Šport
11 ogledov

Najmlajša, a zahtevna

spilak01_afp Žurnal24 main
Kolesarje spet čaka serija enodnevnih klasik. Najprej se bodo pomerili na nizozemski dirki Amstel Gold Race, kjer bomo imeli tudi Slovenci dva aduta, in sicer Simona Špilaka ter Mateja Mugerlija.
 
 

Žal sem nekoliko prehlajen, zato upam, da se bo vreme nekoliko izboljšalo in bom lahko normalno dirkal.

Matej Mugerli

 
Za najboljšimi kolesarji so že tri klasike, znane predvsem po slabo tlakovanih cestah in številnih gledalcih, ki enakovredno spodbujajo tako tiste najboljše kot tudi tiste, ki se borijo zgolj za "preživetje". Tudi Slovenci smo lahko z doseženim zadovoljni, saj je Simon Špilak na Dirki po Flandriji zasedel odlično deveto mesto, medtem ko je na dirkah Gent–Wevelgem in Pariz–Roubaix naše barve dostojno zastopal Borut Božič . Zdaj je čas za nekoliko drugačne dirke, dirke, na katerih na svoj račun pridejo predvsem hribolazci. V nedeljo bo na sporedu Amstel Gold Race , ki vam jo bomo tudi nekoliko podrobneje predstavili, v sredo bo Valonska puščica , poslastica tedna, LiegeBastogneLiege , pa bo na vrsto prišla naslednjo nedeljo.

Matej Mugerli se je na teh cestah pri mladincih že izkazal. © AFP

 
Najmlajša, a nič manj težka
Gre za enodnevno, 257 kilometrov dolgo klasiko po nizozemskih gričih. Ta dirka velja za nekakšen prehod med dirkami, ki smo jih spremljali prejšnji teden (Pariz–Roubaix in po Flandriji), in dirkami v Ardenih . Dirka velja za najmlajšo med aprilskimi klasikami, po drugi strani pa so kolesarji že mnogokrat spoznali, da kljub svoji "mladosti" še zdaleč ni lahka. Še več. Kratki in strmi vzponi ter nepredvidljivo vreme vsako leto poskrbijo za hudo selekcijo. V ospredju se vedno znajdejo tisti najboljši, ki se potem v zadnjih kilometrih, ko je najtežje, "udarijo" za prestižno zmago.

Pivo? Ne, to je dirka!
Vas zanima, od kod izvira ime Amstel Gold Race? Razlog je preprost in vam ga lahko razkrijejo oboževalci piva, saj so organizatorji to dirko tako poimenovali zaradi glavnega sponzorja, pivovarne Amstel. Dirka je bila prvič organizirana 30. aprila leta 1966, največ zaslug za to pa imata Ton Vissers in Herman Krott , sicer športna promotorja. Oba načrtovalca sta želela, da bi dirka potekala od Amsterdama do Maastrichta , kar bi po njunih izračunih zneslo 280 kilometrov.

Vendar pa sta pozabila všteti ovinke in zavite ceste, značilne za nizozemski teren. Zato je bil start večkrat prestavljen, težave pa se s tem še niso končale, saj je bila Nizozemska v tistih časih zelo nemirna država, med drugim so hipiji razglasili anarhijo. Samo štiri dni pred startom so se organizatorji praktično že vdali v usodo in vse je kazalo, da tako težko pričakovane preizkušnje ne bo. Šele po tem so od ministra za promet dobili dovoljenje za organizacijo. Prvi zmagovalec pa je postal Francoz Jean Stablinski .

Prvi trije iz lanskega leta od leve proti desni: Danilo Di Luca, Stefan Schumacher in Davide Rebellin © AFP

 

Strmi Cauberg za konec

Dobrih 250 kilometrov dolga dirka postreže z vsem, kar krasi sodobno kolesarstvo. Vzponi, navdušeni navijači, na smrt utrujeni kolesarji, padci … V preteklosti se je trasa dirke vseskozi spreminjala, do zadnje večje spremembe pa je prišlo leta 2003, ko je bil cilj dirke prestavljen iz Maastrichta na vrh slovitega vzpona Cauberg . Čeprav se številni kolesarji pritožujejo nad nevarnimi cestami, si tukaj vsak želi zmagati. Tisti, ki želi tu slaviti, pa mora premagati kar 31 kratkih, a strmih vzponov. Med drugim se bodo morali kar trikrat podati na Cauberg.

