Šport > Nogomet
15567 ogledov

Čeferin pokazal svojo moč: "Dajte mi 24 ur ..."

aleksander čeferin Profimedia
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) je razkril nove podrobnosti, kako je uspel v kali zatreti upor "dvanajsterice umazanih".

Prvi mož Uefe Aleksander Čeferin je gostoval v oddaji 24 ur zvečer na POP TV-ju, v kateri je podrobneje spregovoril o tem, kako je uspel s svojim vplivom, političnimi zavezniki in trumami razjarjenih navijačev v manj kot 48 urah pokončati kontroverzno nogometno superligo.

Aleksander Čeferin Zmaga ljudstva Šport Klavrn konec mokrih sanj milijarderjev, noč vzela "superligo"

"Superlige po mojem mnenju sploh nikoli ni bilo. Bil je samo poskus ustanovitve fantomske lige bogatih, ki ne bi upoštevala nobenega sistema, nogometne piramide, tradicije, kulture, zgodovine. Delegatom sem na kongresu ob prihodu dejal, dajte mi 24 in te lige ne bo več," je uvodoma povedal Čeferin in pojasnil, kako je potekala vojna z "uporniki", pri kateri sta z izraženo podporo veliko pripomogla britanski premier Boris Johnson in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Aleksander Čeferin Andrea Agnelli Niso se predali Šport Odziv superlige po izstopu Angležev, Agnelli o Čeferinu

"Začelo se je s skupno izjavo, s katero smo ostro nasprotovali ustanovitvi lige. To je bilo v nedeljo popoldne. Ponoči so potem najavili ustanovitev. Zjutraj smo imeli izvršni odbor. Potrdili smo vse spremembe. Potem sem imel tiskovno konferenco, kjer sem odkrito predstavil vsa ozadja. Tako je prišel odziv iz kabineta britanskega premierja. Zelo hitro se je oglasil tudi francoski predsednik. Mene so navdušili. Takoj so nam povedali, da so nam na voljo in da se bodo odzvali z zelo ostro izjavo. Reakcija angleške vlade je ogromno pripomogla." pravi Čeferin, o vlogi navijačev pa: "Največ so pa pripomogli navijači, ki so uprizorili pravo revolucijo. Niso dopustili, da se jih prezira. Niso dopustili, da bi kdo mislil, da jih lahko kupi. Navijači so številčni, ljubijo svoj klub in če se navijači razjezijo, je to ene vrste revolucija. Nobena država si tega ne more privoščiti. Predsednik vlade Združenega kraljestva je ravnal odgovorno, ko je stopil na stran navijačev. Ne le zaradi kulture in ljubezni do nogometa, temveč tudi, ker to zagotavlja red v državi."

Chelsea FC protesti London | Avtor: Epa Epa

Dotaknil se je tudi izdaje nekaterih najtesnejših sodelavcev. "Takšne teorije zarote že dolgo nisem srečal. S klubi smo se pogovarjali o prihodnosti lige prvakov. Največ sva se pogovarjala prav s predsednikom evropskega združenja klubov. Vsake toliko sem slišal, da se nekaj pripravlja, vendar nisem mogel verjeti, da se ljudje z nami pogovarjajo vsak dan, v ozadju pa se dogajajo druge reči. Morda sem bil naiven, vendar vedno pravim, da je bolje biti naiven kot pa lažnivec."

aleksander čeferin agnelli Odmevno razkritje Šport Čeferin o izdaji prijatelja: "Nisem še srečal človeka, ki bi toliko lagal"

Za največjega lažnivca se je izkazal nekdanji predsednik Evropskega združenja klubov (ECA) in član izvršnega odbora Uefe Andrea Agnelli, s katerim je Čeferin prijateljeval tudi zasebno. Osramočeni Agnelli propadlega odnosa s Čeferinom ni želel komentirati, je bil pa zato zgovornejši prvi mož Uefe.

