Šport > Košarka
21173 ogledov

Blažič: "Zdaj se lahko vsi skregamo in si povemo svoje, lahko pa ..."

EuroBasket 2022 Saša Despot
"Gotovo je težje igrati, ko vsi pričakujejo kolajno."

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva doživela nepričakovan poraz proti Poljski. Ta je bila boljša z 90:87 in se je uvrstila v polfinale. Četa Aleksandra Sekulića si je na dvoboju globoka luknjo izkopala že v prvem polčasu, tekmec je na glavni odmor odšel s prednostjo 58:39. Sledil je silovit povratek, tudi prevzem vodstva, vendar se je nato znova vse zalomilo.

"Pristop Poljakov je bil na začetku neverjeten. Vse, kar so vrgli na koš, so zadeli. Mi znova nismo bili pravi, tako kot proti Belgiji, ob polčasu se je tako naredila že visoka razlika. V garderobi smo se pogovorili, povedali smo si svoje, verjeli smo v to, da se lahko vrnemo. Uspel nam je neverjeten delni izid, kasneje smo tudi povedli. Poljaki so bili izgubljeni, niso bili več tako samozavestni, niso več zadevali. A potem so se ponovno razigrali, dobili potrebno samozavest nazaj in na koncu zasluženo zmagali. Težko analiziram tekmo, zakaj se je to zgodilo. Treba je ohladiti glave, strokovni štab bo verjetno naredil svoje in resnično upam, da se vidimo spet naslednje leto na svetovnem prvenstvu," je po tekmi dejal Jaka Blažič, ki se je v tretji četrtini izkazal z obrambo nad A.J. Salughterjem in bil tako najzaslužnejši za povratek Slovenije. Na žalost, je imel tokrat premalo razpoloženih soigralcev.

Luka Dončić Razkritje Šport Pretepeni Dončić: "V tretji četrtini sem dobil injekcijo" Brez polfinala Šport Poljska šokirala Slovenijo, Dončić po poti Giannisa in Jokića

Kaj je zmanjkalo v taktični pripravi na tekmo? "Poznali smo njihove sisteme, točno smo vedeli, kje preti največja nevarnost. Mogoče smo v obrambi prevečkrat naredili napake na strani pomaganja, kjer ni bilo zadnjega igralca, čeprav je bil tak načrt. Dosegli so nekaj lahkih košev, mislim, da so imeli v prvem polčasu zelo dober odstotek meta."

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenija je na tokratnem prvenstvu premagala Nemčijo, Francijo, obe sta se uvrstili v polfinale, in Litvo. Gre za na papirju velike reprezentance, precej manj uspešna pa je bila v bojih z manj uglednimi tekmeci. Premagala jih je na primer Bosna in Hercegovina, tri četrtine se je z njo uspešno kosala Belgija, za konec pa je Slovenija doživela šele svoj drugi poraz proti Poljski.

"Vem samo, da je Poljska odigrala vrhunsko tekmo, sploh v prvem polčasu. Danes vsak igra košarko, na takih tekmah na izpadanje je marsikateri faktor zelo pomemben. Zakaj, kako? Še bo čas za analize."

Je bilo na celem prvenstvu preveč nihanj, tako v obrambi kot v napadu? "Res je, nihali smo zelo iz tekme v tekmo, imeli nekaj dobrih, pa nekaj slabih tekem. Tista proti Belgiji je bila opozorilni znak, a še enkrat več to na začetku tekme spet ni pomagalo. Težko povem, zakaj. Lahko pa rečem, da cela ekipa, od igralcev, do štaba in ostalih, smo se res potrudili in dali vse od sebe za Slovenijo. Težko bo pozabiti tak poraz. Res smo si želeli, da ponovimo uspeh izpred petih let, bili smo lačni tega. Zdaj se lahko vsi skregamo in si povemo svoje, kar je po eni strani dobro, lahko pa še bolj stopimo skupaj in najprej oddelamo kvalifikacije. Upam, da boste na SP naslednje leto gledali boljšo Slovenijo," je dejal Blažič, ki ga je v trenutkih, ko je Slovenija prevzela vodstvo zagrabil krč in je moral za nekaj časa sesti na klop. 

Pred odhodom na EuroBasket je bila Slovenija uvrščena med največje favorite tekmovanje, takšno prepričanje je prevladovalo tudi med slovenskimi ljubitelji košarke. Morda je izbrano vrsto zdelal tudi pritisk. "Gotovo je težje igrati, ko vsi pričakujejo kolajno. V podzavesti verjameš v to, po drugi strani pa ti naloži pritisk. Mislim, da smo vsi fantje dovolj izkušeni, da to ne bi smelo preveč vplivati na našo igro in predstave. Težko analiziram vse skupaj, še vedno pa verjamem v to moštvo," je zaključil Blažič.

Komentarjev 15
  • silvo5 10:43 15.september 2022.

    In Golob izjavi borili se bomo kot naši košarkaši so naš vzor ,ekipno so tam tam se pravi beda na obzorju .

  • radovednica 10:35 15.september 2022.

    HA, HA, kaj je bila moja napoved nekaj dni nazaj, ko se spet kovali te brezveznike (odojek Dončić, Dragići, Blažić, ipd. ) med velezvezdnike, nekatere celo nezemljane. Ja, nezemljani, vendar opice in debili. Točno to se je zgodilo, kar se ...prikaži več je moralo zgoditi. Poleg vsega, amerikanarje se vključi kot dodano vrednost in ne tegale našega brezveznika, ki še prostega meta ne zna metati. Ja, ni se ponovila sreča izpred petih let. Tudi takrat bi kompletna Srbija zmagala za 20+pik...

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 10:16 15.september 2022.

    Zelo dobri so naši,čist OK