Šport > Nogomet
1206 ogledov

Ancelotti in Courtois spisala zgodovino Lige prvakov! To ni uspelo še nikomur

Carlo Ancelotti Epa
Italijanski strokovnjak je postal najuspešnejši trener v zgodovini Lige prvakov.

62-letni Italijan Carlo Ancelotti je postal najuspešnejši trener v zgodovini najelitnejšega evropskega nogometnega klubskega tekmovanja, potem ko je v soboto osvojil še svojo četrto lovoriko.

Za italijanskega strokovnjaka je bilo to že rekordno peto finale in rekordni četrti naslov. Pred tem si je mesto najuspešnejšega trenerja delil z Angležem Bobom Paisleyem (Liverpool v letih 1977, 1978, 1981) ter Francozom Zindedinom Zidanom (Real Madrid v letih 2016, 2017, 2018) s tremi naslovi, zdaj pa se je zacementiral na vrhu.

Ancelotti si je tri finala priigral z Milanom ter dva z Real Madridom, od tega je bil neuspešen zgolj leta 2005, ko je v zgodovinski tekmi v Istanbulu po enajstmetrovkah izgubil ravno proti svojemu včerajšnjemu tekmecu Liverpoolu. Z Rossoneri je sicer pokal za najboljšo ekipo v Evropi dvignil leta 2003 in 2007, z Belim baletom pa leta 2014 ter 2022.

Je tudi zgolj eden izmed petih trenerjev, ki so se povzpeli na evropski prestol z dvema različnima kluboma. Pred njim je to uspelo le Ernstu Happelu (Feyenoord in HSV), Ottmarju Hitzfeldu (Borussia Dortmund in Bayern München), Joseu Mourinhu (Porto in Inter) ter Juppu Heynckesu (Ream Madrid in Bayern München).

Prav tako je eden izmed zgolj sedmih, ki jim je uspelo pokoriti Evropo tako kot nogometaš, kot tudi trener. Razen njega so na seznamu še Miguel Munoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Frank Rijkaard, Pep Guardiola ter Zidane.

Z novim naslovom pa je še utrdil na prvem mestu italijanske trenerje, saj je bil zanje to že 12. naslov, medtem ko jih imajo Španci in Nemci 10.

Zanimivo pa je, da je že pred nekaj dnevi Ancelotti postavil še en neverjeten mejnik. Potem ko je z Real Madridom osvojil špansko prvenstvo, je postal prvi trener v zgodovini z naslovom prvaka v vseh ligah slovite petice. Pred tem je namreč bil v domovini prvak z Milanom, v Angliji s Chelseajem, v Franciji s PSG-om in Nemčiji z Bayern Münchnom.

 

Rekorder tudi Thibaut Courtois

Poleg Ancelottija pa je bil veliki Realov junak večera zagotovo belgijski vratar Thibaut Courtois, ki je bil najzaslužnejši, da je še 14. naslov najboljšega na starem kontinentu romal v Madrid.

Čeprav je bil Vinicius Junior tisti, ki je zabil odločilni zadetek, je bil Realov vratar na drugi strani tisti, ki je ob živce spravljal Liverpoolove napadalce ter zaklenil svojo mrežo.

Po naravnost sijajni predstavi pa ni Courtois domov odšel zgolj z naslovom prvaka, temveč tudi dvema rekordoma, saj je zbral največ obramb v eni sezoni Lige prvakov ter tudi v samem finalu.

Courtois je namreč v letošnji sezoni zaustavil kar 59 udarcev, prav tako pa ni v svojo mrežo spustil nobenega izmed devetih strelov v samem finalu. Seveda je bil po pričakovanju tudi razglašen za najboljšega igralca tekme.

Toni Kroos Med prenosom v živo Šport Kroosu počil film: "Sprašuješ u**ana vprašanja! Vidi se, da si Nemec!" Real Madrid : Liverpool Finale Lige prvakov Šport Strokovnjak pojasnil situacijo ob kontroverzno razveljavljenem zadetku Reala Finale Lige prvakov Nogomet Šport To je pravi razlog, da se je finale lige prvakov sinoči začel z veliko zamudo Real Madrid Liga prvakov Šport Belgijska "hobotnica" Realu prinesla še 14. naslov
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.