"Sobota je bila zelo zanimiva. Dobil sem klic nekoga, ki ga ne bom omenjal, da naj bi v nedeljo objavili ustanovitev superlige. Nato sem dobil klice petih od 12 klubov. Vsi so se mi opravičevali, da so morali podpisati, če ne bi izpadli iz te lige. Ko sem Agnellija dobil na telefon, mi je zagotovil, da je to izmišljotina. Če to drži, sem predlagal izjavo na javnost. Odvrnil mi je, naj pripravim osnutek. Ko sva se spet slišala, mi je dejal, da mu osnutek ni preveč všeč in da ga bo malo spremenil. Potem je ugasnil telefon in ga nisem več dobil. Če nekdo na kocko postavi usodo evropskega in svetovnega nogometa, je to javna stvar. O tem sem vedno pripravljen govoriti. Verjetno pa je lažje reči, da je zasebna stvar (kot je to storil Agnelli, op. a.). Zagotovo so podcenjevali ne samo mene ampak celotno organizacijo. To so bogati ljudje, zato me preseneča, da niso vedeli, v kaj so zahodili," pravi Čeferin.

protesti superliga Besne reakcije Šport Galič udaril po mizi: "Takšne lige ne priznavam! Zagabili so se mi"

Razkril je tudi, zakaj je upornike ozmerjal s "kačami, lažnivci in pohlepneži." "Meni se zdi grozljivo, da kljub neizmernemu bogastvu pozabiš na vse vrednote. Da je pohlep tako močan, da pozabiš na vse - kulturo, tradicijo, navijače in nenazadnje celo na prijateljstvo."

Florentino Pérez | Avtor: Epa Epa

Na kritike Florentina Péreza, da naj bi z napadom na Agnellija prestopil mejo dobrega okusa, je Čeferin odvrnil: "Predvsem je on predsednik superlige, ki ne obstaja. Torej predsednik ničesar. Že dolgo vem, da Florentino Pérez ne želi takšnega predsednika kot sem jaz. Ker si želi predsednika, ki bi ga ubogal, poslušal in naredil tako, kot on misli. Jaz pa delujem v dobro evropskega in svetovnega nogometa."

Florentino Peréz Piqué Mbappé Tvitosfera Šport Doza smeha: ob smrti superlige so si dali duška!

"Španski novinarji so me vprašali, zakaj se ne pogovarjamo. Odvrnil sem, da smo se pogovarjali dve leti, potem so pa čez noč vsi izginili. Zdaj si vsi želijo dialoga. Ne trdim, da se ne bomo pogovarjali. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale. A najprej je treba biti vsaj toliko pošten, da dialog lahko steče. Če bodo želeli klubi igrati v naših tekmovanjih, bodo morali pristopiti k nam in urediti to, kar se je zgodilo. Upoštevali bomo odločitev angleških klubov. Priznali so svojo napako. Vsi delamo napake."

Aleksander Čeferin | Avtor: Epa Epa

Ob tem si je dovolil kritiko na račun Pérezovega vodenja Reala in razkril, zakaj je Barceloni lažje pogledati skozi prste. "Klubi imajo izgube, a tudi zaradi slabega vodenja. Če preplačuješ igralce, pa potem ne dosežeš rezultata, imaš izgubo. Bayern nima izgube, pa je osvojil ligo prvakov. Ne moremo se izgovarjati samo na covid-19," je zabrusli Pérezu, na temo Barçe pa dodal: "Razočarali so me vsi, morda Barcelona še najmanj. Joan Laporta je bil izvoljen pred dvema mesecema. Bil je pod precejšnjim pritiskom zaradi finančne situacije kluba. On je to podedoval. Bil je pod velikim pritiskom, a si je kot zvit pogajalec zagotovil izhod iz krize."

Kaj bo z ligo prvakov?

