eurobasketu ob spremljanju tekem spraševali, zakaj je toliko pripomb nad sojenjem. Eden glavnih razlogov za to je dolgoletni spor med Fibo in Ulebom (vrhunec spora se je zgodil daljnega leta 2016, ko je prišlo do medsebojnih obtožb o protikonkurenčnem obnašanju) a status quo se vleče še danes). Fiba skrbi za organizacijo največjih reprezentančnih tekmovanj, ki pa se dogajajo le enkrat na leto oz. dve. Uleb, ki skrbi za najprestižnejše klubsko tekmovanje v Evropi, Evroligo, ima na drugi strani v eni sezoni precej več tekem, zato premore tudi precej bolj kakovostne sodnike. Če so včasih ti sodniki, ki veljajo za sodniško smetano na svetovni ravni, lahko sodili tudi na tekmah Fibe, pa od spora ne smejo več.

Zakaj je sploh prišlo do spora?

Gre za boj za prevlado v evropski košarki. Uleb je nastal na začetku tega tisočletja in ustanovil (svojo) Evroligo, danes najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje v košarki. S tem je Fibi vzel zajeten kupček denarja. Fiba je poskusila ustanoviti svoja klubska tekmovanja, a za zdaj ni bilo nobeno tako uspešno, kot so Ulebova. To pa pomeni, da Uleb "ukrade" glavne pokrovitelje in v svojo blagajno prinese veliko več denarja. Tega pa bi si želela tudi Fiba.

Evroligo je organizirala Fiba Europe od leta 1958 do poletja 2000, a blagovne znamke Euroleague (Evroliga, op. p.) ni nikoli zaščitila, čeprav je to ime uporabljala že od sredine 90 let dalje. Uleb (Združenje evropskih košarkarskih lig) je to izkoristilo, ustanovilo svojo Evroligo in vanjo zvabilo ugledne klube (Panathinaikos, Maccabi in CSKA so na začetku še ostali zvesti Fibi, ki je takrat ustanovila Suproligo). Novembra 2004 sta Uleb in Fiba dosegli dogovor o razdelitvi evropskih klubskih tekmovanj, toda oktobra 2015 je sledil nov Fibin poskus, da bi zavzela najmočnejše evropsko tekmovanje: ustanovila je košarkarsko Ligo prvakov. Tudi ta poskus se je izjalovil, najmočnejši evropski klubi so ostali zvesti Ulebu, zaradi česar je Fiba začela groziti 14 evropskim zvezam, da jih bo izključila iz Eurobasketa 2017, med njimi je bila tudi slovenska (KZS). Na koncu do suspenza ni prišlo.

Luka Dončić Razkritje Šport Pretepeni Dončić: "V tretji četrtini sem dobil injekcijo"

Eurobasket 2022: številne glasne kritike čez delo sodnikov

Na letošnjem Eurobasketu je bilo s številnih reprezentanc slišati veliko kritik na delo sodnikov, a konkretno nihče ni želel govoriti preveč, saj Fiba košarkarje in selektorje zaradi komentarjev čez sodnike nemudoma finančno kaznuje. O slabem delu sodnikov, njihovih nedopustnih napakah in kritikah smo sicer pisali že tukaj. Fiba je sicer priznala nekatere velike napake sodnikov in jih izločila s prvenstva, toda to je le slaba tolažba za reprezentance, ki so zaradi teh napak tekme izgubile. 

EuroBasket 2022 Razočaranje Šport Dončić: Pustil sem na cedilu soigralce in celo državo

Dovolj zgovoren je tudi podatek, da je od 44 sodnikov, ki so sodili prvi (skupinski) del prvenstva, v Berlin odpotovalo le 20 izbrancev. A glede na to, kar smo gledali v Berlinu, pa ne le na tekmi med Slovenijo in Poljsko, pač pa tudi na ostalih, bi težko rekli, da se je Fibina selekcija posrečila. Med Fibini izbranci je tudi Slovenec Boris Krejić, ki je s tem zagotovo doživel vrhunec svoje sodniške kariere, če vemo, da (trenutno) ni na spisku niti lige ABA, kaj šele Evrolige. 

EuroBasket 2022 Odzivi Šport "Mislil sem, da so Srbi največji debili, zdaj sem videl Slovence"

Na letošnjem prvenstvu igrajo oz. so igrali najboljši košarkarji na svetu (Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić, Luka Dončić, Rudy Gobert idr.), zato bi bilo prav, da bi jim sodili najboljši sodniki na svetu. Žal ni tako in še kako lahko razumemo vse nabrane frustracije zvezdnikov, ko jih nasprotniki mlatijo, ker jim je pač to dovoljeno. Slej kot prej jim to pride do živega, tako kot je včeraj Luki Dončiću. 

Brez polfinala Šport Poljska šokirala Slovenijo, Dončić po poti Giannisa in Jokića

Slabi sodniki še zdaleč niso edina posledica ločitvenega postopka Fibe in Uleb, pač pa je ena še bolj očitnih težav ta, da se reprezentančne tekme kvalifikacij za velika prvenstva pokrivajo s tekmami Evrolige. Povedano drugače: najboljši evropski košarkarji ne morejo igrati tekem svoje reprezentance, kar v praksi pomeni, da se lahko zgodi to, da velikih reprezentanc na določenih prvenstvih ni. To je okusila tudi Slovenija, ki je leta 2017 postala evropski prvak, leta 2019 pa zaradi neumnega in nepravičnega sistema kvalifikacij ni zaigrala na svetovnem prvenstvu.

EuroBasket 2022 Polom Šport Blažič: "Zdaj se lahko vsi skregamo in si povemo svoje, lahko pa ..." EuroBasket 2022 EuroBasket 2022 Šport Navijači v težavah. Kaj storiti?
Komentarjev 3
  • SamoResnica 12:57 15.september 2022.

    Zaprejo jih naj v neko sejno sobo in se jih ne izpusti ven dokler ne najdejo ustreznega dogovora.

  • radovednica 10:42 15.september 2022.

    Kaj sojenje? Sojenje je slabo ampak za vse. Za uspeh je potrebno najprej hoteti in ne poskušati, drugo moraš biti dober. To je vsa razlaga. In naši pezdetje, vključno s tem Sekulićem, prvorazrednim košarkarskim idiotom. Ta balkanec pač ni inteligentni balkanec Kokoškov.