Šport > Moto športi
204 ogledov

Med grešniki tudi prvi zvezdnik F1

formula 1 Epa
Poslovanja prek davčnih oaz se poslužujejo tudi nekateri svetovno znani športniki.

V Rajskih dokumentih, do katerih se je dokopal Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in kažejo na utečen sistem izogibanja plačevanja davkov s poslovanjem prek davčnih oaz, so novinarski preiskovalci naleteli tudi na Lewisa Hamiltona, štirikratnega svetovnega prvaka v formuli 1 in enega najpremožnejših športnikov.

Britanska kraljica Elizabeta II. je svojemu osebju ukazala nakup Applovega iPada Razkritje podatkov Slovenija V rajskih dokumentih tudi Slovenci, britanska kraljica in Bono

Britanski voznik v formuli 1 Hamilton, ki si je konec oktobra na dirki svetovnega prvenstva za veliko nagrado Mehike predčasno zagotovil naslov svetovnega prvaka, se je znašel pod drobnogledom britanskih davčnih oblasti. Razlog za zanimanje britanske davkarije za svetovnega prvaka v formuli 1 je domnevno izogibanje plačilu davkom oziroma manipuliranje z neupravičenim uveljavljanjem povračila davka na dodano vrednost.

Hamilton, ki sodi med najbolj plačane športnike na svetu, je kupil zasebno letalo znamke Bombardier Challenger 605, vredno 16,5 milijona funtov. Z nakupom ne bi bilo nič narobe, če transakcija ne bi bila izpeljana prek otoka v Irskem morju Man, ki velja za zelo priljubljena davčno skrivalnico in zatočišče za britanske milijonarje, ter če ne bi Hamiltonu neupravičeno poplačali vrnjen DDV.

Lewis Hamilton VN Mehike | Avtor: epa epa

Otok Man sodi neposredno pod britansko krono, vendar ni del Združenega kraljestva, prav tako ni del Evropske unije. Hamilton je sledil nasvetom svojih davčnih svetovalcev ter je, v skladu s poročili BBC in Guardiana, z nakupom oziroma uvozom luksuznega letala na otok Man leta 2013 od plačane kupnine za letalo pobral 3,3 milijona funtov oziroma 3,7 milijona evrov povračila za DDV.

V skladu z evropskim pravnim redom je družba oziroma zasebni kupec ob nakupu letala, oziroma njegovemu uvozu, dolžan plačati 20 odstotni DDV, povrnitev plačanega davka pa se lahko uveljavlja le v primeru, če se letalo uporablja za poslovne namene. In v zvezi s tem se začnejo težave za Hamiltona.

Britanski tisk namreč opozarja, da Hamilton letalo, na katerega je zelo ponosen, očitno uporablja za zasebne namene. Na takšno zasebno uporabo letala kažejo tudi številke fotografije, ki jih je Hamilton objavil na socialnih omrežjih ob odhodih na počitnice ali zasebnih izletih.

Hamiltonovi pravni zastopniki so zavrnili očitke, da naj bi se njihova stranka izogibala plačilu davkov, češ da ni šlo za ilegalno transakcijo in da je Hamilton zanesljivo plačal nekaj DDV v okviru davčnega načrta.

lewis hamilton Črne napovedi Šport "Problem formule 1 je nerešljiv" ferrari maurizio arrivabene Svarilo Šport "Ferrarijevo grožnjo vzemite resno" brawn schumacher Brawn Šport "Hamilton lahko ujame Schumacherja"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice