Šport
440 ogledov

Mezgec udeležen v ciljnem sprintu, dobil je rdečo majico

Diego Ulissi Mario Stiehl
V peti etapi zmagal Giacomo Nizzolo. Zeleno majico je obdržal Diego Ulissi.

V zadnji etapi 26. dirke po Sloveniji je pričakovano odločal sprint. V sprintu prve skupine je bil najmočnejši Giacomo Nizzolo (Dimension Data), takoj za njim je ciljno črto prečkal Luka Mezgec (Mitchelton Scott), ki si je tako prikolesaril rdečo majico. Italijanski zmagovalec etape se je zgodaj odločil za sprint, Mezgec se mu je približal, a ni uspel priti mimo. Tretje mesto je osvojil Novozelandec Shane Archbold.

V času zmagovalca je v cilj prišel tudi Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates), ki je tako obdržal zeleno majico in še drugič v karieri postal zmagovalec slovenske pentlje. Devetindvajsetletni Toskanec je bil prvič najboljši leta 2011. Tuji kolesarji so po njegovi zaslugi prišli do 14. končne zmage, Italijani do četrte.

Najboljši Slovenec na dirki je bil njegov moštveni kolega Tadej Pogačar, ki je tako kot lani zasedel četrto mesto in še tretjič zapored osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja na dirki. Drugo mesto v skupnem seštevku je osvojil Italijan Giovanni Visconti, tretje Rus Aleksander Vlasov. 

Diego Ulissi | Avtor: Mario Stiehl Mario Stiehl

"Resnično sem vesel te zmage. Z Gira sem prišel v vrhunski formi in teden dni pred to dirko zmagal tudi na veliki nagradi Lugana. V Sloveniji sem nameraval samo trenirati, dobiti kakšno etapo in se pripraviti na državno prvenstvo. Kar naenkrat pa se mi je odprla priložnost, da bi dobil dirko in to priložnost sem izkoristil. Zadnja etapa je bila zelo težka, z dežjem v začetku in kasnejšim napadom Gazproma, takrat mi je bilo zelo težko. Na zadnjem spustu smo po mojem mnenju preveč tvegali, a se je vse dobro izšlo," je v cilju razlagal nasmejani Ulissi.

"Gazprom je narekoval tempo, da bi ujeli ubežnike za sprint, sam sem poizkušal dobiti bonfikacijske sekunde. Nismo jih pravi čas ujeli. Zadnji klanec je Gazprom poizkušal razredčiti skupino. Ni jim uspelo narediti, kar so si zaželeli. Spet je bila težka dirka, kot vsak dan," je povedal Pogačar.

"Občutki v rdeči majici so super. Borili smo se pet dni. Dve leti nazaj sem jo v Novem mestu izgubil, letos pa dobil," so bile prve besede Mezgeca, o današnjem dnevu pa dejal: "Nismo imeli taktike. Šli smo na zmago. Vedeli smo, da zna biti zadnji klanec zanimiv in res je bil. Gazprom je navil močan tempo. Ostalo nas je 20, 25. Počutil sem se super. Poznalo se je, da sem včeraj na Predmejo malo počival."

Luka Mezgec | Avtor: Mario Stiehl Mario Stiehl

Zelena majica najboljšega v skupnem seštevku je bila oddana po sobotni najtežji etapi dirke s ciljem v Ajdovščini. Ulissi jo je moral le pripeljati do cilja. Prav tako belo Pogačar in modro Vlasov. Odprt je bil le še boj za rdečo, po štirih dneh jo je nosil Ulissi, danes mu jo je izmaknil Mezgec. Najboljša ekipa dirke, ki je letos prvič nosila oznako ekstra kategorije - višje so rangirane le dirke svetovne serije - je postala UAE Emirates z Ulissijem, Pogačarjem in Janom Polancem.

Vseh pet etap je imelo drugačne zmagovalca. V Rogaški Slatini je bil najhitrejši Nemec Pascal Ackermann, v Celju Mezgec, v Idriji Ulissi, v Ajdovščini Visconti in v Novem mestu tretji Italijan Nizzolo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice