Šport > Košarka
6596 ogledov

Morris izključen po prekršku nad Dončićem, čarobni Luka ni bil dovolj za Dallas

Luka Dončić Kawhi Leonard Mavs Clippers
1/8
Epa
V Orlandu je bila v poznih večernih urah po srednjeevropskem času na sporedu šesta tekma serije med Mavericks in Clippers.

Los Angeles Clippers so dobili šesto tekmo v seriji prvega kroga Zahoda (97:111) in z izidom 4:2 v zmagah izločili Dallas Mavericks.

Luka Dončić je na svoji zadnji tekmi sezone v 42 minutah dosegel 38 točk (15/28 iz igre, 4/9 za tri), devet skokov in devet asistenc. Izgubil je pet žog in ukradel eno.

Na drugi strani je Slovencu odgovarjal Kawhi Leonard, MVP lanskega finala je zbral 33 točk, 14 skokov, sedem asistenc in pet ukradenih žog.

Z izjemo Dončića so bili Mavs skromni v napadu, pri metu niso bili razpoloženi. Clippers, po rednem delu drugouvrščena ekipa Zahoda, bodo v konferenčnem polfinalu igrali proti zmagovalcu serije med Utah Jazz in Denver Nuggets.

Kemba Walker Celtics Raptors NBA/Video Šport Obramba Keltov polomila zobe Raptorjev

Mavericks Clippers himna | Avtor: Epa Epa

Celotno dogajanje v ligi NBA je za nekaj dni prekinil bojkot, namenjen širjenju ozaveščenosti o rasni nestrpnosti v ZDA in streljanju temnopoltih Američanov s strani policije. Kljub premoru pa se v postavi Dallas Mavericks ni znašel latvijski zvezdnik Kristaps Porzingis, čigar poškodba kolena je prehuda za udejstvovanje na parketu.

Poleg Dončića je Carlisle v prvo peterko izbral še Tima Hardawaya Jr., Maxija Kleberja, Treya Burka in Doriana Finney-Smitha. Za Clippers so začeli Leonard, Paul George, Marcus Morris, Ivica Zubac in, ob ponovni odsotnosti Patricka Beverleya, Landry Shamet.

Luka Dončić Tekma sezone Šport Carlisle: "Dončićev gleženj? Stvar je takšna ..."

Srečanje so bolje začeli Clippers in povedli s 7:0. Nalet je prekinil Dončić s prodorom in uspešnim polaganjem. V prvih štirih minutah so pri Dallasu izgubili kar štiri žoge, a kljub temu ostali blizu tekmcem. Po desetih minutah igre so Teksačani po uspešnem protinapadu Finney-Smitha izenačili na 23:23.

Tik pred koncem četrtine so spet zavrele strasti. Po nekaj tihih provokacijah z obeh strani je Morris, ki je na peti tekmi stopil na Dončićev poškodovani gleženj, ob prodoru Slovenca pod koš z zelo poznim poskusom blokade grobo ustavil mladega zvezdnika. Morris je bil tokrat za svoje "drvarjenje" izključen, sodniki so mu pripisali "flagrant 2".

Dončić je nato s prostimi meti Dallas popeljal v prvo vodstvo na tekmi, nato pa zadel še trojko. Mavs so uvodni del igre dobili s 34:29. Slovenec je zbral devet točk ter po štiri skoke in podaje v devetih minutah na parketu.

Po nekaj napadih na vsaki strani v drugi četrtini so Clippers poravnali izid na 41:41, Carlisle pa je zahteval minuto odmora. Los Angeles je nadaljeval v dobrem ritmu in prišel do minimalne prednost ter jo zadržal do polčasa, ki ga je dobil s 57:51.

Dončić je na glavni odmor odšel s 15 točkami (54-odstoten met iz igre), petimi skoki in šestimi podajami, skupno je odigral 19 minut in pol. Imel je eno ukradeno in tri izgubljene žoge, zgrešil pa je tri proste mete od petih.

Tretjo četrtino so Clippers začeli odlično in pobegnili na dvomestno razliko. Ob neučinkovitosti Dallasa so Dončiću po eni od akcij, ko so mu sodniki dosodili prekršek v napadu, popustili živci in dobil je tehnično napako. Kmalu zatem je LA, po trojki Shameta, povedel za velikih 20 točk pri rezultatu 74:54.

Dončić je bil edini, ki je imel rešitev za obrambo moštva iz "mesta angelov", a sčasoma 21-letni organizator igre, ob skromnem metu soigralcev, ni mogel držati koraka s tekmeci. Toda Ljubljančan se ni dal in s šestimi zaporednimi točkami je Dallas vrnil na zaostanek z 12 točkami pri izidu 71:83.

Luka je v tretji četrtini prispeval kar 16 od skupno 23 točk Teksačanov. Pred zadnjim delom igre je imel na računu že 31 točk ter po sedem skokov in podaj.

Četrta četrtina se je začela odlično za Dallas. Po košu Finney-Smitha je razlika padla pod deset, po novi Dončićevi trojki pa na zgolj šest točk za 82:88. A veselje ni trajalo dolgo, saj je po nekaj koših Leonarda razlika spet narasla za vodstvo Clippers s 102:89.

Vse do konca LA ni več dopustil vrnitve in Dončić je, tako kot Leonard, zadnji dve minuti presedel na klopi. Ustavil se je pri 38 točkah, devetih točkah in devetih asistencah.

Goran Dragić NBA Šport Dragić dočakal nasprotnika v polfinalu

NBA, 1. krog Zahoda:

Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 97:111 (34:29, 17:28, 23:28, 23:26)  /2:4/
Dončić 38 (9 sk, 9 as), Finney-Smith 16, Hardaway 10; Leonard 33 (14 sk, 7 as), George (9 sk, 7 as), Zubac (11 sk) po 15.

/X:Y/ - izid v zmagah; igrali so na štiri zmage

Komentarjev 1
  • dusan72 00:18 31.avgust 2020.

    @Nelfiolla & Administrators @ Moderators FUCK OFF !!!

Sorodne novice