 

Zadnji zmagovalci

2007: S. Schumacher (NEM)
2006: F. Schleck (LUKS)
2005: D. Di Luca (ITA)
2004: D. Rebellin (ITA)
2003: A. Vinokurov (KAZ)

Širok krog favoritov
Kdo je največji favorit za zmago na tej preizkušnji, je težko reči, saj je krog kandidatov za vrh iz leta v leto večji. Ker je dirka tudi tehnično zelo zahtevna, lahko rečemo, da bodo v boju za najvišja mesta odločale tudi izkušnje, ki jih na primer Davideju Rebellinu še zdaleč ne manjka. Italijan je tu že slavil, letos pa je spet v izjemni formi, kar je dokazal z zmago na dirki ParizNica . Nemški Gerosteiner ima poleg Rebellina v svojih vrstah še lanskega zmagovalca Stefana Schumacherja .

Tadej Valjavec se bo našima legionarjema pridružil naslednji teden. © AFP

 
Tema dvema bodo trn v peti zagotovo Španci z Alejandrom Valverdejem na čelu. Kolesar Caisse d'Espargneja je pred enim tednom dobil enodnevno dirko Pariz–Camembert Lepetit in se lahko z optimizmom odpravi na start dirke, kjer je lani osvojil šesto mesto. Pozabiti ne smemo niti na domači Rabobank, ki bo računal na trikratnega svetovnega prvaka Oscarja Freireja Gomeza in mladega Nizozemca Thomasa Dekkerja , ki je svojo pripravljenost stopnjeval na Dirki po Baskiji (tretje mesto v skupnem seštevku). V Španiji so se pripravljali tudi Damiano Cunego , brata Schleck , Karsten Kroon , Riccardo Ricco , Kim Kirchen . Seveda lahko v ospredju pričakujemo še številne druge, tudi Alessandra Ballana , Joaquima Rodrigueza , Fabiana Wegmanna in klubskega kolega Tadeja Valjavca , Rinalda Nocentinija .

Matej Mugerli in Simon Špilak
Na startu bosta tudi dva Slovenca, in sicer v zadnjem času izjemno dobro pripravljeni Simon Špilak ter Matej Mugerli . Pri Špilaku je vse jasno. Fant je v izjemni formi, ki bi jo lahko unovčil, seveda samo pod pogojem, da mu bodo v moštvu dali proste roke. Njegov Lampre spada med resne kandidate za zmago, saj naskok na vrh napovedujeta tako Cunego kot Ballan, kar pomeni, da jima bo moral Špilak po vsej verjetnosti bolj ali manj pomagati. Seveda pa lahko računamo tudi na to, da bodo zahtevni vzponi poskrbeli za nepredvidljiv razplet, ki bi šel na roko našemu najboljšemu kolesarju v tej sezoni.

Mladi Thomas Dekker je kolesar, ki naj bi reševal čast Nizozemcev. © AFP

 

 

Preberite še ...

Dirka po Flandriji
Pariz-Roubaix
Časovni stroj: Nedosegljivi Kanibal

Po drugi strani ima Mugerli lepo priložnost, da se izkaže, še posebno zdaj, ko v njegovi ekipi nimajo izrazitega kapetana, kakršen je bil lani Danilo Di Luca : "Tu imam proste roke in bom lahko dirkal na rezultat." Vprašljiva je zgolj njegova pripravljenost, saj skoraj en mesec ni dirkal, vrnil pa se je šele prejšnji teden na Dirki po Baskiji : "Tam sem bolj ali manj treniral in si nabiral prepotrebne kilometre. Ta teden sem med drugim opravil še en težek trening. Žal sem nekoliko prehlajen, zato upam, da se bo vreme nekoliko izboljšalo in bom lahko normalno dirkal."

Obema našima predstavnikoma se bo naslednji teden pridružil še Tadej Valjavec , ki bo nastopil na Valonski puščici in najstarejši klasiki Liege–Bastogne–Liege.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.