Prihodnji teden naj bi bile na sporedu prve polfinalne tekme lige prvakov. Čeferin meni, da se bo sezona najmočnejšega klubskega tekmovanja lahko nadaljevala, kar pa ne pomeni, da se bodo dogodki preteklih dni pometli pod preprogo. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo jutri. Če se je v 24 urah toliko zgodilo, se lahko še marsikaj spremeni. Kdor pravi, da je povsem miren, ni iskren. Situacija je zelo zapletena, vendar ne za Uefo. Praktično vsi klubi v Evropi so mi izrekli podporo. Pričakujem, da bodo vsi priznali napako, potem pa se bomo pogovarjali o posledicah. Možnost, da tekem ne bi bilo, je zelo majhna. Naprej pa bo malce drugače."

Šport: Takšne so spremembe v ligi prvakov - Aleksande Čeferin Podla igra Šport Španci nad Čeferina: je to pravi razlog za razpad superlige?

Zanikal je navedbe španskih novinarjev, da je angleškim klubom obljubil mastno plačilo za izstop iz superlige. "Njihove izjave so kontradiktorne. Jaz nimam denarja, da bi ga kar tako ponujal. Če bi jim obljubil milijarde, ali bi se res opravičili? Oni točno vedo, zakaj so prišli. Storili so napako in me poklicali. Velik moraš biti, da priznaš napako, zato jih bolj spoštujem. Vrata Uefe so odprta, a bo moral hkrati vsak trpeti posledice svojih dejanj. Vsi klubi so zame del Uefe, lahko pa rečem, da osebnega odnosa z nekaterimi ljudmi nikoli več ne bom imel."

aleksander čeferin agnelli | Avtor: Epa Epa

In kaj je bila prva stvar, ki jo je po 48-urni kalvariji storil ob vrnitvi v Grosuplje? "Najprej sem se osem ur vozil iz Švice. Cela družina me je čakala, ker so vedeli, da sem pod velikim pritiskom. Če sem iskren, sem si natočil dvojni viski, da sem sploh lahko zaspal," je povedal in dodal, da so mu družina in prijatelji izkazali neizmerno podporo. "Imel sem 3800 neodgovorjenih sms-ov."

"Najtežje je bilo v soboto zvečer, ko sem ugotovil, da so mi lagali ljudje, za katere sem mislil, da smo si blizu. Potem sem v stanovanju sam razmišljal o prihodnosti evropskega nogometa. Takrat mi je bilo najtežje. Ko sem prespal, sem bil v nedeljo prepričan, da nam bo uspelo. Verjel sem v moč nogometa. V teh petih letih, odkar sem tukaj, sem spoznal to enormno energijo. Nogomet lahko začne ali ustavlja vojne. Nogomet lahko sproža izjemne družbene premike in prepričan sem bil, da še posebej v Angliji navijači ne bodo popustili. Po reakcijah Johnsona, Macrona in Viktorja Orbana ter Evropske komisije je bilo jasno, da bo tega kmalu konec," je sklenil Čeferin.

Komentarjev 14
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 09:34 24.april 2021.

    Bravo Čeferin! Nekateri komentarji tukaj so pa res bedasti, a ne Solton in HalidInvalid!? Komentarji ljudi, ki res nimajo pojma o pojmu!!!

  • JZekspert 22:08 22.april 2021.

    Karkoli si mislimo o družini Čeferin in strankah, ki jih zastopajo, Mastercard ligi - je tole mojstrsko izpeljal: PR, izjave, reakcije, veze, pritisk - vse je pasalo kot ata na mamo. Čefo je glavni zmagovalec tega boja (ki sicer še ...prikaži več ni končan). Toda zdaj je še bolj očitna tarča za tegale Pereza in Agnellija - to sta mafijca, ki sta slabo prenesla pravcato ponižanje, ki jima ga je priredil s karate udarci Čefo. Je pa to nauk tudi za nas, samo malo navijačev in pritiska, in vse se da, kaj čakamo??

  • Solton 11:49 22.april 2021.

    hahha Čeferin pokazal svojo moč...dejte se mal zresnit, Čeferin dejansko nima nobene moči, on je le lutka za odnose z javnostjo...ne bit tok naivni no, lepo prosim.