Šport > Moto športi
460 ogledov

Špansko slavje v Aragoniji, gneča na vrhu SP

Alex Rins Alex Marquez Epa
Dirkači v razredu motoGP so se merili na VN Aragonije.

Španec Álex Rins (Suzuki) je zmagovalec motociklistične dirke svetovnega prvenstva v Alcañizu v elitnem razredu motoGP. V boju za zmago je na dirki za veliko nagrado Aragonije premagal rojaka Álexa Márqueza (Honda), za povsem španske stopničke pa je bil tretji še drugi Suzukijev dirkač Joan Mir, ki je prevzel vodstvo v SP. Francoz Fabio Quartararo (Yamaha SRT) je bil tokrat šele 18. in je izgubil vodstvo v SP.

Za Rinsa je to prva zmaga v sezoni 2020, postal pa je že osmi različni zmagovalec na desetih letošnjih dirkah. Mlajši brat zaradi poškodbe odsotnega svetovnega prvaka Marca Márqueza pa je na drugi zaporedni dirki privozil do drugega mesta.

Na dirki ni nastopil italijanski veteran Valentino Rossi; dirkač Yamahe je pred dnevi sporočil, da je bil pozitiven na testu za novi koronavirus in na dirko ni odpotoval.

V elitnem razredu so dirkači uprizorili še eno napeto dirko in odločitev o naslovu prvaka ni po njej nič bližja, kvečjemu še bolj zgoščena. Marc Márquez manjka, v njegovi odsotnosti pa se je vrh zelo razširil in je skorajda nemogoče napovedati zmagovalca. Velika pa so tudi nihanja, Quartararo, ki je letos edini dobil več kot eno dirko, je tokrat ostal brez točk, zmagovalec prejšnje dirke v Le Mansu Danilo Petrucci pa je bil danes le 15.

V boju za vrh je od začetka dobro kazalo Mavericku Viñalesu. Tokrat edinemu tovarniškemu dirkaču Yamahe je z drugega mesta začel dobro in se prebil v vodstvo, Quartararo pa je po solidnem začetku kmalu začel drseti navzdol in po težavah z gumami nazadnje izpadel celo iz petnajsterice. A z njegovimi težavami se na vrhu niso ukvarjali. Ko je moral Viñales prepustiti vodstvo hitrima Suzukijema in mlajšemu Márquezu, je bilo hitro jasno, da ga danes ne bo v boju za zmago. To je pomenilo, da bo slavil eden od dirkačev, ki letos še niso stopili na vrh zmagovalnega odra.

Tim Gajser MXGP Šport Gajser po zmagi z veliko prednostjo pred zasledovalci

Kmalu je tudi Rins moral priznati premoč Márquezu in se je v zadnjih krogih zadovoljil s tretjim mestom, ki mu je ob slabem položaju Quarataroja omogočilo skok na vrh seštevka. V ospredju pa so vsi čakali na napad Márqueza. Poskusil je dvakrat, toda ni imel pravih možnosti, enkrat je naredil manjšo napako in ostal za Rinsom, v zadnjem krogu pa nato ni bil dovolj blizu.

Končalo se je z zmago Rinsa, a le z dvema desetinkama prednosti. Márquez je zanesljivo pripeljal na drugo mesto, Mir je obdržal tretje, na četrtem je ostal Viñales, peti je bil Japonec Takaaki Nakagami (Honda LCR), šesti Quartararojev sotekmovalec Italijan Franco Morbidelli, sedmi pa tokrat najboljši Ducatijev dirkač Italijan Andrea Dovizioso.

VN Aragonije motoGP | Avtor: Epa Epa

Naslednja dirka bo že naslednji teden, ko bo Alcañiz gostil še preizkušnjo za VN Teruela.

"Neverjetno, neverjetno. Na startu sem bil miren. Po nekaj krogih sem videl, da lahko pridem blizu, dobro sem začel, ko pa sem ujel Viñalesa, sem si rekel, lahko greš naprej. In sem šel. Super, tole prvo mesto je nagrada za vse moje navijače, za mojo družino in za vse v ekipi, ki tako dobro delajo," se je prve zmage v sezoni veselil Rins.

"Super, ni slabo priti na stopničke po 11. startnem mestu. Od začetka sem dal vse od sebe, imel sem nekaj težav z gumami, a pomembno je, da sem spet na stopničkah. Upam, da mi bo to zdaj uspelo tudi v prihodnje, mogoče že naslednji teden," je bil nove uvrstitve tik pod vrh vesel mlajši Márquez.

Vesel pa je bil najbrž tudi odziva svojega brata: ta je, najbrž tudi malo nagajivo, ker so Álexa vselej označevali le kot brata Marca Márqueza, takoj po koncu na Twitterju sporočil: "Pozdravljeni, jaz sem brat Álexa Márqueza."

V SP je Mir na prvem mestu (121), ničla Quartararoja ga je potisnila na drugo (115), Viñales je tretji s 109, Dovizioso pa četverico, ki ima očitno največ možnosti v boju za naslov, končuje s 106 točkami.

"Čudovito se počutim. A ostajam na trdnih tleh, grem dirko za dirko, skušam biti čim boljši na vsaki. Vesel sem za danes, imel sem nekaj težav z motorjem, tako da nisem bil v boju za zmago, sem pa vesel, da sem spet na stopničkah," je dejal novi vodilni Mir, ki pa to sezono še nima zmage.

motoGP, izidi:

1. Alex Rins (Špa/Suzuki)         41:54,391
2. Alex Marquez (Špa/Honda)         + 0,263
3. Joan Mir (Špa/Suzuki)              2,644
4. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)      2,880
5. Takaaki Nakagami (Jap/Honda LCR)   4,570
6. Franco Morbidelli (Ita/Yamaha SRT) 4,756
...

SP skupno (10):
1. Joan Mir (Špa)                     121
2. Fabio Quartarato (Fra)             115
3. Maverick Vinales (Špa)             109
4. Andrea Dovizioso (Ita)             106
5. Takaaki Nakagami (Jap)              92
6. Franco Morbidelli (Ita)             87
...



moto2:
1. Sam Lowes (VBr/Kalex)         39:33,202
2. Enea Bastianini (Ita/Kalex)     + 4,195
3. Jorge Martin (Špa/Kalex)          4,340
...

SP skupno (11):
1. Enea Bastianini (Ita)              155
2. Sam Lowes (VBr)                    153
3. Luca Marini (Ita)                  150
...



moto3:
1. Jaume Masia (Špa/Honda)       37:45,009
2. Darryn Binder (JAR/KTM)         + 0,091
3. Raul Fernandez (Špa/KTM)          0,196
...

SP skupno (11):
1. Albert Arenas (Špa/KTM)            144
2. Ai Ogura (Jap/Honda)               131
3. Celestino Vietti (Ita/KTM)         126
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice