Šport > Košarka
4829 ogledov

V Dallasu si grizejo nohte, na trnih tudi Dončić

luka dončić Instagram
V Dallasu z nestrpnostjo pričakujejo razglasitev dobitnikov nagrad za preteklo sezono.

V noči na torek bo liga NBA razglasila prejemnike nagrad za sezono 2019. Priznanje se nasmiha tudi slovenskemu čudežnemu dečku Luki Dončiću, ki velja za nespornega favorita v kategoriji "novinec leta".

Med finalisti sta poleg Dončića še njegov največji konkurent Trae Young (Atlanta Hawks) in prvi izbor lanskega nabora Deandre Ayton (Phoenix Suns).

Po napovedih strokovnjakov se bosta za priznanje udarila Dončić in Young. Slovenski košarkar je z dobro igro navduševal od samega začetka, medtem ko je mladi zvezdnik Atlante nase opozoril šele v drugem delu sezone.

Poznavalci so si enotni, da sta oba v pretekli sezoni zasenčila Aytona.

Dončić je  prvo sezono v ligi NBA končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj, kar ga postavlja ob bok nekaterim najboljšim . Young je zbral 19,1 točke, 3,7 skoke in 8,1 podaje, Ayton pa 16,3 točke, 10,3 skoke in 1,8 podaje.

Dončić velja za velikega favorita, vse drugo kot njegova zmaga pa bi bilo veliko presenečenje. Kljub temu v Dallasu niso sproščeni, v napetem pričakovanju pa je tudi slovenski košarkar. "Na nek način sem nervozen," je v pogovoru za Dallas Morning News priznal lastnik moštva Marc Cuban in dodal: "Tudi Luka je malce nervozen."

Dončić lahko postane drugi košarkar Dallasa s priznanjem za najboljšega novinca leta. Prvemu je to uspelo članu košarkarske hiše slavnih Jasonu Kiddu leta 1995.

Mark Cuban | Avtor: Profimedia Luka Dončić in Mark Cuban. Profimedia

Čeprav se večina strokovnjakov in igralcev nagiba k Dončiću, ki je osvojil vse mesečne nagrade za najboljšega novinca na Zahodu, pa tudi Young ni brez podpore.

Poznavalce je prepričal predvsem v drugem delu sezone, v njegov prid pa naj bi govoril tudi argument, da Dončić ni "pravi novinec", saj se je kalil v najmočnejši evropski košarkarski ligi, medtem ko je Young igral v manj kakovostni študentski ligi NCAA.

Prireditev v Santa Monica v Kaliforniji se bo začela ob 3. uri po slovenskem času

Nagrado liga podeljuje od sezone 1952/53, do zdaj pa so jo dobili le trije Neameričani. Prvi je bil Španec Pau Gasol v sezoni 2001/02 kot prvi Evropejec, v zadnjih štirih letih pa sta to postala še Kanadčan Andrew Wiggins in lani Avstralec Ben Simmons. .

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice