Šport > Nogomet
995 ogledov

Londončani drugič na vrhu Evrope

finale LP, Manchester City, Chelsea Epa
V popolnoma angleškem finalu sta se pomerila Machester City in Chelsea. Slednji je slavil z 1:0.

Dvoboj v Portu je ponudil obračun med angleškim prvakom Manchester Cityjem in Chelseajem, ki je v Premier League na koncu osvojil četrto mesto. Že hitro po prvem sodniškem žvižgu se je videlo, da bodo Londončani posest žoge prepuščali tekmecu, uvodne minute pa so minile brez pravih priložnosti.

V osmi minuti pa je vratar Cityja Ederson poslal dolgo žogo na drugo stran zelenice, kjer jo je tik pred šestnajstercem sprejel Raheem Sterling, stekel proti golu tekmeca, a mu je zmanjkalo prostora za pravi strel. Iztržil je le kot. Kmalu so zagrozili tudi nogometaši Chelseaja, a je po podaji v kazenski prostor slabo reagiral napadalec Timo Werner.

Nemec je hitro zagrozil še dvakrat. Prvič je iz dobrega položaja nameril naravnost v Edersona, pol minute kasneje pa se je po njegovem poizkusu zatresel zunanji del mreže. Ob koncu 17. minute je do strela z glavo prišel N'Golo Kante, a ni bil pretirano nevaren. Londončani so za nekaj časa prevzeli pobudo, a je za kaj več zmanjkala zaključna podaja.

V 27. minuti pa so imeli izjemno priložnost meščani. Kevin De Bruyne je profrl do roba šestnajsterca, podal Philu Fodnu, ki pa so mu v zadnjem hipu blokirali strel. S panterskim skokom je zadetek preprečil branilec Antonio Rüdiger. 

Že v naslednjem napadu Cityja je bilo znova vroče, a je bil Riyad Mahrez za las prepočasen za podajo Kyla Walkerja.

Chelsea je znova zagrozil iz protinapada, na desni strani kazenskega prostora se je za preigravanje odločil Kai Havertz, a bolj ot strel iskal prekršek, padel, a kontakta z branilci ni bilo. V 38. minuti je dvoboj zaradi poškodbe predčasno zaključil brazilski veteran pri Chelseaju Thiago Silva.

A to ni zmedlo Londončanov. Ti so povedli po novem protinapadu v 42. minuti. Mason Mount je izjemno podal Havertzu, ki je sam stekel proti Edersonu, spravil žogo mimo njega in nato neovirano zaključil za 1:0.

Kai Havertz | Avtor: Epa Epa

City je bil tudi na začetku drugega polčasa več pri žogi, a Chelsea ni imel težav z branjenjem priigranega vodstva. Po desetih minutah je prišlo do daljše prekinitve zaradi trka De Bruyneja in Rüdigerja. Huje jo je ob udarcu v glavo skupil izjemni belgijski vezist. Ta ni mogel nadaljevati dvoboja, v solzah je zapustil zelenico, zamenjal ga je še ofenzvnejši Gabriel Jesus.

Brazilec je takoj prišel do nevarnega strela, pri Cityju so zahtevali enajstmetrovko, a sodniki niso dosodili domnevnega igranja z roko Reeca Jamesa. Tudi VAR ni posredoval.

V 68. minuti je izenačenje preprečil Cesar Azpilicueta, ki je odbil ostro podajo Mahreza v peterec, če Španec ne bi posredoval, bi İlkay Gündoğan samo še potisnil okroglo usnje v prazno mrežo.

Nato pa je zaključno žogo za Chelsea zapravil prvi ameriški nogometaš v finalih lige prvakov Christian Pulisic. Večino posla je z izjemnim begom opravil Havertz, nesebično podal Američanu, ki pa je žogo v padcu poslal mimo vrat. City je sicer pritskal, Londončani pa so grozili iz protinapadov, v obrambi pa povsem nevtralizirali poizkuse tekmeca.

V 90. minuti je bila gneča v šestnajstercu Chelseaja, a je bil Chelsea znova uspešen v bloku. Sodniki so dvoboj predvsem zaradi poškodbe De Bruyneja podaljšali za sedem minut. Prav na začetku 97. minute je po dolgi podaji iz avta na robu kazenskega prostora do strela prišel Mahrez, a za las zgrešil.

Do drugega evropskega naslova je prišel Chelsea.

Liga Prvakov, finale:

Manchester City : Chelsea   0:1 (0:1)
Havertz 42.

Komentarjev 1
  • Richard_Mason 16:54 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice