Šport > Moto športi
2102 ogledov

Znano, za koga bosta v prihodnjih sezonah vozila velika zvezdnika F1

Charles LeClerc in Lando Norris Profimedia
LeClerc ostaja pri Ferrariju, Norris podaljšal z McLarnom.

Monačan Charles LeClerc je podaljšal pogodbo z ekipo Ferrari, ki nastopa v svetovnem prvenstvu formule 1. Ferrari in voznik nista razkrila, do kdaj je podaljšal. Kot je navedla nemška tiskovna agencija dpa, bo za rdeče dirkal tudi po letu 2024.

Leclerc se je sicer pridružil Ferrarijevi akademiji leta 2016. Leta 2018 je na dirki za VN Avstralije doživel svoj debi v Sauberju, leta 2019 pa je postal dirkač Ferrarija in na VN Belgije dosegel svojo prvo zmago. Doslej je vpisal pet zmag, 30 stopničk ter 23 najboljših startnih položajev in je voznik z največ doseženimi najboljšimi startnimi položaji, ki ni še nikoli postal svetovni prvak.

Charles LeClerc | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zelo sem vesel, ker vem, da bom pri Ferrariju še nekaj sezon," je dejal Leclerc in poudaril, da je dirkanje pri Ferrariju izpolnitev sanj. "O tem sem sanjal od tretjega leta, skozi okno prijateljevega stanovanja sem spremljal VN Monaka in vedno iskal rdeče dirkalnike," je dodal.

Zadnji dve sezoni za italijansko moštvo nista bili najboljši, a Monačan verjame, da je najboljše šele pred njimi. "Komaj čakam, da se sezona začne. Sanje o osvojitvi naslova prvaka s Ferrarijem ostajajo, prepričan sem, da nam bo to uspelo v naslednjih letih."

LeClerc je sicer nekdanji zmagovalec serije GP3 in formule 2. V formuli 1 je kar dve sezoni končal kot dikrač z največ najboljšimi startnimi položaji. Je tudi drugi najmlajši voznik v zgodovini F1 s "pole positionom", potem ko je leta 2019 začel s prvega startnega položaja VN Bahrajna.

Svojo zadnjo zmago v svetovnem prvenstvu je LeClerc dosegel v sezoni 2022, ko je zmagal na VN Avstrije, minulo sezono pa je zaključil na petem mestu v skupnem seštevku.

 

Norris podaljšal z McLarnom

Britanski dirkač formule 1 Lando Norris pa bo ostal član ekipe McLaren. Kot je sporočila britanska ekipa, je Norris sklenil "večletno podaljšanje", podrobnosti pa ni razkrila.

Norrisa je sedanja pogodba vezala na McLaren do konca sezone 2025, podaljšanje pa je končalo ugibanja v svetu formule 1, da se bo 24-letni dirkač preselil k tekmecem v Red Bullu, najuspešnejši ekipi zadnjih let.

Lando Norris | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri McLarnu je sicer že od sezone 2018. Sezona 2023 je bila zanj doslej najuspešnejša v formuli 1, saj je v seštevku SP končal na šestem mestu, zbral pa je šest uvrstitev na zmagovalni oder.

"Glede na to, kaj smo dosegli lani, in upoštevajoč, da sem v ekipi že od začetka, je to tudi ekipa, s katero želim nadaljevati delo v formuli 1. Moji cilji pa so zmagovati in osvajati naslove," je ob podaljšanju dejal britanski dirkač in dodal: "V ekipi se počutim kot v družini. Zato je ne želim zamenjati in končati nekje, kjer se ne bi dobro počutil."

Norris ima v karieri dirkača v elitnem razredu doslej 103 nastope in 13 uvrstitev na zmagovalni oder, čaka pa še na prvo zmago, s čimer si deli neslavni rekord z Nickom Heidfeldom po številu stopničk brez zmage v svetovnem prvenstvu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice