Šport
500 ogledov

Na EP v Berlinu bo igrala Zdravljica

Luka Janežič
Trener slovenskega atleta je prepričan v uspeh svojega varovanca.

Predstavnika celjskega Kladivarja Martina Ratej in Luka Janežič v naslednjo atletsko sezono stopata z nazivoma najboljše atletinje in atleta Slovenije 2017. Trener Janežiča Rok Predanič je za evropsko prvenstvo, ki bo med 7. in 12. avgustom prihodnje leto v Berlinu, sicer napovedal igranje Zdravljice v čast njegovemu varovancu po finalu teka na 400 metrov.

Janežič tako cilja na najvišjo stopničko, Ratejeva si je za cilj na EP prihodnje leto v metu kopja zastavila medaljo. Za oba omenjena bi bil to največjih uspeh doslej. Martina Ratej je bila letos deveta na svetovnem prvenstvu v Londonu, Janežič pa je osvojil zlato kolajno na evropskem prvenstvu do 23 let.

Na sinočnji podelitvi priznanj v Radencih je Predanič prejel priznanje za najboljšega slovenskega trenerja leta. Ratejeva je na prvem mestu med članicami nasledila Tino Šutej; v tradicionalni anketi Atletske zveze Slovenije je prejela 221 točk, Agata Zupin na drugem mestu 142, Maruša Černjul na tretjem pa 94. Janežič je s 274 točk tokrat na prvem mestu prehitel Roberta Rennerja (164) in sta glede na lansko razvrstitev zamenjala mesti, tretjeuvrščeni Žan Rudolf pa je dobil 75 točk.

"Letos bom začela malo pozneje z vadbo kot v prejšnjih sezonah, glavni cilj bo EP, kjer načrtujem medaljo, kar je visok cilj. V zimski sezoni sicer pričakujem, met prek 62 m, vendar pozimi ne bomo delali tekmovalne konice, ampak zgolj eno v poletni sezoni. Tako so zdaj na vrsti le kondicijske priprave ter vadba tehnike po premoru. V času dopusta sem bila z otroci na morju in po bazenih ter se družila s prijateljicami," je pojasnila 36-letna Ratejeva. Je tudi članica izvršnega odbora OKS. Pravi, da ima za to funkcijo sicer zelo malo časa, trudi pa se, da bi kaj koristnega naredila za športnice in športnike.

Martina Ratej SP v atletiki Šport Ratejeva deveta na svetu Martina Ratej London olimpijske igre 2012 SP v atletiki Šport Ratejeva v finale z izidom sezone

V lanski sezoni je prvič vadila in tekmovala pod taktirko trenerja Lovra Umka. "Sva se odlično ujela in upam, da bom še nadgradila, kar sva naredila letos. Po prejšnjih dveh sezonah sem imela znova odlično leto, na SP sem se prebila v finale in tam dosegla tudi najboljši izid sezone. To mi je vrnilo samozaupanje, Umek je pravilno načrtoval vadbo, tako da sem bila ob pravem času v najboljši formi. Pri vadbi mi pomaga tudi Bernarda Letnar, ki prihaja na dopoldanske treninge in mi kot tekmovalka v metu kopja daje dodatno spodbudo. Tudi zdrava sem in normalno treniram. To je velik plus, običajno sem imela vedno kakšno operacijo in poškodbo ter sem morala potem nadoknaditi izostanke. Zdaj pa delam veliko bolj umirjeno," je bila zadovoljna slovenska rekorderka.

Martina Ratej Atleta leta Šport Priznanji za Ratejevo in Janežiča

Janežič, Renner in Rudolf so bili na najvišjih treh mestih že lani in predlani. "Trio adijo", kot si pravijo sami, je bil letos skupaj tudi na počitnicah v Egiptu. "Dobro je bilo malo počivati, lepo smo se imeli in bilo je zelo prijetno. Zdaj pa smo se že vrnili na atletske treninge, kar je to naša služba. Za mano je prvi in najtežji bazični del treninga. Dva tedna sem bil kot običajno v Medulinu pri Pulju in vse poteka po zastavljenih ciljih. Vsako leto skušam biti še boljši, čeprav se s trenerjem drživa načela, da se ne spreminja tistega, kar deluje. Vsako leto pa je nekaj več treninga, malo več priprav in večja osredotočenost pri vsaki vaji. Mogoče sem malo več naredil na vzdržljivosti, da bi na velikih tekmah lahko opravil tri dobre teke. To mi je sicer uspelo na EP do 23 let, na hitrosti pa bom začel delati decembra, " je pojasnil 22-letni Janežič.

Luka Janežič SP v atletiki Šport Po infuziji slovenski adut brez želenega uspeha Luka Janežič Diamantna liga Šport Janežič prvič pod 45 sekundami, Usain Bolt ležerno do zmage

Letos je prvič tekel pod magično mejo 45 sekund, 44,84 sekunde je zmogel na prestižnem mitingu v Monaku, na EP za mlajše člane je bil zlat, na dvoranskem EP v Beogradu in SP v Londonu pa ni dosegel načrtovanega. Sam meni, da je bila sezona kar se doseženega časa tiče sicer zelo dobra.

"Na največjih tekmah pa se nisem najbolje odrezal, imel sem nekaj težav, vendar sem prvič tekel pod 45 sekundami in bil prvi na EP za mlajše člane. Naredili pa smo nekaj napak. Ena izmed njih je bila, da je bilo premalo počitka pred SP. Glava je hotela več in sem pred Londonom preveč treniral, bil pa sem že pred tem zelo dobro pripravljen. Vse se je vrnilo z boleznijo tik pred odhodom v britansko prestolnico. V zimskih sezoni pa je me je na dvoranskem EP doletela diskvalifikacija in tudi pri vadbi se bomo osredotočali na to, da ne bom prestopal v sosednjo progo," je minulo sezono orisal Janežič.

Agata Zupin Kolajna Šport Rekord in srebro na EP za slovensko atletinjo

Želi si, da bi čim prej izpolnil normo za dvoransko SP, ki bo med 2. in 4. marcem 2018 v Birminghamu. "Kar dolgo smo premišljevali o tem, preden je padla odločitev za nastope pozimi. Tekel bom tudi v naslednji dvoranski sezoni kot vedno doslej. Od tekmovanj pozimi in doseženega pa bo jasno, kakšni bodo cilji v Veliki Britaniji," je sklenil Janežič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.