Šport > Moto športi
11702 ogledov

Slovenci v ZDA do zgodovinskega podviga, padel je svetovni rekord!

Dunking Devils in Travis Pastrana
1/7
Dunking Devils Squad
Dunking Devils in Travis Pastrana so v ZDA postavili nov svetovni rekord!

V ZDA je pred kratkim prišlo do zgodovinskega podviga, ko sta slovenska akrobatska ekipa Dunking Devils Squad in motošportna legenda Travis Pastrana postavila nov svetovni rekord v drznem podvigu, imenovanem "Over under Tramp FMX". Jan Žnidaršič iz Dunking Devils je namreč skočil kar rekordnih 14,5 m visoko z največjega trampolina na svetu, medtem ko je Travis Pastrana tik pod njim izvedel salto nazaj na svojem motorju. Ta podvig je tudi pokazatelj slovenske iznajdljivosti, saj je bil ta edinstven trik izveden na trampolinu, ki sta ga zasnovala ekipa Dunking Devils in podjetje Akrobat.

In kako je sploh prišlo do tega podviga? Ob prihodu v Pastranaland (dinamično igrišče, ki ga je v Marylandu zgradil Travis Pastrana), se je slovenska ekipa Dunking Devils srečala z navdušenim Travisom, ki je rekel: "Presenečenje! Jutri bomo podirali rekord, odločil sem se, da bom skočil pod vami!" so vse skupaj opisali Dunking Devils, ki so sprejeli izziv. Časa za prave priprave in trening je bilo zelo malo, toda naše fante je gnala ogromna želja po uspehu, zanašali pa so se tudi na dolgoletne izkušnje s podobnimi triki. In uspelo jim je! Postavili so nov svetovni rekord!

Dunking Devils in Travis Pastrana | Avtor: Dunking Devils Squad Dunking Devils Squad

Svet je bil tako priča rojstvu novega trika imenovanega "Over under Tramp FMX", pri katerem se je Jan Žnidaršič iz ekipe Dunking Devils Squad iz največjega trampolina na svetu odbil do rekordnih 14.5 m nad tlemi. Medtem ko je bil Jan v zraku, pa je Travis Pastrana pod njim izvedel drzno salto nazaj na svojem motorju.

"Z Janom sva morala biti res popolnoma usklajena! Prostora za napake ni bilo," je priznal Pastrana, ki je ekipi Dunking Devils uresničil sanje, saj so tako lahko sodelovali s svojim življenjskim vzornikom. "Travis je bil od nekdaj eden naših vzornikov. Spremljali smo ga, ko je sam postavljal mejnike s svojimi norimi triki. Med drugim je Travis leta 2006 kot prvi naredil dvojno salto nazaj na motorju. Postavitev največjega trampolina na svetu v Pastranalandu v ameriški zvezni državi Maryland in podiranje svetovnega rekorda skupaj s Travisom je nekaj, iz česar so ustvarjene sanje," so ob tem izrazili navdušenje člani Dunking Devils.

Dunking Devils in Travis Pastrana | Avtor: Dunking Devils Squad Dunking Devils Squad

Pastrana je sicer prava legenda motošporta in kaskaderstva, priznan zaradi svojih prvenstvenih podvigov in zlatih medalj na X Games v različnih disciplinah, kot so superkros, motokros, FMX in reli dirke. Pastrana, ki je prvi izvedel salto nazaj in dvojno salto nazaj na motorju, je sodeloval tudi na dogodkih, kot so NASCAR, obenem pa je ustanovil svetovno znano predstavo Nitro Circus. Je pionir svojega področja in nenehno premika meje težnosti.

"Travisa občudujem že od otroštva, zdaj pa sva skupaj spisala zgodovino. Vse se je zgodilo tako spontano. En trenutek smo postavljali trampolin, v naslednjem pa smo že rušili svetovni rekord. Adrenalin in koncentracija sta bila na vrhuncu, bilo je izjemno intenzivno. A zaupala sva si, vsako sekundo. Neizmerno sem navdušen. Tega trenutka in celotne izkušnje z mojim timom ne bom nikoli pozabil. Uspelo nam je in bilo je epsko," pa je celotno dogajanje opisal nov svetovni rekorder Jan Žnidaršič.

Dunking Devils in Travis Pastrana | Avtor: Dunking Devils Squad Dunking Devils Squad

Ta dosežek pa je hkrati tudi pokazatelj slovenske inovativnosti in odličnosti. Največji trampolin na svetu je namreč slovenski izum ekipe Dunking Devils Squad in podjetja Akrobat. Vsako poletje lahko nore skoke s tega trampolina občudujemo tudi v okviru dogodka Odbito na Ljubljanici, od zdaj naprej pa tak trampolin krasi tudi Pastranaland, kjer trenirajo največje svetovne zvezde ekstremnih športov.

Ekipo Dunking Devils Squad pa je doletela tudi posebna čast! Travis jim je podaril 24. oranžno kapo, ki simbolizira izjemne dosežke in drznost. Ta ekskluzivna trofeja, podeljena tistim, ki dosežejo nekaj kot prvi na svetu ali postavijo nov rekord, je dodatno poudarila edinstvenost podviga in zapisala mesto Dunking Devils Squad v zgodovino adrenalinskih športov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 18:10 19.oktober 2023.

    A tega niso bili v sloveniji narediti. ? Očitno jim gre bolj za denar kot pa za rekord..

Sorodne novice