Šport > Moto športi
2211 ogledov

Nov rekord! Toliko je trajala najhitrejša menjava gum v zgodovini F1

Red Bull Profimedia
Ekipa Red Bulla je pri menjavi pnevmatik na bolidu Pierra Gaslyja postavila nov svetovni rekord.

Po dolgem času smo bili to nedeljo v Britaniji priča razburljivi dirki Formule 1. Dirko so zaznamovali številni boji Maxa Verstappena z obema voznikoma Ferrarija, medtem ko so največjo slavo poželi mehaniki ekipe Red Bull, ki so s svojimi neverjetno hitrimi menjavami pnevmatik krojili usodo dirke.

Sebastian Vettel in Max Verstappen F1 Šport Domača zmaga v Silverstonu, Vettel grdo nasadil Verstappena

V 14. krogu sta namreč po dramatičnem boju na stezi Verstappen in Charles LeClerc istočasno zavila v bokse. Voznik Ferrarija se je nahajal pred mladim Nizozemcem, njegovi mehaniki pa so opravili zelo dober posel in vse skupaj opravili v 2,9 sekunde.

Medtem pa je mehanikom Red Bulla uspelo nekaj izjemnega, saj so bili toliko hitrejši od svojih kolegov iz sosednjega boksa, da je Verstappen iz boksov zavil pred Monačanom. Pnevmatike so zamenjali v zgolj 1,96 sekunde.

LeClerc je bil tako zelo presenečen, ko je naenkrat ob svojem boku zagledal mladega Nizozemca, ki se je že med vožnjo po boksih uspel izboriti za boljšo pozicijo ter ob vrnitvi na stezo svoje prehitevanje tudi dokončno potrdil.

Celoten epski dvoboj dveh mladih voznikov si lahko pogledate v spodnjem posnetku, medtem ko se dogajanje v boksih začne ob 1:18.

Mehaniki ekipe Red Bull so bili tako najbolj zaslužni, da je mladi Nizozemec končno prehitel LeClerca, toda še celo bolj so se izkazali pri postanku njihovega drugega voznika, Pierra Gaslyja, kateremu so pnevmatike zamenjali v vsega 1,91 sekunde, s čimer so za stotinko izboljšali svetovni rekord, ki so si ga delili z mehaniki ekipe Williams.

Komentarjev 1
  • Snežinko 07:00 18.julij 2019.

    Leclercu bi po vseh pravilih pripadala kazen - vozil je namreč vštric in po črti, namesto da bi Verstappna po pravilih spustil, saj je že vozil po "cesti". Ampak eni pač "padejo skozi"....

Sorodne novice