Šport > Moto športi
413 ogledov

Verstappen zmagovalec monaške deževne loterije

Verstappen Epa
Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Monaku. Klasično ulično dirko je dobil pred Špancem Fernandom Alonsom (Aston Martin) in Francozom Estebanom Oconom (Alpine).

Razplet monaške preizkušnje je krojilo tudi vreme, saj se je v zadnji četrtini močno ulilo, dirkači pa so morali na nepričakovane menjave pnevmatik. Na koncu se je v težkih razmerah najbolje znašel vodilni v SP in brez večjih težav obdržal prednost do cilja.

Verstappen je v soboto prvič v karieri dobil tudi kvalifikacije v kneževini, danes pa je privozil do četrte zmage v sezoni in skupno 39. v karieri.

Dirka je bila za Nizozemca precej rutinska do 52. kroga, ko so črni dežni oblaki poskrbeli za naliv. Verstappen, ki je najboljši startni položaj spremenil v vodstvo in na dirki, kjer je zelo težko prehitevati, nadzoroval tekmece, je moral še na postanek v bokse. A dež je tokrat pravzaprav pomagal Red Bullu.

Španski tekmec v Aston Martinu je namreč nekaj krogov pred tem že bil na postanku, a je zaradi drugačnih vremenskih razmer še enkrat zavil k mehanikom. Nizozemec pa je svoj postanek združil z menjavo pnevmatik za mokro stezo, se vrnil kot prvi in potem brez napak odpeljal zadnjih 20 krogov.

 | Avtor: Epa Epa
"Lepo je zmagati, še posebej v takšnem vremenu. Ostal sem zbran in si privozil zmago," je dejal zmagovalec. S pnevmatikami srednje trdote ni nameraval ostati na stezi tako dolgo. A zaradi napovedanega slabšega vremena je vztrajal. "Potem se je ulilo in nekajkrat sem se dotaknil zidu, saj je zelo drselo. A to je pač Monako," je še dodal svetovni prvak, ki je v kneževini zmagal drugič.

Na koncu tudi Alonso ni bil razočaran, čeprav bi se ob drugačni taktiki morda lahko boril za zmago. Z drugim mestom je namreč posegel najvišje doslej v sezoni, saj je bil pred Monakom štirikrat tretji.

"Dež je vse skupaj otežil. Zaviranje je postalo tvegano, mislim, da smo vsi opravili sijajno delo že s tem, da smo ostali na stezi," je zahtevne razmere opisal izkušeni Španec.

Trojčku zadovoljnih na slavnostni podelitvi v družbi monaške politične elite je pripadal tudi Ocon, ki se je šele tretjič v karieri in prvič po letu 2021 povzpel med najboljše tri.

 | Avtor: Epa Epa

Mercedes je ostal brez teh mest, Lewis Hamilton je bil četrti, George Russell pa peti. Dvojček Ferrarijev z domačinom Charlesom Leclercom na šestem in Špancem Carlosom Sainzem na osmem je prekinil Francoz Pierre Gasly na sedmem, točke sta dobila še McLarnova dirkača Lando Norris in novinec v formuli 1 Oscar Piastri.

Medtem ko je Vertappen užival v zmagi, je imel slab dan njegov moštveni sotekmovalec Sergio Perez. Mehičan je po trčenju v kvalifikacijah začel šele z 20. mesta, pridobil pa le štiri in z dvema krogoma zaostanka končal na skromnem 16. mestu.

V seštevku sezone je Nizozemec trdno v vodstvu, zdaj ima že 39 točk naskoka pred Perezom 144-105), tretji je Alonso s 93.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Španije v Barceloni že naslednji konec tedna.

* Izidi (78 krogov, 260,286 km):
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      1:48:51,980
(povp. hitrost: 144,603 km/h)
 2. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin)    + 27,921
 3. Esteban Ocon (Fra/Alpine)               36,990
 4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)           39,062
 5. George Russell (VBr/Mercedes)           56,284
 6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)         1:01,890
 7. Pierre Gasly (Fra/Alpine)             1:02,362
 8. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)            1:03,391
 9. Lando Norris (VBr/McLaren)            1 krog
10. Oscar Piastri (Avs/McLaren)           1 krog
...
- najhitrejši krog:
Lewis Hamilton (1:15,650)

* SP skupno (7):
- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      144
 2. Sergio Perez (Meh/Red Bull)        105
 3. Fernando Alonso (Špa/Aston Martin)  93
 4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)       69
 5. George Russell (VBr/Mercedes)       50
 6. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)          48
 7. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)       42
 8. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)     27
 9. Esteban Ocon (Fra/Alpine)           21
10. Pierre Gasly (Fra/Alpine)           14
...
- konstruktorji:
 1. Red Bull         249
 2. Aston Martin     120
 3. Mercedes         119
 4. Ferrari           90
 5. Alpine            35
 6. McLaren           17
 7. Haas               8
 8. Alfa Romeo         6
 9. AlphaTauri         2
10. Williams           1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice