Šport
17 ogledov

Napake prejšnjih plačujejo nedolžni

brajkovic15_main_action Žurnal24 main
V sredo so organizatorji dirke Po Franciji sporočili, da moštvo Astane, ne bo smelo nastopiti na francoski pentlji. Mi vam predstavljamo kaj se je v zadnjih letih dogajalo s kazahstanskim moštvom.

Moštvo Astana je nastalo takoj po dirki Po Franciji leta 2006. Nastalo pa je iz španske ekipe Liberty Seguros-Würth. Dva meseca pred tem je na dan prišla španska dopinška afera Operacion Puerto. Takrat so španski policisti razkrili mrežo, ki jo je vodil španski zdravnik, po poklicu ginekolog Eufemiano Fuentes. V njegovih laboratorijih so našli podatke o "pacientih" in vrečke s krvjo nekaterih kolesarjih, ki naj bi z zdravnikom sodelovali. Prav zaradi te afere, ki še do zdaj še zdaleč ni zaključena, je svojo športno pot predčasno končal Nemec Jan Ullrich, italijanski šampion Ivan Basso pa prestaja dveletno kazen nenastopanja. Poleg njiju so sodelovanje s Fuentesom in njegovimi sodelavci priznali še nekateri drugi kolesarji, kot sta Michele Scarponi in Joerg Jaksche. Afera je dobila epilog tik pred začetkom s številnimi dopinškimi primeri omadeževane dirke Po Franciji leta 2006. Poleg Bassa, Ullricha, Oscarja Seville in nekaterih drugih kolesarjev so morali dan pred samim začetkom tritedenske preizkušnje domov tudi kolesarji Liberty Segurosa. Prav njihov glavni menedžer Manolo Saiz je bil eden izmed prvih osumljencev na spisku španske policije. Moštvo pa je moralo nastop na Touru odpovedati, ker zaradi številnih osumljencev preprosto ni imelo dovolj kolesarjev, da bi se na startu sploh pojavilo.

Vinokurov pomoč poiskal doma
Takratni član moštva, katerega glavna sponzorja Liberty Seguros in Würth, sta se umaknila, Aleksander Vinokurov je takoj pričel z iskanjem investitorjev. Pomoč mu je obljubil sam župan kazahstanskega mesta Astane. Novo moštvo je tako nastalo praktično čez noč, licenco Pro Toura pa je "podedovalo" od prejšnjega Liberty Segurosa. Pod imenom Astana so kolesarji nastopili, najprej na dirki Po Nemčiji, kasneje pa še na španski Vuelti, ki jo je dobil prav prej omenjeni Vinokurov, njegov klubski kolega Andrej Kašečkin pa je končal na tretjem mestu. Ekipi so se po koncu sezone med drugimi pridružili še Andreas Kloeden, Matthias Kessler in Eddy Mazzoleni. Prav po zaslugi številnih okrepitev so bili pred sezono 2007 upravičeno optimistični. Vendar pa vse ni šlo po njihovih željah. Najprej je odjeknila novica, da je aprila na dopinškem testu "padel" Kessler, ki naj bi si pomagal z nedovoljenim testosteronom. Kasneje je bil sodelovanja z zloglasnim italijanskim zdravnikom osumljen še tretji z dirke Po Italiji Mazzoleni, ki je takoj zatem zapustil ekipo.

Aleksander Vinokurov je prepričal župana Astane, da pomaga moštvu. © Action Images

 


"Padla" šampiona
In prišel je Tour de France 2007. Vinokurov je veljal za prvega favorita dirke. Kljub nesreči in hudim poškodbam je osvojil dve etapi, vendar je po zmagi v kronometru padel na dopinški kontroli. Novica, da naj bi si Kazahstanec do rezultatov pomagal s transfuzijo krvi je močno odjeknila. To je bil samo eden izmed štirih primerov dopinga - če med te štejemo tudi Michaela Rasmussena -, na tej dirki Po Franciji. V čast svojemu kapetanu so Astanini kolesarji že naslednji dan odstopili. Pika na i pa je sledila v prvih dneh avgusta, ko so tako imenovani "vampirji" na dopustu presenetili Andreja Kašečkina, ki naj bi si, ravno tako kot njegov kapetan, pomagal s prepovedano transfuzijo krvi. Kazahstansko moštvo do konca sezona na večjih dirkah ni bilo več dobrodošlo. Vodstvo ekipe, na čelu z menedžerjem Biverjem je odstopilo, medtem ko je sponzor, v nasprotju s pričakovanji in vsekakor v nasprotju s trendom umikanja sponzorjev, ostal.

 
 

Astane ne nameravam zapustiti, četudi ne bomo mogli nastopiti na Touru. V tem primeru se bom osredotočil na OI, kjer si želim osvojiti eno izmed medalj.

Alberto Contador

 
Ugledni športni direktor ni pomagal
Ekipa se je čez zimo spet postavila na noge. Vodstvo je v svoje vrste privabilo strokovnjaka Johana Bruyneela , ki je v devetih letih dobil kar osem Tourov, sedem z Lanceom Armstrongom in enega z Albertom Contadorjem . Belgijec je s sabo pripeljal tudi nekatere kolesarje, poleg Contadorja in Janija Brajkoviča še Vladimirja Guseva , Levyja Leipheimerja in druge. Ekipa se je povsem prenovila, Bruyneelov ugled pa naj bi Astani pomagal k temu, da bi bili njeni kolesarji spet povabljeni na največjih dirkah. Za dosego tega cilja so v boj proti dopingu investirali precej več denarja kot ostala moštva. Vendar tudi to ni pomagalo prepričati organizatorjev najpomembnejših dirk. Prvi šok so Brajkovič in kolegi doživeli, ko so organizatorji italijanske pentlje sporočili, da Astana na njihovem Giru ni dobrodošla, zdaj se je za podobno potezo odločila še agencija ASO, ki Astane očitno noče videti ne na dirki Po Franciji ne na ostalih preizkušnjah, ki jih organizira (Pariz-Nica, Paris-Roubaix in Valonska puščica) "Ta ekipa je Touru naredila veliko škode in je s tem izrabila naše zaupanje," so sporočili z agencije ASO.

Alberto Contador, zmagovalec Toura 2007, Astane ne bo zapustil. © Action Images

 


Contador jih ne bo zapustil
Povsem drugače se godi nekdanjemu T-Mobilu , zdaj High Roadu , ki ga vodi Bob Stapleton . Prej nemška, zdaj pa ameriška ekipa je v zadnjih letih poskrbela za večje število škandalov (Ullrich, Sevilla, Sinkewitz , Gončar , Zabel …), vseeno pa bo, kot vse kaže, na dirko Po Franciji tudi tokrat lahko nastopila. Zakaj je prišlo do take odločitve je spet pojasnil Prudhomme: "Izključili jih nismo zato, ker je do primera Sinkewitz prišlo že pred lansko dirko Po Franciji, in če bi vsi opravili svojo nalogo, potem Sinkewitz tam sploh ne bi smel nastopiti." Že po izključitvi z italijanskega Gira se je oglasil tudi Bruyneel, ki je dejal, da je najpomembnejše, da mu sponzorji trdno stojijo ob strani in so vseeno še vedno pripravljeni podpirati zvezdniško in zato precej drago ekipo. Kaj pa kolesarji? Bodo ostali zvesti temu moštvu? Zmagovalec lanskega Toura Alberto Contador očitno ne bo mogel braniti zmage, vendar je že pripravljen spremeniti načrte: "Astane ne nameravam zapustiti, četudi ne bomo mogli nastopiti na Touru. V tem primeru se bom osredotočil na OI, kjer si želim osvojiti eno izmed medalj."

Če se za konec ozremo po kolesarjih, ki naj bi nastopili na dirki Po Franciji, potem vidimo, da najboljših tam praktično ne bo. Seveda moramo pustiti ob strani tiste, ki so padli na dopinških kontrolah (Vinokurov, Kašečkin, Landis, Kessler …). Torej, na najpomembnejši kolesarski dirki ne bo lanskega zmagovalca Contadorja, ne bo niti tretjeuvrščenega Levyja Leipheimerja in ne Kloedna. Očitno je, da bo konkurenca močno okrnjena in bo na startu le en pravi favorit, in sicer Cadel Evans . Samo upamo lahko, da se mu bo lahko katerikoli izmed ostalih kolesarjev postavil po robu in naredil dirko zanimivo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.