Šport > Moto športi
552 ogledov

Sezona dala še sedmega zmagovalca

Danilo Petrucci Epa
Dirkači v razredu motoGP so v Le Mansu tekmovali na VN Francije.

Italija Danilo Petrucci (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu za VN Francije v Le Mansu v elitnem razredu motoGP. Drugi je bil Španec Álex Márquez (Honda), tretji pa Španec Pol Espargaró (KTM).

Petrucci je že sedmi različni zmagovalec v razburljivi in izenačeni sezoni 2020, mlajši brat poškodovanega svetovnega prvaka Marca Márqueza pa je prvič stopil na zmagovalni oder v elitni konkurenci.

Današnja preizkušnja se je povsem skladala z razburljivo sezono 2020, v kateri se zmagovalci na vrhu stopničk menjajo kot po tekočem traku, pa tudi dirkačev na nižjih stopničkah je že cela množica; mlajši Márquez je namreč že 15. voznik v sezoni, ki se je povzpel na oder za najboljše tri.

Prav Márquez je bil eden junakov dirke, saj se je v zahtevnih okoliščinah z 18. mesta povzpel na drugo in imel celo možnosti za napad na vodilnega, a se je na koncu raje odločil za zanesljivo različico in dragoceno drugo mesto. Po drugi strani pa je bil močno razočaran domačin Fabio Quaratararo. Vodilni v SP je v soboto privozil najboljši startni položaj, ki pa ga je slabo izkoristil, saj se je večino dirke vozil v ozadju in iztržil le deveto mesto. Je pa obdržal skupno vodstvo v SP.

Naslednja postaja sezone bo naslednji teden VN Aragonije v Alcañizu.

K razburljivosti dirke v Le Mansu je prispevalo tudi vreme. Dež je dirkačem omogočil dirkanje v dežnih razmerah, obenem pa poskrbel tudi za večje tveganje in večjo nevarnost padca. To je že takoj na začetku izkusil veteran Valentino Rossi, ki se je zvrnil že v enem prvih zavojev in hitro končal francosko preizkušnjo.

V začetnem delu dirke so sceno obvladovali Ducatijevi dirkači Petrucci, Andrea Dovizioso in Jack Miller. Toda bližal se je Álex Rins (Suzuki), ki je bil po dveh tretjinah dirke še edini, za katerega se je zdelo, da je konkurenčen Ducatijem na mokri stezi. A čedalje boljši je bil tudi Espargaró.

Osem krogov pred koncem je vodilna četverica uprizorila izjemen prehitevalni manever, ki je poskrbel za zadržan dih marsikaterega ljubitelja dirkanja. Obeh tovarniških Ducatijev sta se s poznim zaviranjem vsak s svoje strani lotila Miller in Rins, Dovizioso se je tako naenkrat namesto na prvem mestu znašel na četrtem. Miller je ob tem manevru sicer moral zapeljati prek roba steze, toda že krog pozneje je bilo dirke zanj konec, po tehnični okvari je zapeljal v bokse in odstopil. A drame še ni bilo konec, saj je v istem krogu nato Rins, ko je vozil na drugem mestu, naredil napako v tretjem zavoju in zdrsnil v pesek. Sicer se je pobral in potem nadaljeval, a je na koncu ostal brez točk.

Lewis Hamilton VN Francije F1 Šport Hamilton na večni lestvici ujel velikega Schumacherja

Dovizioso je bil tako spet drugi, a ne za dolgo, saj sta ga začela preganjati Márquez in Espargaró, ki sta nazadnje tudi prišla naprej. A Márquez se še ni zadovoljil s tem, ob le dobri sekundi prednosti je bil Petrucci morda zrel tudi za napad, a je Márquezu zmanjkalo krogov in je dirko končal kot drugi. Vseeno pa je bil lahko, tako kot zmagovalec po drugem uspehu v elitnem razredu, tudi Španec zelo zavojen: dosegel je 39. uvrstitev na zmagovalni oder, a šele prvo v motoGP.

"Neverjetno, dobra dirka je bila. Ko sem pred dirko videl, da dežuje, sem si rekel 'O, ne'. Toda kljub temu sem lahko dobro odpeljal, nisem pa si mislil, da bom lahko zmagal. Tu sem dosegel že veliko uvrstitev na stopničke, nisem pa še nikoli zmagal," je dejal Petrucci.

Alex Marquez Danilo Petrucci Pol Espargaro VN Francije | Avtor: Epa Epa

"Fantastično, potem ko sem bil na 15. mestu, sem ugotovil, da lahko pridem daleč naprej. Nisem pa računal s tem, da bi lahko prišel do stopničk. Hvala ekipi, ker je verjela vame, mislim, da lahko še kdaj pridem do podobnega dosežka," se je veselil mlajši brat Marca Márqueza, ki naj bi se po nekaterih informacijah že kmalu vrnil v karavano po dolgotrajnem okrevanju.

V seštevku SP je na prvem mestu ostal Fabio Quartararo, ki ima zdaj 115 točk; drugi je danes šele 11. Španec Joan Mir (Suzuki) s 105, tretji pa Andrea Dovizioso s 97.

VN Francije, izidi:

motoGP:
1. Danilo Petrucci (Ita/Ducati)     45:54,736
2. Alex Marquez (Špa/Honda)           + 1,273
3. Pol Espargaro (Špa/KTM)              1,711
4. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)        3,911
5. Johann Zarco (Fra/Ducati-Avintia)    4,310
6. Miguel Oliveira (Por/KTM-Tech3)      4,466
...


SP SKUPNO (9):
1. Fabio Quartararo (Fra)                 115
2. Joan Mir (Špa)                         105
3. Andrea Dovizioso (Ita)                  97
4. Maverick Vinales (Špa)                  96
5. Takaaki Nakagami (Jap)                  81
6. Franco Morbidelli (Ita)                 77
...



moto2:
1. Sam Lowes (VBr/Kalex)            41:27,648
2. Remy Gardner (Avs/Kalex)           + 3,822
3. Marco Bezzecchi (Ita/Kalex)          4,184


SP SKUPNO (10):
1. Luca Marini (Ita)                      150
2. Enea Bastianini (Ita)                  135
3. Marco Bezzecchi (Ita)                  130
...



moto3:
1. Celestino Vietti (Ita/KTM)       37:37,384
2. Tony Arbolino (Ita/Honda)          + 0,142
3. Albert Arenas (Špa/KTM)              0,198
...

SP SKUPNO (10):
1. Albert Arenas (Špa/KTM)                135
2. Ai Ogura (Jap/Honda)                   129
3. Celestino Vietti (Ita/KTM)             119
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice